Recept za meso koje je tako sočno da se razdvaja vilicom

Pulled pork- pečena svinjetina
(FOTO: Shutterstock)

13.12.2023. | 09:00 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 4815

Pulled pork lako možete pripremiti kod kuće, sporim pečenjem u pećnici na nižoj temperaturi. Najčešće se koristi svinjska lopatica jer ima dovoljno masnoće, a poslužit će vam i potrbušina koju možete držati u suhoj marinadi. Pomiješajte pahuljice chillija, sušenu majčinu dušicu, ružmarin, usitnjeni lovorov list, papar u zrnu i sol pa dobro istrljajte meso.

Odlična je i kombinacija po trećine smeđeg šećera, soli i mljevene paprike ili iskušajte spoj češnjaka u prahu, gorušice, kajenskog papara i kumina pa zamotajte preko noći u plastičnoj foliji. Nakon što meso odstoji vrijeme je za pečenje.

Neki kuhari preporučuju da meso položite na rešetku koju stavite u lim za pečenje, ulijete vode na dno i zatim sve umotate u foliju kako bi meso bilo savršeno sočno, a peći ga možete i u mješavini temeljca i začina – nakon što se reducira dodajte mu umak od rajčice, balzamički ocat ili kakav ljuti umak pa pomiješajte sve s natrganim mesom.


Meso se peče dva sata po kilogramu na niskoj temperaturi od oko 140 stupnjeva Celzija, a meso je gotovo kada se može lako rezati pomoću vilice.


Sastojci za suhu marinadu za pulled pork:

1 i ½ žličice sjemenki korijandera

1 i ½ žličice sjemenki kima

1 i ½ žličice crnog papra u zrnu

2 i ¼ žličice krupne soli

1 i ½ žličice gorušice u prahu

1 i ½ žličice čilija u prahu

3 žlice smeđeg šećera

1,5 kg svinjske lopatice

peciva za posluživanje

Umak za pulled pork:

1 i ½ šalice kečapa

¼ šalice smeđeg šećera

2 žlice melase

2 češnja češnjaka

¼ šalice jabukovače

2 žlice Worcestershire umaka

2 žličice mljevene slatke ili ljute paprike

1 žličica crnog papra

1 žličica gorušice u prahu

1 prstohvat kajenskog papra

ljuti umak prema želji

Priprema pulled porka:

U tavi bez ulja tostirajte korijander, kim i papar u zrnu dok ne zamiriše, 1 do 2 minute. Izmiksajte začine u mlincu ili ih zgnječite u mužaru da dobijete fini prah. Prebacite u zdjelu i pomiješajte sa solju, gorušicom, čilijem i šećerom. Stavite meso u posudu sa začinima i dobro ga istrljajte. Ostavite da se meso odmori sat-dva na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija pa pecite meso 3 do 4 sata ili dok ne omekša, a unutarnja temperatura mesa na termometru bude 93 stupnja.

Pustite da se meso hladi najmanje 30 minuta prije nego što ga usitnite pomoću dvije vilice.

Pripremite umak za roštilj:

češnjak nasjeckajte pa pomiješajte ostale sastojke u loncu. Pirjajte na srednje laganoj vatri 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne dobije boju. Po želji začinite ljutim umakom. Dvije trećine umaka dodajte mesu, a ostatak ostavite za posluživanje. Pulled porkom napunite peciva te poslužite uz omiljenu salatu.

izvor: punkufer.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI