Otvoren prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

FOTO: Kristijan Toplak

23.2.2023. | 10:06 | pszupanija.hr
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 2426

Strateški projekt Osječko-baranjske županije - Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća, ukupnog kapaciteta hladnjače od 3.228 tona, svečano je otvoren u osječkoj Eko-industrijskoj zoni Nemetin.

Ukupna investicija cijeloga projekta iznosi 14,6 milijuna eura od čega su 10 milijuna eura bespovratna sredstva, dok je Osječko-baranjska županija za ovaj projekt osigurala 4,6 milijuna eura. Ukupni kapacitet hladnjače raspoređen je na 29 rashladnih komora od kojih se 16 komora odnosno 2.220 tona, odnosi na ekološku i konvencionalnu proizvodnju, 7 komora odnosno 690 tona osigurano je za ekološke proizvode, a postavljena je i posebna linija od 6 komora s ukupnim kapacitetom 318 tona, namijenjena za pripremu robe za transport.
Ovoj velikoj svečanosti prisustvovali su brojni uvaženi gosti, a uz domaćina, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, prisutni su bili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, te brojni državni, regionalni i lokalni dužnosnici, među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.


Župan Ivan Anušić pozdravivši sve prisutne istaknuo je kako je Regionalni distribucijski centar OBŽ-e za voće i povrće veliki projekt koji se dugo najavljivao. „Sada, nakon izrade projektne dokumentacije, osiguravanja sredstava za izgradnju i u konačnici same izgradnje, možemo reći da smo u pet godina ostvarili jedan od najvećih projekata što se tiče poljoprivrede. Projekt je izuzetno bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima. Ovakvi sustavi i centri trebali su biti građeni i ranije, no nikada nije kasno za važne i vrijedne projekte.“ – rekao je župan Anušić.

„Za Osječko-baranjsku županiju izuzetno su nam važne sve grane gospodarstva, od turizma, poduzetništva, obrtništva, znanosti do kulture, ali i svega onoga što čini jednu zajednicu kvalitetnom, međutim core business naše županije, odnosno Slavonije i Baranje, upravo su poljoprivreda i prerađivačka industrija, koje su sažete u ovom objektu.“ - rekao je Anušić te zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli realizaciji projekta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako su za početak ovog projekta prvo bili potrebni ideja, vizija, snaga i inicijativa. „Trebala je postojati i Vlada koja je rekla Slavonija, Baranja i Srijem ne više samo na riječima nego i u djelu, trebalo je dati formu i strukturu, smisliti programe i projekte u Vladi predsjednika Andreja Plenkovića.“ – rekla je ministrica Vučković te istaknula kako su se u međuvremenu dogodile krize koje štete, ali su i izazov da se stvori nešto više.

„U takvim uvjetima Ministarstvo poljoprivrede preko mehanizma Nacionalnog plana otpornosti i oporavka predložilo je nešto novo, istinsku reformu i priliku za proizvođače da se udruže, prerađuju i stvaraju dodanu vrijednost, preuzmu hrvatsku oznaku kvalitete, pripreme za ekološke mjere, digitaliziraju.“ – istaknula je ministrica te najavila kako u ožujku slijedi novi javni poziv za edukaciju poljoprivrednih proizvođača koji se žele udružiti u proizvođačke organizacije te koristiti ovakvu infrastrukturu koja je za njih i stvorena.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ovom prigodom rekao je kako Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće podiže kvalitetu hrvatske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji i direktno ide na korist proizvođačima voća i povrća. „Ono što proizvođači do sada nisu mogli, dakle ubrati svoje proizvode i uskladištiti ih u ove hladnjače te čekati optimalan trenutak za prodaju po najpovoljnijoj cijeni, od sada će moći. To je dio naše poljoprivredne politike unaprjeđenja i poljoprivredne infrastrukture i kvalitete proizvoda, a naravno time i kvalitete hrane. Zahvaljujem ministrici poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji su dali značajan doprinos realizaciji ovog projekta.“ - zaključio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

(Izvor: pszupanija.hr)Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI