DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: U Požegi 1905. otvoreno prvo javno kupalište za građane

FOTO: GMP

27.2.2023. | 12:49 | Redakcija 034 portala
Pregleda: 3270

"1905. godine u Požegi je otvoreno javno kupalište za potrebe građana. O tome je pisao i Glasnik županije požeške u broju od 4. ožujka 1905. godine. Kupalište je bilo osvjetljeno električnom rasvjetom što je prvi puta u Požegi da se električna struja koristi za rasvjetu i u javne svrhe jer je grad elektrificiran tek 1912. godine. Kupalište je bilo otvoreno svaki dan od 6 do 19 sati, uz poseban rad za muškarce i žene. Kupanje za siromašne bilo je, uz posebnu potvrdu Grada, od 19 do 20 sati i to ponedjeljkom, srijedom i petkom" piše na službenim stranicama Gradskog muzeja Požega.

Na našoj naslovnojfotografiji iz 1923. godine vidi se kuća ( današnja ulica Duha Svetoga br. 6) koja i danas postoji, a u kojoj se nalazilo navedeno kupalište, a na drugoj fotografiji je unutrašnjost kupališta, današnje stanje, odnosno prostor gdje su se nalazile kade.


Komentari (1)
Mario Nakić
28.2.2023.
Testing 1 2
* Komentari su mišljenja korisnika i ne odražavaju stav nakladnika ili uredništva 034portala. 034portal ne može biti odgovoran za stavove iznesene u komentarima korisnika. Svaki korisnik odgovara za svoj komentar ponaosob. Zabranjeno je vrijeđanje, klevetanje, širenje mržnje i svako drugo kršenje Zakona RH. Ako smatrate da su u komentarima povrijeđena Vaša prava, javite nam na adresu [email protected]

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI