Požego, što ti čine?

FOTO: D.M.

10.3.2023. | 17:23 | Ante Mandarić
Pregleda: 8599

Gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić našao se na meti kritika nakon što se mnogi cestovni radovi u gradu nisu priveli kraju ni za Dan Grada. Dok drugi gradovi oko nas zasjaju u punom sjaju povodom proslave svojih rođendana, stanovnici Požege prisiljeni su gledati nezavršene radove na javnim površinama i prometnicama poput tragikomične situacije iz Matice Hrvatske, a o čemu je pisao lokalni portal Požega.eu

Također, javlja nam se dio ogorčenih požeških vinara koji su razočarani ovakvim ponašanjem gradonačelnika Glavića i dijela novoosnovane gradske uprave koji su zaduženi za brigu tradicionalne proslave Grgureva, a koje je ove godine svedeno na minimum. Mnogi Požežani vidno su razočarani zbog niza propusta i neuspjeha u rješavanju ne samo ovih problema u gradu, a koji se svakodnevno gomilaju, htjeli si to priznati ili ne.

Da je tome uistinu tako, odlučili smo se i sami obići Požešku goru, a koja je ovog vikenda trebala biti tradicionalno središte proslave većine grgurevskih događaja. Tako je Grad ponudio tek jedva svježe pokrpane puteve i kanale…a nudi "Brda i doline!" S obzirom na to da se sutra na Trgu Svetog Trojstva u Požegi održava manifestacija Zeleno-plava koja okuplja velik broj sudionika, a također u goste nam dolaze i mnogobrojni članovi povijesnih postrojbi iz cijele Republike Hrvatske i šire, dio njih zasigurno obići će i kultne požeške vinare, pa je situacija s (ne)namjernim zanemarivanjem Požeške gore uistinu grgurevsko svetogrđe.


Godinama se na Požeškoj gori slavilo uz čašice vina, domaće kobasice i zvuke tamburice koje tu i tamo prekinu zvuci udara topova mužara, a koji su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Preživjela su požeška brda svakakvih situacija, od brojnih gostovanja uvaženih osoba i nezaboravnih fešta do situacije kao ove u kojoj za brda nitko ne mari, čak ni za obilježavanje Grgureva.

Bilo je bitno proforme obilježiti i održati Svečanu sjednicu i tobože slati političke poruke i javno artikulirati, pred probranom klikom, svoje “zasluge” za nešto što nitko ne vidi, pokušati dovesti nekog bitnog političkog predstavnika, a nakon toga s istom tom probranom klikom otići, kako im oduvijek i dolikuje, u zatvorenom krugu, dakle bez građanki i građana, u kontroliranim uvjetima, dobro se najesti i napiti.

Svježe “sanirani” putevi, mir i spokoj požeških brda samo su slikoviti prikaz dubljeg problema koji se na Požežane posljednjih godina strovalio. Vrijeme i povijest pamtit će tko se prema tradiciji Požežana ponašao indiferentno i malodušno, tko je bio dobar glumac, tko statist, a tko je za Požegu živio ili živi.

Ima nešto u stihovima pokojnog Tomislava Čmelara o Svetom Vidu, ispijanju vina i kotrljanju nizbrdo, Požegi u njedra...Požežani, zapitajte se, što vam to čine? Požego, što ti čine?

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI