Recept za meso koje je tako sočno da se razdvaja vilicom

Recept za meso koje je tako sočno da se razdvaja vilicom

Pulled pork- pečena svinjetina
(FOTO: Shutterstock)

13.12.2023. | 09:00 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 6410

Pulled pork lako možete pripremiti kod kuće, sporim pečenjem u pećnici na nižoj temperaturi. Najčešće se koristi svinjska lopatica jer ima dovoljno masnoće, a poslužit će vam i potrbušina koju možete držati u suhoj marinadi. Pomiješajte pahuljice chillija, sušenu majčinu dušicu, ružmarin, usitnjeni lovorov list, papar u zrnu i sol pa dobro istrljajte meso.

Odlična je i kombinacija po trećine smeđeg šećera, soli i mljevene paprike ili iskušajte spoj češnjaka u prahu, gorušice, kajenskog papara i kumina pa zamotajte preko noći u plastičnoj foliji. Nakon što meso odstoji vrijeme je za pečenje.

Neki kuhari preporučuju da meso položite na rešetku koju stavite u lim za pečenje, ulijete vode na dno i zatim sve umotate u foliju kako bi meso bilo savršeno sočno, a peći ga možete i u mješavini temeljca i začina – nakon što se reducira dodajte mu umak od rajčice, balzamički ocat ili kakav ljuti umak pa pomiješajte sve s natrganim mesom.

Meso se peče dva sata po kilogramu na niskoj temperaturi od oko 140 stupnjeva Celzija, a meso je gotovo kada se može lako rezati pomoću vilice.

Sastojci za suhu marinadu za pulled pork:

1 i ½ žličice sjemenki korijandera

1 i ½ žličice sjemenki kima

1 i ½ žličice crnog papra u zrnu

2 i ¼ žličice krupne soli

1 i ½ žličice gorušice u prahu

1 i ½ žličice čilija u prahu

3 žlice smeđeg šećera

1,5 kg svinjske lopatice

peciva za posluživanje

Umak za pulled pork:

1 i ½ šalice kečapa

¼ šalice smeđeg šećera

2 žlice melase

2 češnja češnjaka

¼ šalice jabukovače

2 žlice Worcestershire umaka

2 žličice mljevene slatke ili ljute paprike

1 žličica crnog papra

1 žličica gorušice u prahu

1 prstohvat kajenskog papra

ljuti umak prema želji

Priprema pulled porka:

U tavi bez ulja tostirajte korijander, kim i papar u zrnu dok ne zamiriše, 1 do 2 minute. Izmiksajte začine u mlincu ili ih zgnječite u mužaru da dobijete fini prah. Prebacite u zdjelu i pomiješajte sa solju, gorušicom, čilijem i šećerom. Stavite meso u posudu sa začinima i dobro ga istrljajte. Ostavite da se meso odmori sat-dva na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija pa pecite meso 3 do 4 sata ili dok ne omekša, a unutarnja temperatura mesa na termometru bude 93 stupnja.

Pustite da se meso hladi najmanje 30 minuta prije nego što ga usitnite pomoću dvije vilice.

Pripremite umak za roštilj:

češnjak nasjeckajte pa pomiješajte ostale sastojke u loncu. Pirjajte na srednje laganoj vatri 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne dobije boju. Po želji začinite ljutim umakom. Dvije trećine umaka dodajte mesu, a ostatak ostavite za posluživanje. Pulled porkom napunite peciva te poslužite uz omiljenu salatu.

izvor: punkufer.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI