Požego, što ti čine?

FOTO: D.M.

10.3.2023. | 17:23 | Ante Mandarić
Pregleda: 9847

Gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić našao se na meti kritika nakon što se mnogi cestovni radovi u gradu nisu priveli kraju ni za Dan Grada. Dok drugi gradovi oko nas zasjaju u punom sjaju povodom proslave svojih rođendana, stanovnici Požege prisiljeni su gledati nezavršene radove na javnim površinama i prometnicama poput tragikomične situacije iz Matice Hrvatske, a o čemu je pisao lokalni portal Požega.eu

Također, javlja nam se dio ogorčenih požeških vinara koji su razočarani ovakvim ponašanjem gradonačelnika Glavića i dijela novoosnovane gradske uprave koji su zaduženi za brigu tradicionalne proslave Grgureva, a koje je ove godine svedeno na minimum. Mnogi Požežani vidno su razočarani zbog niza propusta i neuspjeha u rješavanju ne samo ovih problema u gradu, a koji se svakodnevno gomilaju, htjeli si to priznati ili ne.

Da je tome uistinu tako, odlučili smo se i sami obići Požešku goru, a koja je ovog vikenda trebala biti tradicionalno središte proslave većine grgurevskih događaja. Tako je Grad ponudio tek jedva svježe pokrpane puteve i kanale…a nudi "Brda i doline!" S obzirom na to da se sutra na Trgu Svetog Trojstva u Požegi održava manifestacija Zeleno-plava koja okuplja velik broj sudionika, a također u goste nam dolaze i mnogobrojni članovi povijesnih postrojbi iz cijele Republike Hrvatske i šire, dio njih zasigurno obići će i kultne požeške vinare, pa je situacija s (ne)namjernim zanemarivanjem Požeške gore uistinu grgurevsko svetogrđe.


Godinama se na Požeškoj gori slavilo uz čašice vina, domaće kobasice i zvuke tamburice koje tu i tamo prekinu zvuci udara topova mužara, a koji su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Preživjela su požeška brda svakakvih situacija, od brojnih gostovanja uvaženih osoba i nezaboravnih fešta do situacije kao ove u kojoj za brda nitko ne mari, čak ni za obilježavanje Grgureva.


Bilo je bitno proforme obilježiti i održati Svečanu sjednicu i tobože slati političke poruke i javno artikulirati, pred probranom klikom, svoje “zasluge” za nešto što nitko ne vidi, pokušati dovesti nekog bitnog političkog predstavnika, a nakon toga s istom tom probranom klikom otići, kako im oduvijek i dolikuje, u zatvorenom krugu, dakle bez građanki i građana, u kontroliranim uvjetima, dobro se najesti i napiti.

Svježe “sanirani” putevi, mir i spokoj požeških brda samo su slikoviti prikaz dubljeg problema koji se na Požežane posljednjih godina strovalio. Vrijeme i povijest pamtit će tko se prema tradiciji Požežana ponašao indiferentno i malodušno, tko je bio dobar glumac, tko statist, a tko je za Požegu živio ili živi.

Ima nešto u stihovima pokojnog Tomislava Čmelara o Svetom Vidu, ispijanju vina i kotrljanju nizbrdo, Požegi u njedra...Požežani, zapitajte se, što vam to čine? Požego, što ti čine?

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI