DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: U Požegi 1905. otvoreno prvo javno kupalište za građane

FOTO: GMP

27.2.2023. | 12:49 | Redakcija 034 portala
Pregleda: 4453

"1905. godine u Požegi je otvoreno javno kupalište za potrebe građana. O tome je pisao i Glasnik županije požeške u broju od 4. ožujka 1905. godine. Kupalište je bilo osvjetljeno električnom rasvjetom što je prvi puta u Požegi da se električna struja koristi za rasvjetu i u javne svrhe jer je grad elektrificiran tek 1912. godine. Kupalište je bilo otvoreno svaki dan od 6 do 19 sati, uz poseban rad za muškarce i žene. Kupanje za siromašne bilo je, uz posebnu potvrdu Grada, od 19 do 20 sati i to ponedjeljkom, srijedom i petkom" piše na službenim stranicama Gradskog muzeja Požega.

Na našoj naslovnojfotografiji iz 1923. godine vidi se kuća ( današnja ulica Duha Svetoga br. 6) koja i danas postoji, a u kojoj se nalazilo navedeno kupalište, a na drugoj fotografiji je unutrašnjost kupališta, današnje stanje, odnosno prostor gdje su se nalazile kade.


Komentari (1)
Mario Nakić
28.2.2023.
Testing 1 2
* Komentari su mišljenja korisnika i ne odražavaju stav nakladnika ili uredništva 034portala. 034portal ne može biti odgovoran za stavove iznesene u komentarima korisnika. Svaki korisnik odgovara za svoj komentar ponaosob. Zabranjeno je vrijeđanje, klevetanje, širenje mržnje i svako drugo kršenje Zakona RH. Ako smatrate da su u komentarima povrijeđena Vaša prava, javite nam na adresu [email protected].

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI