NASLOVNADRUŠTVO

Pismo biskupa Škvorčevića o proslavi Velikog tjedna

3.4.2020. 08:08 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1130

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je pismo svećenicima o slavlju Velikog tjedna u vrijeme opasnosti zaraze koronavirusom koje donosimo u cijelosti:

„Poštovana i draga braćo svećenici!

Ovogodišnji Veliki tjedan Isusove muke, smrti i uskrsnuća povezan je s posebnom žrtvom, jer zabrana okupljanja zbog opasnosti zaraze koronavirusom priječi da svete obrede slavimo u našim crkvama uz sudjelovanje Božjeg naroda. Valja nam i to sjediniti s Isusovom žrtvom i s patnjom svih onih koji su pogođeni trenutačnim nevoljama. To stanje poziv je nama svećenicima da slavljima Velikog tjedna pristupimo s posebnim vjerničkim raspoloženjem srca i pobožnošću te u njih duhovno saberemo sve one koji su povjereni našoj brizi. Vjernici će se zasigurno truditi u svojim domovima da se duhovno pridruže obredima Velikog tjedna u svojim župama. Pored toga imaju mogućnost pratiti njihove prijenose na javnim medijima, ili se izravnim internetskim prijenosom sjediniti sa svetim slavljima u vlastitoj župnoj crkvi ako on postoji ili iz požeške Katedrale, odakle se on svakodnevno prenosi putem web-stranice Požeške biskupije. Na taj način u sadašnjim prilikama ostvarit će dragocjeno zajedništvo naše mjesne Crkve i potvrditi se u svom duhovnom identitetu, što ima i nemalo psihološko značenje u vrijeme izolacije. 


Sve župne crkve tijekom Svetog tjedna bit će otvorene u određeno vrijeme za osobnu pobožnost vjernika, uz poštivanje odredaba koje su s time povezane, a sva slavlja održat će se u zatvorenoj crkvi. Liturgijski prostor u crkvi uredit će se u skladu s propisima te i na taj način omogućiti vjernicima koji je posjećuju ili su virtualno u njoj putem prijenosa da budu dionici svetih otajstava.

Potrebno je i ovom prigodom pripomenuti kako sveta slavlja, napose sveta misa, i onda kad je ograničena samo na zaređene službenike bez okupljanja Božjeg naroda, ima u vjeri Crkve svoju neumanjenu vrijednost kao djelo uskrslog Krista u snazi njegova Duha, te ih svećenik treba redovito održavati također kao sastavni dio vlastite duhovnosti. Dostavljamo u prilogu obrazac svete mise In tempore universalis contagii – U vrijeme pandemije,  primljen od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata te preporučam da se njime služite u skladu s liturgijskim propisima. U navedenom duhu župnici će i u sadašnjim prilikama svakodnevno slaviti u župnoj crkvi svetu misu i druge obrede u isto vrijeme kako to čine u redovitim prilikama, najavit će ih uobičajenim zvonjenjem, koje je vjernicima znak da Crkva po svećeniku vrši svoje najvažnije poslanje i poziva ih da se - u nemogućnosti fizičkog sudjelovanja - duhovno združe sa slavljem.


Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata nedavno nam je dostavila Dekret kojim određuje način na koji će se ove godine proslaviti Sveti tjedan, uvjetovan mjerama obrane od koronavirusa. Na temelju toga svim župnim uredima Požeške biskupije upućujem naputak prema kojem će župnici organizirati pojedina sveta slavlja ovogodišnjeg Velikog tjedna.

1. Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica proslavit će se u zatvorenoj župnoj crkvi po Trećem obliku: Običnim ulazom bez procesije, predviđenim u Rimskom misalu (str. 172). Ovisno o službenicima koji će biti uz svećenika, obdržavajući propis o zabrani okupljanja, slavlje će biti popraćeno pjevanjem, a navještaj Evanđelja Muke Gospodnje raspoređen po ulogama na tri čitača. Preporuča se tom prigodom uresiti oltar s vazom maslinovih ili drugih grančica, koje će predvoditelj na početku slavlja blagosloviti i na svršetku podijeliti sudionicima a njihov glavni dio sačuvati za Čistu srijedu sljedeće godine, od kojeg će dobiti pepeo za obred pepeljenja toga dana. Bit će znakovito da korizmu sljedeće godine započnemo s pepelom iz grančica ovogodišnje Cvjetnice, koja ima posebne oznake pokore i trpljenja zbog ugroze koronavirusom.

U požeškoj Katedrali slavlje na Cvjetnicu predvodit će dijecezanski biskup u 11.00 sati s izravnim prijenosom preko web-stranice Požeške biskupije.  

2. Na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali, u 10.00 sati dijecezanski biskup u zajedništvu s ordinarijatskim svećenicima i iz Župe sv. Terezije Avilske predvodit će Misu posvete ulja. Svi svećenici u Požeškoj biskupiji, dijecezanski i redovnički, nastojat će pridružiti se ovom slavlju putem izravnog internetskog prijenosa sa spomenute biskupijske platforme, duhovno se sjediniti sa svećenicima u Katedrali te u sadašnjim posebnim okolnostima obnoviti svoja svećenička obećanja. Sveto ulje bit će podijeljeno župama kad završi izvanredno stanje u kojem se nalazimo i upotrijebljeno za slavlje svećeničkog ređenja, svete krizme, krštenja i bolesničkog pomazanja. 

 Toga istoga dana, na Veliki četvrtak svi svećenici zbog izvanrednog stanja imaju od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata dopuštenje slaviti Misu večere Gospodnje u župnoj crkvi bez sudjelovanja naroda. Predvodit će je svaki župnik u svojoj župnoj crkvi sa službenicima u isto vrijeme kako je to bilo prijašnjih godina. Na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona i zašutjeti do „Slava Bogu“ u bdijenju Velike subote, ispustit će se obred pranja nogu a na kraju će Presveto bez procesije biti pohranjeno u tabernakul na uobičajenom mjestu. 

Slavlje Mise večere Gospodnje u Katedrali predvodit će dijecezanski biskup  u 19.00 sati s izravnim internetskim prijenosom.

3. Veliki petak, dan je sabranosti, posta i molitve. Obred Muke Gospodnje slavit će župnik s potrebnim službenicima u župnoj crkvi, čije svetište treba biti  uređeno u skladu s liturgijskim propisima za taj dan. Usred svetišta ispred oltara postavit će dovoljno veliki križ s korpusom zastrtim ljubičastim velom, koji redovito služi za ljubljenje na Veliki petak. Bogoslužje bez ulazne procesije započinje svećenikovim prostiranjem pred oltarom i križem. Nastavlja se Službom riječi s navještajem Isusove muke i smrti u zapisu evanđelista Ivana, po mogućnosti podijeljeno trojici čitača po ulogama, a završava velikom Molitvom vjernih u koju po odredbi Kongregacije pod broj 9 b. treba dodati nakanu Za one koji trpe u vrijeme pandemije, koju dostavljamo u prilogu. Središnji dio slavlja Velikog petka jest čašćenje Isusova križa. Svećenik će doći pred postavljeni križ u svetištu, skinuti s njega ljubičasti veo te izgovoriti ili zapjevati riječi: „Evo drvo križa na kom Spas je svijeta visio. Dođite poklonimo se!“. Potom će zajedno s nazočnim službenicima kleknuti i u tišini zamoliti Raspetoga da njemu osobno, župljanima i svemu svijetu oprosti grijehe, posvjedočiti mu zahvalnost za žrtvu ljubavi i izreći slavu njegovu spasonosnom križu. Slijedi zatim sveta pričest, kako je predviđeno u Rimskom misalu.

Toga istoga svetog dana prema župnom običaju u određeno prijepodnevno vrijeme župnik će u zatvorenoj župnoj crkvi sa službenicima moliti pobožnost Križnog puta.

U požeškoj Katedrali obred Muke Gospodnje prevodit će dijecezanski biskup u 18.00 sati s izravnim internetskim prijenosom, a prije podne u 9.00 sati predvodit će također u Katedrali pobožnost Križnog puta s izravnim prijenosom, u zamjenu za Križni put koji se u redovitim okolnostima u isto vrijeme obavlja na požeškoj Kalvariji.

U skladu sa župnim običajima, župnik će nakon obreda Muke Gospodnje postaviti u župnoj crkvi „Božji grob“, bez križa za ljubljenje. Neće biti organizirano noćno bdijenje pokraj njega, nego će ga vjernici pojedinačno pohoditi tijekom Velike subote u vrijeme kad je crkva otvorena, pridržavajući se odredbi o okupljanju.

4. Velika subota, dan je tišine, razmatranja otajstva Isusova počivanja u grobu i molitve. Vazmeno bdijenje dopušteno je samo u katedralama i župnim crkvama te će ga svaki župnik predvoditi u župnoj crkvi, a ono započinje u večernjim satima, kao i prethodnih godina. U sadašnjim izvanrednim okolnostima izostavit će se blagoslov vatre i procesija svjetla s uskrsnom svijećom. Župnik će započeti sveto slavlje tako da već postavljenu uskrsnu svijeću u svetištu zapali po mogućnosti upaljačem od kremena, kojim će označiti kako se vatra, svjetlost i toplina rađaju iz mrtve kamene stvarnosti, te upaljena svijeća svojim svjetlom predstavlja Isusa Krista, koji je svojim uskrsnućem iz smrti i groba upalio vatru života što pobjeđuje mrak. Na pjevani ili govorni način navijestit će potom pohvalu uskrsnoj svijeći. Slijedi Služba riječi, za koju će župnik izabrati biblijska čitanja, primjerena okolnostima bdijenja u župnoj crkvi. Na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona, oglašavajući osmodnevno slavlje Uskrsa kao jedan dan i početak vazmenog vremena, koje traje pedeset dana. Krštenja katekumena u bdijenju Svete subote neće biti zbog toga što se u sadašnjim prilikama nije mogla ostvariti njihova redovita priprava, kako predviđaju crkveni propisi. Župnik će blagosloviti vodu pomno pripravljenu u čistoj posudi i predvoditi službu obnove krsnih obećanja, te će nakon toga njome poškropiti sebe i nazočne službenike. Euharistijska služba teče zatim kako je predviđeno u Rimskom misalu.

Vazmeno bdijenje u požeškoj Katedrali predvodit će dijecezanski biskup u 20.00 sati, koje će biti izravno prenošeno na platformi web-stranice Požeške biskupije.

5. Nedjelja uskrsnuća Gospodnjega proslavit će se u svakoj župi Požeške biskupije na način kako to omogućuju izvanredne prilike. U otajstvo koje slavimo posebno uključimo sve koji trpe zbog sadašnjeg stanja, među njima i vjernike koji nisu u mogućnosti sudjelovati u crkvi na svetoj misi.

U požeškoj Katedrali svečano euharistijsko slavlja Uskrsnuća Gospodnjega predvodit će dijecezanski biskup u 11.00 sati, a izravno će ga internetski prenositi platforma biskupijske web-stranice.

Draga braćo svećenici! Međusobno povezani vjerom u otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća, vjerni poslanju koje nam je povjereno, strpljivo i s pouzdanjem služimo vjernicima u izvanrednim okolnostima u kojima se svi nalazimo, svjesni da smo sada na poseban način molitelji u ime i za Božji narod i njegovu duhovnu snagu. Svojim vjernim svakodnevnim slavljenjem svete mise, služeći se obrascem „U vrijeme pandemije“ kad je to po liturgijskim propisima moguće, klanjanjem pred Presvetim, molitvom Časoslova i svete krunice te drugim pobožnostima budimo uzdignute ruke i srce naših vjernika koje vapije da nam se Bog smiluje, oslobodi ugroze i podari zdravlje duše i tijela. Zasigurno s nama moli i zagovara nas Presveta Bogorodica, naša Odvjetnica i Majka, koja nikada nije napustila svoje odane štovatelje. Želim Vam od srca blagoslovljen i milošću obdaren Sveti tjedan. Uz bratski pozdrav u Gospodinu.“





Tagovi: proslava, biskup, uskrs, požeška biskupija, veliki tjedan

48 SATI NA 034PORTALU

.

Hrvoje Ančurovski novi je trener NK Graničar Zagrađe

.

ʺKao da mi se došao ispričati jer je pogriješio što ju je napustioʺ

.

ČEKA NAS VRUĆE LJETO: HVZ najavila početak protupožarne sezone 2020.

.

Obavijest Dječjeg vrtića Kutjevo o upisi u predškolu

.

Nacionalni stožer: Danas imamo novooboljelih

.

A ovako je netko odlučio parkirati neki dan u Treštanovcima...

.

Redovitim čišćenjem dimnjaka spriječite požare, eksplozije i trovanje ugljičnim monoksidom

.

11. lipnja dođite na 3. rođendanski party Moto kluba ʺTsunamiʺ iz Požege

.

Zar opet?!?!

.

I Pleternica otkazala sve lipanjske manifestacije zbog koronavirusa

Realizirajte svoje projekte u trenu

haljina, duga, lagana

Stolice sive

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

U srpnju počinje izgradnja nogostupa u Dragi

.

KAD NIJE UNIŠTILA KORONA, NETKO ĆE DRUGI: Jednom Slavoncu ukrali čak 100 kilograma jagoda

.

Pleterničanka Amadea Mjertan u Španjolskoj dobila nagradu za borbu protiv koronavirusa

.

22 dana smo bez novozaraženih koronavirusom, ukupno testirano čak 1308 osoba

.

Danas će bez struje biti...

.

I danas nestabilno vrijeme s mogućim pljuskovima

.

Jutros u Pasikovcima srušio betonski stup, u 24 sata zabilježene tri prometne nesreće

.

Požeški policijski službenici održali online predavanje „Sigurno korištenje interneta“

.

Vacom ima novu internet trgovinu! U ponudi više od 10.000 artikala iz svijeta tehnologije – vacom.hr

.

Samo 48 Hrvata ima koronu. Objavljeni novi podaci

.

Odgođeno ocjenjivanje kvalitete vina u Kaptolu održat će se 8. srpnja

.

Završena obnova Vatrogasnog doma u Brestovcu, pogledajte fotke

.

Pročitajte kako će funkcionirati skraćeni radni tjedan

.

Ove subote u Lipiku šesti lipički Breveto, zainteresirani još se stignu prijaviti

.

Objava biračima za predstojeće parlamentarne izbore kako bi izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka

.

Evo kako ćete po novome moći naručivati kave i pića u kafićima

.

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva isplaćen 51 milijun kuna potpore

.

Duhovski ponedjeljak u požeškoj župi Duha Svetoga

.

Danas je 21. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

U prometnoj nesreći kod Ožegovaca teško ozlijeđen 64-godišnjak

.

Danas povremeno s kišom i pljuskovima

FOTONALAZ

A ovako je netko odlučio parkirati neki dan u Treštanovcima...