NASLOVNAPOLITIKA

Pleternička hobotnica ima još krakova: Dragan Kovačević, optuženik u USKOK-ovom višemilijunskom slučaju JANAF dio je „klana“!

18.9.2020. 09:43 | Ante Mandarić IZVOR: 034 portal / Index.hr PREGLEDA: 22705

Ovih dana medijske stupce puni slučaj o koruptivnim radnjama i pogodovanjima u tvrtki JANAF (Jadranski naftovod), a koja upravlja istoimenim sustavom za prijevoz sirove nafte, Jadranski naftovod. Upravo u toj firmi MUP je u suradnji s USKOK-om istraživao sumnje na gospodarski kriminal, a istragom je obuhvaćeno 13 osoba.

U članku Požeština privatna prčija pleterničkih Kennedyja možete detaljnije pročitati o tome tko je dio te hobotnice i tko je kome što u srodstvu, no činjenica je kako svi kraci više ili manje vode upravo prema Marijanu Aladroviću.

Pleternička hobotnica je „dobila“ svoj novi krak koji smo očito tada previdjeli, a upravo taj krak tiče se jučerašnjih brojnih privođenja na području cijele Republike Hrvatske.


Naime, Dragan Kovačević, čelni čovjek Janaf-a blizak je rod sa sadašnjim ministrom rada Josipom Aladrovićem, koji je inače sin bivšeg župana Požeško-slavonske županije. Baka Josipa Aladrovića i Kovačevićev otac su sestra i brat.


Bolje upućeni izvori u odnose u pleterničkoj hobotnici tvrde kako je upravo Dragan Kovačević bio jedan od zaštitnika, suradnika, lobista, a između ostaloga i rođak ekipe koja drma tim krajem, ali i šire. Jedan od glavnih preduvjeta za "članstvo" u hobotnici je očigledno upravo krvna veza ili eventualno zavičajno poznanstvo, a što za rezultat ima ovakva vrsna kadroviranja.

Malo je poznato kako je Dragan Kovačević zet Račanova bivšeg ministra financija Mate Crkvenca, a također bivši je ministar dužnosnik komunističke Hrvatske. U najmanju ruku sprega svega i svačega!

Kako je Dragan Kovačević praćen i tajno sniman, a sada je poznata poveznica između njega i "hobotnice", ostaje nam za vidjeti hoće li USKOK imati posla u pleterničkom kraju i okolnim mjestašcima. U daljnjem tekstu u cijelsoti prenosimo članak s Index-a o Draganu Kovačeviću.

Jučer je u Zagrebu uhićen direktor Janafa Dragan Kovačević u sklopu velike kriminalističke akcije USKOK-a i PNUSKOK-a.

"Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju"; poručio je DORH.

"Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena", dodali su.

Odvjetnik: Ne mogu govoriti o koliko se poslova radiDa je Kovačević uhićen, potvrdio je i njegov odvjetnik Ivo Farčić. 

"Ne mogu govoriti koliko je poslova u pitanju. Državni odvjetnik donosi odluku... To javno obznanjuje i to će nekim priopćenjem vjerojatno uskoro napraviti. Moja slika je zasad prilično skučena jer se odnosi samo na jednu osobu, a vidimo iz medija, dakle meni to još nitko nije službeno priopćio, da je desetak ljudi uključeno", izjavio je Farčić novinarima ispred sjedišta Janafa. 

Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan u USKOK-u kazao je kako je vjerojatnije da će se to dogoditi sutra. "Ali ne kontroliram ja to. Ja čak ni ne znam od lokacija koje moramo obići i na koju ćemo sljedeću ići", kazao je Farčić.

Tko je Dragan Kovačević?

Dragan Kovačević rođen je u Požegi 1969. godine. Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je kasnije i magistrirao, a potom i doktorirao. 

Iako je na mjesto predsjednika Uprave Janafa došao kao kadar HNS-a, na svoju prvu direktorsku funkciju dolazi kao član SDP-a.

Naime, kao kadar SDP-a Kovačević je došao na funkciju direktora Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja 2001. godine, za vrijeme vlade ivice Račana. Nakon tog posla 2006. godine prešao je u Zagrebački holding, u kojemu je bio član Uprave.

Na mjesto predsjednika Uprave Janafa imenovan je 2012. godine, u mandatu Zorana Milanovića. Na toj poziciji je ostao sve do danas, a reizabran je u Plenkovićevom mandatu u veljači 2020., i to kao nestranački kadar.

Na to mjesto imenovan je kao kadar HNS-a koji je tada bio u koalicijskoj vladi s SDP-om.

2014. godine je Dragan Kovačević dobio nagradu za menadžera godine od Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. 

Prelazak iz SDP-a u HNS

Iako je na poziciju predsjednika Uprave Janafa došao kao kadar HNS-a, Kovačević je ranije bio član SDP-a, i to član koji se svojevremeno kandidirao za predsjednika stranke. 

Protukandidat mu je bio Zoran Milanović, a za istu se funkciju kandidirao i Davorko Vidović. Podsjetimo, Milanović je pobijedio na tim unutarstranačkim izborima 2008. godine. 

Nakon gubitka unutarstranačkih izbora Kovačević iz SDP-a prelazi u HNS kojemu je tada predsjednik bio Radimir Čačić. U HNS-u tada postaje predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo. 

Kada je 2008. prešao iz SDP-a u HNS, komentirao je i zašto je to napravio.

"U HNS sam prešao jer sam osjetio da je pravi trenutak, uz ljude usmjerene na gospodarstvo na čelu s Radimirom Čačićem, da se postignu puno bolji rezultati i postane okosnica vodstva hrvatskog društva", rekao je Kovačević.

Čačiću je tada postavljeno i pitanje kako će se ta suradnja reflektirati na kandidature za tada predstojeće lokalne izbore. Odgovorio je da će za stručnjake kao što je Dragan Kovačević uvijek biti mjesta u izvršnoj vlasti u kojoj sudjeluje HNS, bilo na lokalnoj ili državnoj razini.

Početkom 2008. godine, u veljači, Kovačević je izabran za predsjednika Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu Hrvatskog sabora, a u travnju je razriješen te dužnosti.

Kritiziranje Linića dovodi do sukoba u Kukuriku koaliciji 

Kada je 2011. godine HNS skupa s SDP-om u Kukuriku koaliciji došao na vlast, Kovačević postaje predsjednik Uprave Janafa, gdje ostaje sve do danas. 

No, iste godine dolazi do sukoba unutar koalicije, čijem smirivanju nije doprinio Kovačević. Naime, Kovačević je komentirao i kritizirao poteze tadašnjeg ministra financija Slavka Linića.

Kako smo pisali 2013. godine, sukob između HNS-a i SDP-a je krenuo s javnim prijeporima oko uvođenja poreza na nekretnine. Naime, taj porez gurao je Slavko Linić, no HNS-ovci u vladi glasno su se usprotivili ideji novog oporezivanja. 

Nakon toga postale su javne trzavice između ministara Slavka Linića i Ivana Vrdoljaka, prvo oko Ine, pa onda i oko Zakona o potrošačkom kreditu. HNS je kritizirao rezanje minusa tekućih računa, a sukob je na javnoj razini eskalirao kada je Kovačević, tada na čelu Janafa, ali i ekonomski analitičar HNS-a, prozvao Linića rekavši da Linić u posljednjih 30 godina nije pročitao knjigu iz ekonomije. 

Index je tada doznao kako su se u jutarnjim satima 22. ožujka sastali Zoran Milanović i Vesna Pusić, koji su tada bili na čelu SDP-a i HNS-a, a sve kako bi smirili tenzije u koaliciji. 

Milanović i Pusić navodno su se tada dogovorili kako se između te dvije stranke neće više dizati tenzije preko medija s obzirom na to da bi javna svađa unutar Kukuriku koalicije mogla štetiti i jednoj i drugoj stranci pred tada nadolazeće lokalne izbore.

Ima tri stana u Zagrebu i plaću preko 25.000 kuna

Kako javlja RTL, Kovačević po zadnjoj imovinskoj kartici ima plaću od 25.736 kuna, oko tri tisuće kuna veću od Plenkovića. Još 50.000 kuna godišnje zaradi od nastavne djelatnosti. 

Naime, kako je objavljeno na stranicama Visokog učilišta Effectus, Kovačević je njihov profesor.

Predaje tri predmeta: Financijska tržišta, Poslovne financije i Tehnike poslovanja vrijednosnim papirima. Navedeno je i kako je u toj školi profesor u trajnom zvanju.

U njegovoj imovinskoj kartici su navedena dva kredita, skupa iznose 400.000 eura. U Zagrebu ima tri stana, od kojih mu je supruga suvlasnica u dva. Stanovi su veliki 160 četvornih metara, 112 četvornih metara i 106 četvornih metara, a zajedno su vrijedni oko 5,5 milijuna kuna. Ima i svoj OPG pored Pleternice, odakle je podrijetlom. Udio u dvije tvrtke je prenio na odvjetnički ured.

U dobrim odnosima s vrhom HDZ-a?

RTL javlja i kako je Kovačević uspio održati dobre odnose s vrhom HDZ-a i preko lokalnih HDZ-ovaca iz Požege. Spominju u vrijeme Karamarka utjecajnog Franju Lucića, dodaju kako je često viđen u društvu s Marijem Kapulicom, a pišu i kako je zanimljiv podatak da je i blizak rod sa sadašnjim ministrom rada Josipom Aladrovićem. Aladrovićeva baka i Kovačevićev otac su sestra i brat, dodaju.

Osim toga pišu i kako je otac Dragana Kovačevića Franjo poznati poljoprivredni proizvođač u Požegi, korisnik velikih iznosa državnih potpora za poljoprivrednu proizvodnju.

Tagovi: Dragan Kovačević, pleternička hobotnica, Marijan Aladrović, josip aladrović, pleternica, klan

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prije 29 godina u Prekopakri je poginuo heroj Mario Svjetličić

.

Van svake pameti! Novi nogostup ʺkrasitʺ će rasvjetni stupovi

.

Ivana Paradžiković se izgubila u šumi iznad Jankovca

.

Održano 20. državno natjecanje u twirlingu

.

STOŽER OBJAVIO: Ovo su nove mjere!

.

Komemoracija uz 29. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja uz spomen ploču u Poljanskoj

.

Biskup Škvorčević predvodio misu za poginule branitelje 123. brigade

.

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

.

Hrvatska srušila crni rekord novooboljelih

.

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

.

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu

.

U Požeško-slavonskoj županiji danas 140 aktivnih slučajeva

.

UDVDR: Uručeni laptopi djeci hrvatskih branitelja

.

Vrijeme danas oblačno i kišovito

.

Dodijeljena uvjerenja osposobljenima za Voditelja/icu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

.

Život mlade obitelji iz Novog Štitnjaka na njemačkoj adresi

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Obilježena 29. godišnjica osnutka 123. brigade HV-a

.

U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Obavijest Tekije d.o.o. korisnicima s područja Grada Kutjeva te Općina Kaptol i Velika

.

Tmurna šetnja Požegom u vrijeme koronavirusa 24.10.2020.

.

Najgori dan do sada, prešli smo 2000 novooboljelih

.

Novo parkiralište u Kaptolu

.

Prelazimo na zimsko računanje vremena, kazaljke sata vraćamo unatrag 60 minuta

.

Završen postupak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Komušina

.

Vrijeme danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Ponovno nagli porast! U PSŽ zaraženo 134 osobe koronavirusom, 16 osoba je hospitalizirano

.

Dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije

.

Moguće iznajmljivanje električnih bicikala u Pakracu

.

Sve se glasnije spominju strože mjere. Kako će ih provesti Stožer kojem građani ne vjeruju?

.

Ususret blagdanu Svih svetih-u pet godina udvostručen uvoz cvijeća

FOTONALAZ

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu