NASLOVNADRUŠTVO
Pismo biskupa Škvorčevića vjernicima na svršetku Godine Božje riječi

FOTO: požeška biskupija

Pismo biskupa Škvorčevića vjernicima na svršetku Godine Božje riječi

22.11.2020. 09:13 | Požeška biskupija PREGLEDA: 503

Posljednje nedjelje liturgijske godine, na svetkovinu Krista kralja svega stvorenog u Požeškoj biskupiji završava Godina Božje riječi. Tom prigodom biskup Antun Škvorčević uputio je sljedeće Pismo vjernicima:

»Apostolskim pismom „Aperuit illis“ papa Franjo proglasio je Treću nedjelju kroz godinu Nedjeljom Božje riječi. Bio je to poticaj da u Požeškoj Biskupiji u nedjelju, 26. siječnja 2020. otvorimo Godinu Božje riječi pod geslom „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119,105), i zaključimo je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenog, 22. studenog ove godine. Željeli smo o 1600. obljetnici smrti sv. Jeronima, tijekom navedenog vremena „usred žurbe i buke svijeta pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bi u svjetlu Božje Objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv i bili potpunije dionici spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka“, kako sam istaknuo u Proglasu otvorenja Godine Božje riječi. Spomenuta Godina imala je dakle za cilj probuditi u nama nemirnu želju većeg poznavanja Boga Objave i susreta s njime. Nismo mogli predvidjeti da će opasnost od zaraze koronavirusom obustaviti sva okupljanja u crkvama te djelomično onemogućiti redovito ostvarivanje našeg ovogodišnjeg korizmenog program u pripravi za Uskrs s katehezama o Božjoj riječi. Ali su zato mnogi od vas upotrijebili vrijeme zatvorenosti u vlastite domove za svakodnevno zauzetije čitanje i razmišljanje Svetoga pisma, na što smo poticali putem naše biskupijske web-stranice i sadržaja koje ste s nje preuzimali te je ugroženost koronavirusom pomogla da na taj način postanete vjerniji prijatelji Božje riječi. Pored toga, brojni pojedinci, obitelji i skupine tijekom vremena obustave okupljanja privatno su u svojim domovima, a nakon toga u crkvi na svršetku svake svete mise trajno upućivali Bogu Molitvu u Godini Božje riječi. Po njima je duša naše Biskupije poput Marijine bila budna u razgovoru s Bogom, što smo na poseban način očitovali prošloga ljeta na hodočašćima u njezina svetišta diljem naše Biskupije.

No, poseban dar Godine Božje riječi jest produbljena svijest o važnosti službe lektora kao navjestitelja Božje riječi u svetim slavljima i promicatelja biblijske kulture u našim župama po njihovim tjednim okupljanjima u pripravi za nedjeljna i blagdanska liturgijska slavlja. Lektori su pod vodstvom zauzetih svećenika i vjeroučitelja postali jezgra oko koje se okuplja župna biblijska skupina. Služeći se metodom lectio divina, provjerenom dugim iskustvom Crkve, oni molitveno čitaju, razmatraju i za život usvajaju Sveto pismo, kako ne bi bili puki liturgijski čitači, nego navjestitelji Božje riječi koja je postala njihovo svjetlo i životni pokretač. U tom nastojanju trajno im je pružala pomoć građa na web-stranici naše Biskupije. Dragocjeno je sve ono što je Bog navedenim putem unio u srca brojnih vjernika požeške mjesne Crkve te na kraju Godine Božje riječi upućujemo osobitu zahvalnost „Ocu svjetlila“ od kojeg dolazi „svaki dobar dar, svaki savršen poklon“ (Jak 1,17). Uvjeren sam da će lektori i drugi vjernici na temelju spomenutog iskustva nastaviti zauzeto i dalje tjedno se okupljati, započinjući svaki svoj susret Molitvom Godine Božje riječi i pjevanjem gesla „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“. Prikladno je da taj poklik često zajednički pjevamo i u crkvi na svetoj misi prije početka Službe riječi ili nakon naviještenog evanđelja.


Želio bih, draga braćo i sestre, da na svršetku Godine Božje riječi usvojimo poticaje sv. Jeronima na koje nas je uputio papa Franjo u Apostolskom pismu („Scripturae sacrae affectus“) za ovogodišnji Svečev spomendan o 1600. obljetnici njegove smrti. Sv. Jeronim nas svojim primjerom poziva da budemo strastveni proučavatelji, navjestitelji i provoditelji u život Božje riječi. Po njegovu uvjerenju, bez cjelovitog poznavanja Svetog pisma nemoguće je poznavati i istinski voljeti Isusa Krista: jer Novi se zavjet u Starome skriva a Stari u Novome razotkriva. Valja nam stoga poslušati Jeronimovu riječ: „Često čitaj božanska pisma; dapače tvoje ruke neka nikada ne odlože svetu knjigu“. Svima vam Božja riječ bila svjetlo, snaga, ohrabrenje i utjeha na putu označenu brojnim nevoljama. U svakodnevnom prijateljevanju s Božjom riječju pratio vas Božji blagoslov i zagovor Presvete Bogorodice.«


Tagovi: pismo, biskup, vjernici, kraj godine, božja riječ, požeška biskupija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Biljana Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za samo dva glasa

.

Komunalcu odobren još jedan EU projekt: Stižu specijalizirana vozila za odvojeno prikupljanje papira, kartona i plastike te biootpada

.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi od 25. do 27. studenog

.

Priopćenje GO SDP-a Požega povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

.

23-godišnja vozačica udarila vozilom o betonski zid

.

Od jučer 13 novozaraženih, ukupno PSŽ ima 283 aktivna slučaja zaraze

.

Struje neće biti....

.

Vrijeme danas oblačno i maglovito uz mjestimičnu rosulju

.

Sutra privremeno zatvaranje državne ceste DC 38

.

ʺBakreneʺ maske nisu antivirusne, osjećate li se prevarenima?

.

Komunalac objavio javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Požegi

.

Vinko Kasana idealan je kandidat za župana

.

U posljednja 24 sata u RH su zabilježena 2323 nova slučaja zaraze virusom

.

POČELA SEZONA KOLINJA: Marijan iz Grabarja kaže da će kulen napravljen s ljubavlju preživjeti i ovu krizu

.

Građani zabrinuti za funkcionalnost i točnost novog prometnog znaka u Radićevoj ulici

.

Coca-Cola kolač za sve ljubitelje ovog gaziranog pića

.

22-godišnji Lipičanin osumnjičen za oskvrnuće spomenika trinaestorici ʺTigrovaʺ

.

Učenici Katoličke gimnazije u Požegi obilježili Europski tjedan cistične fibroze

.

Kliknimo na novo Online kazalište uživo, idući tjedan čak tri nove predstave

.

Brodski srednjoškolci se ujedinili, pomažu prijateljici Gabrijeli kojoj je potrebno 7000 eura

.

26-godišnjakinja s područja Pleternice krala kozmetičke proizvode u trgovačkom centru

.

PSŽ: od jučer ponovno velik broj novozaraženih, njih 36 dok su 34 osobe hospitalizirane

.

Požega se svrstala među top deset gradova koji bilježe porast upisa u dječji vrtić

.

Struje neće biti....

.

Vrijeme danas djelomično sunčano uz povremenu naoblaku

.

Tri mlade djevojke ovog Božića unijet će veselje u domove mnogih obitelji

.

Saša Srića: Ostat će nam lockdown, kao jedino rješenje

.

U koritu Save pronađeno beživotno tijelo

.

Rezultati unutarstranačkih izbora HDZ-a u GO Požega

.

KUGLAČKA PRVENSTVA: U neizvjesnim završnicama do tri boda

.

Hrvatska danas ima 1973 novopozitivnih osoba, preminulo 45 osoba

.

Slasni ručak: Recept za pohane palačinke punjene sirom i šunkom

.

Gradonačelnik Puljašić posjetio Fitness klub Play

.

Požežanin (23) prevaren za nekoliko tisuća kuna jer je na ʺfejsuʺ uplatio novac za namještanje utakmica

.

Neslužbeni rezultati unutarstranačkih izbora u HDZ-u

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Vatreno jutarnje nebo iznad Požege