Pleternički Muzej bećarca je ponosni partner 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Muzej bećarca – ponosni partner 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb
(FOTO: pleternica.hr)

1.7.2024. | 08:54 | Grad Pleternica
IZVOR: pleternica.hr
Pregleda: 913

Da je Muzej bećarca vjerni čuvar kulturne baštine i običaja Slavonije, Baranje i Srijema prepoznala je i reprezentativna Međunarodna smotra folklora u Zagrebu koja je Muzej učinila dijelom ove velike priče. 

Prilika je ovo za promociju rada muzeja i njegovog velikog značaja u prenošenju i očuvanju kulturne baštine, ali prilika i za zahvalu svima koji su dali svoj veliki doprinos u stvaranju Muzej bećarca koji zbog neprocjenjivog zajedništva sada priča jednu toplu i životnu priču bećara i bećaruša naše Šokadije.

–Iznimno sam ponosna na sve ono što je Muzej postigao u tako kratkom vremenu od otvaranja svojih vrata. Znak je ovo da čuvamo svoju baštinu i svoje običaje, a da baština živi dokazuju i manifestacije koji su iza nas kada smo se u to mogli i uvjeriti gledajući naše najmlađe generacije u njihovim nastupima.-rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.


U sklopu Međunarodne smotre folklora, Muzej bećarca će 2. srpnja 2024. predstaviti Zagrebu svoju putujuću izložbu “Fenomen u dva stiha-bećarac” uz zanimljivi panel na temu “Očuvanje kulturne baštine”.


Nekoliko dana iza toga, 13. srpnja 2024., u jutarnjim satima Muzej bećarca dovodi svoje bećare na Cvjetni trg da se predstavi u svoj svojoj raskoši pjesme i plesa uz nastupe KUD-a Orljava i Muška vokalna skupina Sinovi Atara. Istog dana u 12 sati je promocija “Knjige bećaraca” – zbirke deseteračkih napjeva čiji su autori svi posjetitelji Muzeja bećarca koji su nas posjetili u prvoj godini rada i zapisali nam svoje bećarce.

Ovogodišnje partnerstvo završava 20. srpnja 2024. gostovanjem sudionika Međunarodne smotre folklora – kulturno umjetničkih društava iz Nizozemske, Makedonije i Indonezije na Trgu bećarca u Pleternici.

-Naši dragi gosti dolaze zapjevati u naš Muzej bećarca, ali i razveseliti naše sugrađane svojim nastupom na Trgu bećarca. Očekuje nas pregršt veselih druženja, pjesme i plesa i zato vas sve pozivamo da zajedno s nama budete domaćini našim dragim gostima i da zajedno nastavimo u čuvanju i prenošenju najvrjednijeg što imamo, naše kulturne baštine koja živi zahvaljujući svima vama.-izjavila je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

izvor: pleternica.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI