Prase skuplje od janjca: ’’Ako se ovako nastavi, svinjetina će biti luksuz’’

FOTO: google

2.6.2023. | 13:06 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 1950

Promjene na tržištu donose i promjene na ražnju. Tako u brojnim pečenjarama odojak po cijeni prestiže janje.

"Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto", kaže zaDanas.hr RTL-aSandro Skolan, vlasnik pečenjare iz Karlovca.

"Sve je prešlo granice, pa i to. Sve je poskupilo prestrašeno. Užas. Nećemo jesti odojak!", kažeGrozdana Jeličićiz Zagreba.


"Odojak je ipak bio narodno jelo, narodna hrana. Stvarno mi nije jasno…", čudi seGordana Baćaiz Zagreba.

Međutim, sve ima svoje… Zbog jeftinog uvoza smanjivala se domaća proizvodnja svinjetine pa se tako procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja.

"Da bi zadvoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo. Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te janjetine", kaže Skolan.

Situacija je to koju su uzgajivači predvidjeli još prije dvije godine.

"Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili janjca, nego što možete kupiti prase", kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja. U isto vrijeme, u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog mesa.

"Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa", pojašnjava direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić.

Proizvodnja svinjskog mesa pada i u cijeloj Europi. Hrvatska samodostatnost je svega 55 posto te ovisi o tom izvozu.

Kuterovac daje crne prognoze: "Ako se trendovi nastave, možemo očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro", upozorava Kuterovac, predsjednik Udruge uzgajivača.

Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju. Zato svinjogojci očekuju hitne mjere. I to čim prije.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI