NASLOVNADRUŠTVO
Pismo biskupa Škvorčevića vjernicima na svršetku Godine Božje riječi

FOTO: požeška biskupija

Pismo biskupa Škvorčevića vjernicima na svršetku Godine Božje riječi

22.11.2020. 09:13 | Požeška biskupija PREGLEDA: 702

Posljednje nedjelje liturgijske godine, na svetkovinu Krista kralja svega stvorenog u Požeškoj biskupiji završava Godina Božje riječi. Tom prigodom biskup Antun Škvorčević uputio je sljedeće Pismo vjernicima:

»Apostolskim pismom „Aperuit illis“ papa Franjo proglasio je Treću nedjelju kroz godinu Nedjeljom Božje riječi. Bio je to poticaj da u Požeškoj Biskupiji u nedjelju, 26. siječnja 2020. otvorimo Godinu Božje riječi pod geslom „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119,105), i zaključimo je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenog, 22. studenog ove godine. Željeli smo o 1600. obljetnici smrti sv. Jeronima, tijekom navedenog vremena „usred žurbe i buke svijeta pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bi u svjetlu Božje Objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv i bili potpunije dionici spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka“, kako sam istaknuo u Proglasu otvorenja Godine Božje riječi. Spomenuta Godina imala je dakle za cilj probuditi u nama nemirnu želju većeg poznavanja Boga Objave i susreta s njime. Nismo mogli predvidjeti da će opasnost od zaraze koronavirusom obustaviti sva okupljanja u crkvama te djelomično onemogućiti redovito ostvarivanje našeg ovogodišnjeg korizmenog program u pripravi za Uskrs s katehezama o Božjoj riječi. Ali su zato mnogi od vas upotrijebili vrijeme zatvorenosti u vlastite domove za svakodnevno zauzetije čitanje i razmišljanje Svetoga pisma, na što smo poticali putem naše biskupijske web-stranice i sadržaja koje ste s nje preuzimali te je ugroženost koronavirusom pomogla da na taj način postanete vjerniji prijatelji Božje riječi. Pored toga, brojni pojedinci, obitelji i skupine tijekom vremena obustave okupljanja privatno su u svojim domovima, a nakon toga u crkvi na svršetku svake svete mise trajno upućivali Bogu Molitvu u Godini Božje riječi. Po njima je duša naše Biskupije poput Marijine bila budna u razgovoru s Bogom, što smo na poseban način očitovali prošloga ljeta na hodočašćima u njezina svetišta diljem naše Biskupije.

No, poseban dar Godine Božje riječi jest produbljena svijest o važnosti službe lektora kao navjestitelja Božje riječi u svetim slavljima i promicatelja biblijske kulture u našim župama po njihovim tjednim okupljanjima u pripravi za nedjeljna i blagdanska liturgijska slavlja. Lektori su pod vodstvom zauzetih svećenika i vjeroučitelja postali jezgra oko koje se okuplja župna biblijska skupina. Služeći se metodom lectio divina, provjerenom dugim iskustvom Crkve, oni molitveno čitaju, razmatraju i za život usvajaju Sveto pismo, kako ne bi bili puki liturgijski čitači, nego navjestitelji Božje riječi koja je postala njihovo svjetlo i životni pokretač. U tom nastojanju trajno im je pružala pomoć građa na web-stranici naše Biskupije. Dragocjeno je sve ono što je Bog navedenim putem unio u srca brojnih vjernika požeške mjesne Crkve te na kraju Godine Božje riječi upućujemo osobitu zahvalnost „Ocu svjetlila“ od kojeg dolazi „svaki dobar dar, svaki savršen poklon“ (Jak 1,17). Uvjeren sam da će lektori i drugi vjernici na temelju spomenutog iskustva nastaviti zauzeto i dalje tjedno se okupljati, započinjući svaki svoj susret Molitvom Godine Božje riječi i pjevanjem gesla „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“. Prikladno je da taj poklik često zajednički pjevamo i u crkvi na svetoj misi prije početka Službe riječi ili nakon naviještenog evanđelja.


Želio bih, draga braćo i sestre, da na svršetku Godine Božje riječi usvojimo poticaje sv. Jeronima na koje nas je uputio papa Franjo u Apostolskom pismu („Scripturae sacrae affectus“) za ovogodišnji Svečev spomendan o 1600. obljetnici njegove smrti. Sv. Jeronim nas svojim primjerom poziva da budemo strastveni proučavatelji, navjestitelji i provoditelji u život Božje riječi. Po njegovu uvjerenju, bez cjelovitog poznavanja Svetog pisma nemoguće je poznavati i istinski voljeti Isusa Krista: jer Novi se zavjet u Starome skriva a Stari u Novome razotkriva. Valja nam stoga poslušati Jeronimovu riječ: „Često čitaj božanska pisma; dapače tvoje ruke neka nikada ne odlože svetu knjigu“. Svima vam Božja riječ bila svjetlo, snaga, ohrabrenje i utjeha na putu označenu brojnim nevoljama. U svakodnevnom prijateljevanju s Božjom riječju pratio vas Božji blagoslov i zagovor Presvete Bogorodice.«

Tagovi: pismo, biskup, vjernici, kraj godine, božja riječ, požeška biskupija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požeški vatrogasci odradili svoju prvu vježbu s novom opremom

.

JUTROS KRAĐA U SL. BRODU: Kamere su sve zabilježile! Vlasnik kafića moli pomoć

.

Novi podaci Nacionalnog stožera

.

Danas je Majčin dan, a kako je nastao?

.

Kandidat za gradonačelnika Požege prof. dr.sc. Željko Glavić među svojim Požežanima

.

TALENTIRANI POŽEŽANIN: Oduševit će vas Ivanove slike inspirirane knjigama

.

Trik za savršeno sočna pileća prsa s roštilja

.

Do kraja mjeseca svibnja traju upisi u dječji vrtić Grozdić u Kutjevu

.

Mile Pavičić sigurno prema sedmom mandatu načelnika Općine Kaptol

.

Policija po Slavoniji jurila za kombijem punim migranata

.

Osvrt požeškog agronoma Luke Samardžije na ruralni turizam i vina Požeške kotline

.

U Voćinu održano hodočašće osnovnoškolske djece i ministranata Požeške biskupije

.

BROJKE OPADAJU: Na posljednjem testiranju obrađeno je 258 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih

.

Danas pretežno vedro

.

Dijana Krpan kandidatkinja Domovinskog pokreta za gradonačelnicu Požega provela prijepodne u druženju s građanima

.

OVO MORATE PROČITATI: Genijalna izjava brodskog profesora nakon cijepljenja

.

Subotnja šetnja Požegom, 8.05.2021.

.

Najnoviji podaci Stožera, više od 1300 zaraženih

.

Vatrogasne vježbe pod epidemiološkim mjerama

.

Ravnatelj OŽB Požega dr. sc. Ivan Vukoja o medicini, izazovima današnjice i budućnosti

.

RAZGOVOR S MARIJOM ŠARIĆ: ʺStručnost i znanje imamo, na nama je samo da radimo!ʺ

.

Osmaši ove godine neće dugo čekati, evo kada je objava lista upisanih u srednje škole

.

Gotova za čas: Najlakši recept za roladu s jagodama

.

20 milijuna kuna za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

.

Zainteresirani za subvencionirane stambene kredite požurite, prijave traju do 14. svibnja

.

Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine.

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 387 slučajeva zaraze korona virusom

.

Hodočašće učenika katoličkih gimnazija Požeške biskupije u Voćin

.

Do kad ćemo nositi maske? Evo što kažu Capak i Markotić

.

OPREZ: Novi virus se širi mailom, ne otvarajte!

.

Danas sunčano i toplo

FOTONALAZ

Kroz Županijsku ulicu u suprotnom smjeru