Osam predmeta koje nikada ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom


(FOTO: Shutterstock)

27.2.2022. | 14:32 | zadovoljna.dnevnik.hr
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr
Pregleda: 3326

Zahvaljujući abrazivnim svojstvima i sposobnosti da lako razgradi molekule prljavštine i masnoće, soda bikarbona pravi je čudotvorac u kućanstvu. Ipak, i svemoguća soda bikarbona ima svoja ograničenja te je ne biste smjeli upotrebljavati za čišćenje idućih osam predmeta i površina jer ih može oštetiti.

1. Mramorne površineIako soda bikarbona ima vrlo blaga abrazivna svojstva, njezino korištenje na mramornim površinama s vremenom će oštetiti gornje slojeve koji služe kao zaštita kamena. S vremenom će rezultirati ogrebotinama na bilo kojoj mramornoj ili kvarcnoj površini.

2. Drveni namještaj i podoviNa drvenim površinama koriste se brtvila kako bi ostale čvrste i netaknute, a korištenje sode bikarbone s vremenom će uzrokovati trošenje tog brtvila, baš kao i kod mramora. No, za drvo je brtvilo neophodno kako bi se izbjegla veća i vidljiva oštećenja zbog čega je abrazivno svojstvo sode bikarbone previše za taj prirodni materijal.


3. StakloStaklo je osjetljivo i na njemu lako nastaju ogrebotine, pa ne treba puno objašnjavati zašto je abrazivnost sode bikarbone loša za staklene površine. Drugačije vrste stakla mogu zahtijevati drugačije održavanje i čišćenje, no klasične metode čišćenja u globalu su dobre za sve vrste.


4. Predmeti s utorima i pukotinamaKada se soda bikarbona osuši, ostavlja talog koji može ući u pukotine i utore. Možete biti u iskušenju koristiti je jer djeluje i kao dezinficijens pa može ukloniti opasne bakterije i ostale mikroorganizme iz tih pukotina. Bakterije će možda nestati, ali ostat će prašnjavi, bjelkasti ostaci sode bikarbone. Takve predmete radije čistite mini usisavačem koji će lako ući u pukotine ili možete koristiti krpu od mikrovlakana s kojom ćete prašinu i prljavštinu jednostavno obrisati.

5. Aluminijsko posuđeMetalne površine u mnogim slučajevima sigurno je ribati sodom bikarbonom, ali kada je riječ o posuđu od aluminija treba biti oprezan. Možete je koristiti za brzo čišćenje, ali posuđe morate odmah temeljito isprati. U suprotnom, doći će do oksidacije i aluminij će poprimiti smeđu boju.

6. Kosa i kožaKosa i koža trebaju prirodna ulja i dobro izbalansiran pH. Soda bikarbona neutralizira njihovu prirodnu kiselost, istovremeno uklanjajući vlagu i ulja. Koža može postati suha i ispucala, a kosa lomljiva i suha.

7. Antikno srebrno posuđeSoda bikarbona izvrsna je za brzo uklanjanje mrlja sa srebrnog pribora za jelo. Iako je normalno srebrno posuđe u većini slučajeva sigurno čistiti sodom bikarbonom, to ne vrijedi i za antikno posuđe od srebra. Abrazija može oštetiti završni sloj posuđa, pogotovo ako nije izrađen od čistog srebra. Soda bikarbona također može oštetiti ukrasne dijelove na srebrnom priboru za jelo.

8. Pozlaćeno posuđe i pribor za jeloTakvo posuđe rijetko kad je obloženo 24-karatnim zlatom, ali ako jest, morati biti posebno oprezni. Zbog svoje mekoće pravo zlato lako korodira i dobiva ogrebotine kada dođe u doticaj sa sodom bikarbonom, a i oplata će se ljuštiti.

(IZVOR: www.zadovoljna.dnevnik.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI