Recept za ljetno varivo s graškom i mrkvicom koje bi pohvalile i naše bake

FOTO: Shutterstock

21.7.2021. | 09:50 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1321

Naše bake uvijek su bile ponosne na nas kad bismo jeli neko jelo na žlicu jer one su dobro znale koliko su takva jela zdrava i hranjiva. Sigurno bi pohvalile i lagano varivo koje se jede i u ljetnim mjesecima, a za koje vam recept donosimo u nastavku.

Ljetna variva su ona koja se pripremaju od mladog korijena, stabljike, lišća, cvijeta i ploda. Umak mora biti rijedak pa se zato u zafrig stavlja više masti nego brašna, samo se kod lisnatog povrća uzima jednaka količina masti i brašna.

Idealno ljetno varivo i lagani ručak može se prirediti od mješovitog povrća koje je poznato pod imenom fino varivo, a recept pročitajte u nastavku.


Sastojci za fino varivo:
- ½ kg graška
- ¼ kg mrkvice
- ½ korabice
- zeleni peršin
- 3 dag masti
- 2 dag brašna
- sol, papar
- 1 dag šećera


Postupak:
1. Očistite mrkvicu i korabicu, izrežite na rezance i stavite na mast i zažućeni šećer.

2. Dodajte očišćeni i oprani grašak i pirjajte sve skupa pokriveno.

3. Kad je sve gotovo mekano, pospite brašnom, pustite da zažuti, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri.

4. Varivo posolite i poparite te dodajte fino kosanog peršina.

Za početnike i one manje iskusne u kuhinji pomoći će i plan rada za pripremu finog variva:
- sve prirediti
- očistiti, izrezati i oprati povrće
- pržiti šećer
- dodati i pirjati povrće
- pobrašniti, zaliti, kuhati, soliti, papriti
- usitniti peršin, dodati peršin

Dobar tek!

RECEPT PREUZET IZ KNJIGE "ZLATNA KNJIGA KUHARSTVA" AUTORICE MIRE VUČETIĆ.

(Izvor: Zadovoljna.hr)


VIŠE NA TEMU:
GRAŠAK
MRKVA
SASTOJCI
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI