Buenos Aires
6°C
Nublado
5 m/s
83%
768 mmHg
07:00
6°C
08:00
6°C
09:00
7°C
10:00
8°C
11:00
9°C
12:00
10°C
13:00
12°C
14:00
13°C
15:00
13°C
16:00
13°C
17:00
13°C
18:00
12°C
19:00
11°C
20:00
11°C
21:00
10°C
22:00
10°C
23:00
10°C
00:00
10°C
01:00
10°C
02:00
9°C
03:00
9°C
04:00
8°C
05:00
8°C
06:00
8°C
07:00
8°C
08:00
7°C
09:00
7°C
10:00
9°C
11:00
10°C
12:00
12°C
13:00
14°C
14:00
14°C
15:00
15°C
16:00
14°C
17:00
14°C
18:00
13°C
19:00
12°C
20:00
12°C
21:00
11°C
22:00
10°C
23:00
10°C
Weather Data Source: El tiempo 25 días Buenos Aires

Recept za punjene tikvice

Punjene tikvice
(FOTO: Shutterstock)

11.7.2024. | 10:29 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3371

Punjene tikvice klasično su libanonsko jelo koje se priprema u svakoj obitelji i uvijek je jednako popularno. Obično se pune kouse, male i široke svjetlozelene tikve s Bliskoga istoka, ali naše domaće, obične ljetne tikvice dostojno će ih zamijeniti.

Izdubljeno meso tikvica u ovom vam receptu neće trebati, pa ćete i za idući dan imati pola ručka – na primjer ako od "ostataka" napravite popečke od tikvica.

U Libanonu i na Bliskom istoku postoji više varijacija ovog jela, ali najčešća je ova za koju donosimo recept – s umakom od rajčice, dok je druga varijacija koju ćete često sretati u tim krajevima ona s umakom od jogurta.


Ovaj recept, s umakom od rajčice i mješavinom mljevene junetine i riže sigurno će vas podsjetiti na nadjev kojim mi punimo paprike. Razlika je u tek nekoliko začina, a sasvim smo uvjereni da bi tikvice bile sasvim zadovoljne i našim nadjevom za paprike.


Punjene tikvice možete poslužiti s tankim pita kruhom, jogurtom ili s pireom od krumpira.

Sastojci za punjene tikvice:
7-8 većih tikvica, opranih, ocijeđenih i izdubljene sredine
200 g passate od rajčice
1 čajna žličica soli
4 šalice vode

Za nadjev:
1 šalica riže srednjeg zrna
230 g nemasne mljevene junetine
2 velike zrele rajčice, narezane na komade
1 čajna žličica mljevenog pimenta
1⁄2 čajne žličice mljevenog crnog papra
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žličica soli
2 žlice omekšalog maslaca

Priprema punjenih tikvica:
Tikvice operite i osušite, odrežite im peteljke i osušene suprotne krajeve. Pažljivo izdubite tikvice nožem. Meso sačuvajte i iskoristite za neko drugo jelo, na primjer popečke od tikvica.
Izblendajte rajčice u glatku smjesu.
U velikoj zdjeli dobro izmiješajte sastojke za nadjev - rižu, mljevenu junetinu, maslac, izblendane rajčice, začine i sol.
Rukama punite svaku tikvicu smjesom od mesa i riže. Pola centimetra od vrha tikvice ostavite prazno jer će nadjev nadoći kad se riža skuha.
Punjene tikvice složite po visini u veći lonac i dodajte vode, tek toliko da prekrije tikvice.
Poklopite lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok voda ne prokuha.
Smanjite vatru i dodajte passatu od rajčice.
Pokrijte lonac i nastavite kuhati 45 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev od riže ne bude potpuno kuhan.
Prema potrebi dodajte još soli.
Poslužite i uživajte!

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
TIKVICE
PUNJENE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,8%
2. Ne, neću izaći - 33,34%
3. Ne znam - 32,85%
Ukupno glasova: 21509
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI