Slika 1/23
Požeška Ekonomska škola ugostila 20 učenika i 15 nastavnika iz Turske, Portugala, Italije, Grčke i Rumunjske
Jelena Kovačević

18.12.2018. 08:22 | Jelena Kovačević PREGLEDA: 1085

Od 10. do 14. prosinca 2018. godine Ekonomska škola Požega, u sklopu novog Erasmus+ projekta My Culture - Your Culture - Our Culture, ugostila je 20 učenika i 15 nastavnika partnerskih škola iz Turske, Portugala, Italije, Grčke i Rumunjske. Projekt traje dvije godine, od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza 2020. godine, tijekom kojih će po četiri učenika i dva nastavnika naše škole putovati na pet mobilnosti. Ovo je bila prva mobilnost u sklopu navedenog Erasmus+ projekta. Nastavnici su bili smješteni u hotelu, a naši su učenici svoje goste udomili u vlastitim kućama.

Cilj je projekta predstavljanje kulturne baštine, a tema je prve mobilnosti bila lokalna povijest, dok ćemo se u sklopu sljedećih mobilnosti upoznati s tuđom te predstaviti vlastitu književnost, glazbu, ples, narodne nošnje, hranu, umjetnost te kulturne i sportske aktivnosti. Kroz protekle dane učenici su razvijali komunikaciju na engleskom jeziku te sudjelovali u radionicama i aktivnostima koje smo im pripremili.

Nakon programa dobrodošlice koju su naši učenici obogatili pjesmom te predstavljanjem naše škole, grada i države, naši su učenici organizirali turističko razgledavanje grada prilikom kojega su predstavili važnije objekte i kulturno-povijesne spomenike našega grada. U sklopu razgledavanja posjetili su i Gradski muzej Požega gdje je za njih održano predavanje o povijesti muzeja i rudinskim glavama. 

Idući smo dan goste poveli na izlet u Vukovar gdje smo posjetili Muzej vučedolske kulture u kojemu je organizirana i radionica za učenike, a nakon toga krenuli u razgledavanje Vukovara i Osijeka.

U srijedu su učenici sudjelovali u radionici izrade rudinskih glava od gline te radionici posvećenoj učenju glagoljice. Radionice su u našoj školi za učenike održale profesorice Marija Šag Sadilek i Mirna Dusper.

Istovremeno, nastavnici su slušali predavanje i sudjelovali u radionici vezanoj za rutine u razmišljanju i tzv. vizualnom razmišljanju koje je pripremila i vodila profesorica Marina Hurtiš Međugorac. Profesorica Lidia Gerstman pripremila je gostima predavanje i radionicu o hrvatskom jeziku.

Četvrtak je bio organiziran za posjet Zagrebu. Goste smo poveli u Muzej grada Zagreba te razgled stare gradske jezgre. Nakon toga su učenici bili podijeljeni u međunarodne timove, a zadatak im je bio da po unaprijed pripremljenim zadatcima istraže grad te sve viđeno snime.

Profesorica Jelena Kovačević pripremila je i kviz kojim smo provjerili koliko su dobro strani učenici upoznali naš grad i državu.

Za kraj našega druženja u restoranu Stari fenjeri održana je glazbena večer na kojoj su naši učenici, u suradnji s profesorom Robertom Begićem, pjevali pjesme na jezicima zemalja naših partnera. Obogaćeni novim iskustvima i poznanstvima te oduševljenjem i zahvalama učenika i nastavnika naših partnerskih zemalja spremni smo za sljedeću mobilnost koja će biti održana u Italiji u ožujku 2019. godine.

 


Tagovi: ekonomska škola, požega, mobilnoszt, gosti