Biskup Škvorčević uputio pismo krizmanicima

Pismo krizmanicima
(FOTO: požeška biskupija)

17.4.2021. | 09:27 | Požeška biskupija
Pregleda: 6428

Kao i prethodnih godina, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je ovogodišnjim krizmanicima Pismo pod naslovom „Zašto vam sumnje obuzimaju srce (Lk 24,38)“, navedeno Pismo će ovih dana u tiskanom obliku primiti svaki krizmanik u Požeškoj biskupiji. Biskup u Pismu piše krizmanicima:

» Poštovani i dragi krizmanici!

Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021. u požeškoj Katedrali posvetili smo ulje, kojim ćete biti pomazani na slavlju svete potvrde u vašoj župi. Na njem su sudjelovali predstavnici pripravnika za navedeni sakrament iz župa Katedralnog arhiđakonata, te smo molili za sve ovogodišnje krizmanike. Želim vam ovim Pismom posvjedočiti svoju blizinu, očitovati razumijevanje te vam pružiti potporu u pripravi za tako važan životni događaj. Naime, u sakramentu svete potvrde Isus Krist snagom svoga Duha ulazi u vaša mladenačka bića te vas ispunja ljubavlju kojom je pobijedio smrt, potpuno vas ugrađuje u zajedništvo Crkve, svoj živi organizam. Okolnosti koje je stvorila pandemija koronavirusa i mjere uspostavljene za očuvanje zdravlja uvjetovale su nam život, među ostalim i odvijanje školske nastave i vašu pripravu za spomenuto slavlje. To stanje unijelo je u vaša srca određene sumnje i obeshrabrenje s obzirom na budućnost. No, i vama je Isus uputio riječi što ih je izrekao svojim učenicima pritisnutima teškim događajem njegove osude i smrti na križu: Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? (Lk 24,38). On je pobijedio i samu smrt te vas poziva: Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se! - I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta! (Mt 14,27; 28,20). Uvjereni da vas on prati na zemaljskom putu, prihvatite sve situacije koje ćete u životu susresti, pa i one najteže, te uz njegovu pomoć nastojte u njima učiniti sve najbolje što možete. Na taj način postupite i u pripravi i u samom slavlju sakramenta svete potvrde. Marom vaših župnika, vjeroučitelja i roditelja, služeći se i online putem, vjerujem da tako i činite. Usvajate znanja i pronalazite načine vježbati se u ponašanju na koje vas upućuje Isus Krist, rado se susrećući s drugim vjernicima, napose u crkvi na svetim slavljima. Korizma je bila osobito vrijeme u kojem ste, vjerujem, nastojali posvjedočiti svoju privrženost Isusu Kristu te svjesni svoga krsnog dostojanstva i poslanja, otvarali mu prostore svojih bića, slijedeći korake koji su vam bili predloženi. Želio bih vam zahvaliti za vjernost koju ste pri tom svjedočili, i odvažnost u nastojanju oko svoje cjelovite izgradnje, gdje duhovna nastojanja imaju središnje mjesto, te vam čestitam primanje sakramenta svete potvrde.


Isus vas prijateljski upozorava: Pazite da vas tko ne zavede! (Mt 244). Pozivam vas da dobro promislite koliko je važno da kao mladi ljudi ne ostanete prazni i besciljni, nego u Isusu Kristu pronalaze nadahnuće i poticaj za život duboke povezanosti s njime u njegovoj Crkvi. On je za sebe rekao: Ja sam svjetlost svijeta! (Iv 8,12). Pobijedivši smrt, posvjedočio je da vas može ispuniti svjetlom u srcu, mirom u svakodnevnim izazovima. Upamtite: Isus Krist vas se neće nikada odreći, jer on je i za vas umro na križu, te svojom ljubavlju moćnijom od smrti želi biti vaša snaga. Ne zaboravite da to njegovo prijateljstvo prema vama traži vaš odgovor. Posvjedočite mu svoju blizinu dnevnom molitvom, nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi, marljivim radom u školi, iskrenim njegovanjem prijateljstva s drugim mladim ljudima, čestitim ponašanjem u društvu, unoseći u njega vrijednosti koje ste naučili u obitelji, Crkvi i školi, solidarnošću sa slabima, bolesnima, osamljenima i siromašnima. Na taj način učinite da naše društvo bude bolje. Što bi vrijedilo osuđivati druge ljude i društvena stanja, ukoliko ni u čemu ne biste davali svoj doprinos da se ono poboljša? Vi to možete, ako želite i ako tražite Božju pomoć na tom putu. Od srca vam želim da u sakramentu svete potvrde budete ojačani Isusovim duhom, te nikada ne posumnjate da se isplati ustrajati na putu vjernosti Bogu i poštenja prema čovjeku, radeći za opće dobro. Povežite se međusobno i založite svoje mladenačke snage u plemenitost i dobrotu. Ispunit će vas to zadovoljstvom i najtješnje združiti s Bogom, njegovom ljubavlju koja vas je pozvala u život, darovati vam iskustvo istinskog smisla postojanja. U izboru svoga životnog zvanja, osluškujte svoje srce da biste prepoznali je li vas Bog poziva da krenete putem svećeničkog ili redovničkog zvanja te ga odvažno slijedite. Neka vas prati trajni zagovor Isusove Majke, koju posebnom odanošću štujemo u našim biskupijskim svetištima, napose u Voćinu i Pleternici. Srdačno vas pozdravljam i blagoslivljam, radujući se susretu s vama na slavlju svete potvrde«, zaključuje biskup Škvorčević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI