Pleternica: Najraspjevaniji muzej u Hrvatskoj proslavio svoj prvi rođendan

Prvi rođendan Muzeja bećarca
(FOTO: PSŽ)

11.2.2024. | 09:10 | PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 1072

Najraspjevaniji muzej u Hrvatskoj proslavio je svoju prvu godinu uspješnog rada. Od veljače prošle godine kada je otvorio svoja vrata, Muzej bećarca posjetilo je preko 10 tisuća posjetitelja, a da je priča muzeja prepoznata, svjedoče i vrijedna priznanja koja je u svom dosadašnjem kratkom životnom vijeku dobio. U tom kontekstu, posebno se izdvaja godišnja hrvatska turistička nagrada u kategoriji kulturnog turizma te zlatna povelja u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ u sklopu Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske.Ravnateljica Javne ustanove Pleternica, Jasna Hoffmann, koja upravlja Muzejom bećarca i Interpretacijskim centrom Terra Panonica, zahvale je uputila svima koji su zaslužni za realizaciju projekta, ali i svima koji doprinose tome da Muzej bećarca živi iz dana u dan.


- Volimo reći da ovaj muzej predstavlja jedno veliko zajedništvo, a to sve zahvaljujući svima vama i svim onim ljudima koji su sudjelovali u stvaranju ovog postava. Posebno hvala našoj županici i našoj gradonačelnici koje su uvijek uz nas i svim kolegama iz udruga, ustanova i tvrtki koji nas prate u svakom događaju. Hvala i našim djelatnicima koji s osmijehom, svaki dan dočekuju brojne posjetitelje i uspješno prezentiraju prirodnu i kulturnu baštinu ovog našeg kraja. Prvi koraci su najteži, ali sve je moguće i sve je puno lakše kada imamo sve te divne ljude koji nas podržavaju i koračaju zajedno s nama – rekla je Hoffmann.
Izazovnu prvu godinu rada, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić ocijenila je izuzetno uspješnom, naglasivši kako su zadani ciljevi i realizirani.

- Uspjeli smo sve ono što smo si zadali, dočekali smo velik broj posjetitelja, ali i velik broj Pleterničana koji s ponosom pričaju o Muzeju bećarca. Ostvarena je misija i vizija koju smo si zadali, a to je da muzej bude ključ dolaska u Pleternicu, koji će privući nove goste, koji će ovdje boraviti i uživati kod naših subjekata i time se ostvaruje učinak na cijelo gospodarstvo. Vjerujem da se vidimo i nagodinu s još većim brojkama, hvala vam svima i nadam se da ćete ostati dragi gosti muzeja i u godinama pred nama – istaknula je Šarić.Realizacija ideje o Muzeju bećarca trajala je punih deset godina i u nju je uključen velik broj dionika iz cijele Hrvatske, kako bi postav, na najbolji mogući način prezentirao bogatstvo Slavonije, Baranje i Srijema koje se nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.- Uvjerena sam da u trenucima kada se bećarac upisao na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, ni pojedinci koji su zaslužni što je pronašao svoje mjesto na jednom takvom reprezentativnom popisu, nisu mogli ni sanjati da bi jedan grad u Slavoniji na ovakav način, materijalizacijom bećarca kao nematerijalne kulturne baštine, mogao odati ovakvo priznanje. Uistinu sam ponosna da je to Pleternica i Slavonija i ponosna sam što je ovaj projekt jedan od projekata iz Programa Slavonije, Baranje i Srijema, ostvaren zahvaljujući velikoj podršci Vlade Republike Hrvatske. Ovoga projekta ne bi bilo bez svih ljudi dobre volje, bez vas koji baštinite bećarac, koji živite bećarac i pjevate ga svaki dan, u svim prigodama, prilikama i neprilikama – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI