Šuma bez tragova – još jedna ekološka akcija HPD Gojzerica Požega

FOTO: HPD Gojzerica

28.5.2024. | 09:41 | HPD Gojzerica
Pregleda: 1370

Vikend je, divan je sunčan dan, odmor od napornog radnog tjedna tražite u prirodi i zelenilu obronaka Požeške gore. Šuma je prolistala, a cvjetna flora uljepšala šumske putove. Cijeli prizor zvuči idilično, samo što to baš i nije jer se iza te bajkovite kulise na svakih par koraka „skrivaju“ divlji deponiji otpada.Možda bi se i mogli sakriti pod slojevima jesenjeg lišća da je riječ o kojem zalutalom komadu otpada. No nažalost ovdje su nepregledni slojevi crnih vreća iz kojih prodiru dječje pelene, kutije dječje hrane, igračke te plastični i stakleni otpad koji se može besplatno odložiti u svakom reciklažnom dvorištu.

Radi se o miješanom kućnom otpadu za koji je osiguran tjedni odvoz nadležne komunalne službe te otpadu za koji su predviđeni posebni spremnici kako bi se kasnije mogao reciklirati i pretvoriti u korisnu sirovinu. Motiv za ovakvo nesavjesno ponašanje u današnje vrijeme je pomalo nejasan, posebno kad znamo da se o pravilnom gospodarenju otpadom djeca educiraju još od predškolskih dana.Divlji deponij koji se nalazi uz makadamski put koji povezuje Crkvene Vrhovce i Ćosine Laze jedan je od većih divljih deponija na Požeškoj gori i nalazi na strmom i teže pristupačnom terenu. Taj put je dio trase Slavonskog planinarskog puta te Požeške planinarske obilaznice i njime često prolaze ne samo lokalni planinari već i izletnici iz cijele Hrvatske. Lijepa i zelena, samo su neki od epiteta koji krase našu Slavoniju. Kako bi sačuvali njen ugled i izgled požeški planinari udružili su se u još jednu ekološku akciju čišćenja.Čuvari planinske prirode i članovi HPD Gojzerica Požega, HPD Sokolovac Požega i PD Mališćak Velika u cjelodnevnoj radnoj akciji prikupili su i iz šume izvukli 7 m3 raznog kućnog i glomaznog otpada kojemu nikako nije mjesto u prirodi. Komunalac Požega d.o.o. osigurao je kontejner i sav prikupljeni otpad odvezao na službeno odlagalište.Među otpadom našli su se i potencijalno inkriminirajući tragovi o nekima od mogućih počinitelja, koji se nadamo se više neće vraćati na ovo mjesto s novim "poklonima" za prirodu. Zakonodavstvo je jasno oko nepropisnog odlaganja otpada no kazne najčešće izostaju. Vjerujemo da trud ipak nije bio uzaludan i da će ovo područje ostati čisto i reprezentativno za sve šetače i izletnike.Ovom se akcijom HPD Gojzerica Požega pridružila ovogodišnjoj kampanji Hrvatska volontira kojom se želi podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, ali i solidarnost. Požeški planinari volontirali su za ljudska prava odnosno pravo svakog čovjeka na čist i zdrav okoliš!Akcija je i dio kampanje Komisije za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza "150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva".

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI