NASLOVNAPOLITIKA

Reakcija Ante Mandarića na članak Jerka Zovaka o prokazivanju i „pljuckanju“ požeško-slavonskih krokodila

16.10.2020. 07:49 | Redakcija 034 portala PREGLEDA: 6447

Ovih dana proučavali smo, ali i pisali na temu Pleternice i njenih moćnika, a gdje su odnosi što politički, rodbinski, zavičajno, ali i prijateljski više nego li zanimljivi.

Tako smo u posljednjem članku pisali o tome postoji li mogućnost da Franjo Lucić u slučaju izbora Antonije Jozić za županicu Požeško-slavonske županije ponovno „ušićari“ koje-kakvu subvenciju od strane županije, a što mu ne bi bilo prvi put, za izgradnju svoje farme za koju mu je navodno od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) kao potpora za korištenje odobreno oko milijun eura.

U prethodnom članku bilo je svega, od sumnjivih kredita u svrhu „zapošljavanja branitelja“, subvencija istog, ali i o „izvlačenju“ novca iz sestrinskih firmi za navodnu izgradnju apartmana na Jadranskoj obali koji su u vlasništvu obitelji Franje Lucića, a prilikom čega je taj „izvučeni“ novac zapravo bio namijenjen za zapošljavanje hrvatskih branitelja.


Također, pisali smo o tome kako je 9. srpnja 2007. godine, Jadranka Kosor donijela odluku o ukidanju prava tvrtki Tofrado bačvarija na subvenciju kamate po stopi od dva posto na kredit odobren po osnovi dva projekta: ”Lokalni projekt razvoja - poduzetnik za 2004. godinu” i projekt ”Branitelji”. Međutim, na zahtjev nekog moćnijeg, potpredsjednica Vlade ubrzo je suspendirala svoju vlastitu odluku o zabrani sufinanciranja kamata na nenamjenski utrošena kreditna sredstva tvrtke Tofrado bačvarija.


Zdravko Ronko ukida subvencioniranje Lucićevih kredita

Kako Jerko Zovak u članku objavljenom na SBplus-u tvrdi, 'unatoč Šukerovu poticaju i Kosoričinu kontroverznom djelovanju, tadašnji požeško-slavonski župan, Zdravko Ronko, postupio je konzekventno i nepovratno.

Naime, njegovo Poglavarstvo je 3. srpnja 2007 godine donijelo Odluku o ukidanju prava na županijsku subvenciju kamatne stope od jedan posto 'Tofrado bačvariji' iz Pleternice za njihov kredit od 12 milijuna kuna ostvaren u Slavonskoj banci.'

Shvativši o čemu se radi, Zdravko Ronko postupio je tada na jedini ispravan način što mu moramo priznati iako nismo na istoj valnoj duljini s njim. Upravo za takav način naše objektivnosti poslužit ćemo se latinskim izrazom „ad hominem“ što znači "prema čovjeku" ili "prema osobi", a što bi značilo da unatoč našoj percepciji, mišljenju, ali i stavu o Zdravku Ronku nećemo pisati isključivo loše, već neke stvari valja nazvati svojim imenom, a to je da je tada Zdravko Ronko postupio sasvim ispravno.

No ta ispravna odluka ubrzo je promijenjena od strane novog župana, a koji je prema svemu sudeći očito bio podobniji kome drugome nego li Franji Luciću.

Marijan Aladrović po preuzimanju županijskih kajasa ponovno aktivira subvencioniranje Lucićevog kredita uz pripadajuću kamatu

Nadalje, SBplus tvrdi 'kako je dvije godine kasnije, pak, novi požeško-slavonski župan, Marijan Aladrović, odmah po preuzimanju županijskih kajasa u svoje ruke, osobno, kao župan, donio je „Odluku o nastavku subvencioniranja kamata po stopi od jedan posto korisniku kredita iz Projekta 'Lokalni projekt razvoja poduzetnika', 'Branitelji' za 2004. godinu".

Kako ne bi bilo zabune tijekom njezine provedbe, u prvom članku te Odluke Župan je naveo: „Požeško slavonska županija nastavlja plaćati subvenciju kamata po stopi od 1% trgovačkom društvu 'Tofrado bačvarija' d.o.o. iz Pleternice…".

Osim toga, župan je donio velikodušnu Odluku  o isplati duga zbog neplaćanja subvencija kamata korisniku kredita... 'Tofrado bačvarija' iz Pleternice, kojom se "Obvezuje Požeško slavonska županija da izvrši isplatu... u iznosu od 429.366,89 kuna" - s pripadajućom kamatom, saznat će SBplus.

Dakle, po službenom saznanju kako je Franjo Lucić kreditna sredstva koristio nenamjenski, tadašnji požeško-slavonski župan, Zdravko Ronko, promptno je donio Odluku o prestanku županijskog subvencioniranja kamata, dok je župan nakon župana, Marijan Aladrović, suprotno tome, odlučio javnim novcem nastaviti subvencionirati kamatu nenamjenski trošenih kreditnih sredstava i isplatiti sve zaostatke s kamatom.'

Požeško-slavonska županija ne smije biti talac interesnih skupina

Drug Jerko Zovak, koji sebe zbog svojih stavova, a od kojih ne odstupa s pravom naziva „manjinaš“ pita se 'podsjećamo li na dugogodišnje nesankcioniranje svinjarija Franje Lucića, mentora mu Marijana Aladrovića i drugih s ciljem da upozorimo 'institucije sustava' kako ih javnost prati u njihovu (ne)radu, ili smatra kako se možda radi isključivo o podgrijavanju političkih mrtvaca i njihovih (zlo)djela tek za insinuiranje kako ništa bolja nije niti njihova, kako Jerko Zovak tvrdi, donedavna štićenica Antonija Jozić, koja bi sutra mogla biti požeško-slavonska županica?'

Ono što je u javnosti Požeštine uvriježeno mišljenje, a navodno je istina, je to kako je Antonija Jozić desna ruka Franje Lucića. O tome, kako i na koji je način kroz dugogodišnju blisku suradnju postala navodna desna ruka Franje Lucića u Pleternici smo također pisali. Sasvim je jasno i to kako je uvijek netko produkt nečijeg kadroviranja, više ili manje, ali od toga ne treba bježati ili pokušavati pobjeći.

Zaključno, Jerko Zovak tvrdi 'kako je apsolutno opravdano svakodnevno podsjećati na hrvatsku pravnu baruštinu i krokodile u njoj prokazivati, a rijetko žito od kukolja dijeliti kako cijela nacija ne bi posije postala.' 

Ne samo kako se slažemo s tvrdnjom da rijetko žito od kukolja treba dijeliti, nego i odlučno najavljujemo nastavak prokazivanja takvih „krokodila“ kojih zasigurno u Republici Hrvatskoj, ali i Požeško-slavonskoj županiji nije malo. Jerko Zovak dao je novu dimenziju o „pljuckanju“ po državi i(li) Antoniji Jozić, ali i kreditima Franje Lucića.

"Niti jedna sredina, općina ili grad, ali ni županija, a u ovom slučaju mislim na Požeško-slavonsku županiju ne smije biti talac interesnih skupina! Interes pojedinaca je za osudu, a opći (interes) je ultimatum!" - kratko i jasno izjavljuje glavni urednik 034 portala Ante Mandarić.

Tagovi: Reakcija Ante Mandarića, jerko zovak, o pljuckanju i prokazivanju požeških krokodila, požeški krokodili, Antonija Jozić, Franjo Lucić, Marijan Aladrović

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prije 29 godina u Prekopakri je poginuo heroj Mario Svjetličić

.

Van svake pameti! Novi nogostup ʺkrasitʺ će rasvjetni stupovi

.

Ivana Paradžiković se izgubila u šumi iznad Jankovca

.

Održano 20. državno natjecanje u twirlingu

.

STOŽER OBJAVIO: Ovo su nove mjere!

.

Komemoracija uz 29. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja uz spomen ploču u Poljanskoj

.

Biskup Škvorčević predvodio misu za poginule branitelje 123. brigade

.

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

.

Hrvatska srušila crni rekord novooboljelih

.

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

.

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu

.

U Požeško-slavonskoj županiji danas 140 aktivnih slučajeva

.

UDVDR: Uručeni laptopi djeci hrvatskih branitelja

.

Vrijeme danas oblačno i kišovito

.

Dodijeljena uvjerenja osposobljenima za Voditelja/icu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

.

Život mlade obitelji iz Novog Štitnjaka na njemačkoj adresi

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Obilježena 29. godišnjica osnutka 123. brigade HV-a

.

U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Obavijest Tekije d.o.o. korisnicima s područja Grada Kutjeva te Općina Kaptol i Velika

.

Tmurna šetnja Požegom u vrijeme koronavirusa 24.10.2020.

.

Najgori dan do sada, prešli smo 2000 novooboljelih

.

Novo parkiralište u Kaptolu

.

Prelazimo na zimsko računanje vremena, kazaljke sata vraćamo unatrag 60 minuta

.

Završen postupak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Komušina

.

Vrijeme danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Ponovno nagli porast! U PSŽ zaraženo 134 osobe koronavirusom, 16 osoba je hospitalizirano

.

Dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije

.

Moguće iznajmljivanje električnih bicikala u Pakracu

.

Sve se glasnije spominju strože mjere. Kako će ih provesti Stožer kojem građani ne vjeruju?

.

Ususret blagdanu Svih svetih-u pet godina udvostručen uvoz cvijeća

FOTONALAZ

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu