OPREZ: Ovo nije bijeli tartuf!!

2.7.2020. | 11:01

I.S.

Pregleda: 3778

VEZANO

Jednostavni i brzi recept za kremastu juhu od gljiva, savršenu za zimski ručak
Lisnato s gljivama: Recept za slasno jelo koje će postati omiljeni ručak ili večera
FOTO: Planinarska Gljivarijada i Kestenijada na Požeškoj gori
Recept za piletinu u umaku sa senfom i gljivama kojem ćete se rado vraćati svaki tjedan
Recept za palačinke s mladim lukom i gljivama: Odlična večera koja će vas dobro zasititi
Punjene gljive portobello: Recept hrvatske glumice za brzi obrok bez glutena
Kašena juha s vrganjima: Iskusna gljivarka otkrila nam je svoj omiljeni podravski recept i kako za njega pravilno rezati gljive
Veliko otkriće: Halucinogene gljive mogu biti i važan lijek!
Najlakši recept za najfinije bukovače koje idu uz meso, kruh i tjesteninu
Hrvatske šume objavile koliko gljiva, kestena i ljekovitog bilja smijete nabrati

FOTO: I.S.

2.7.2020. | 11:01 | I.S.
Pregleda: 3778

Posljednjih tjedana na području Požeške kotline i gorja ubrano je više primjeraka podzemne vrste gljive koja svojim izgledom i mirisom jako sliči bijelom tartufu (Tuber magnatum) najcjenjenijoj podzemnoj gljivi koja zbog svojih kvaliteta postiže vratolomne cijene.

Iako je područje Požeštine značajno prirodno stanište bijelog tartufa još uvijek nedovoljno istraženo ali sa zabilježenim brojnim nalazima ova podzemna gljiva nije bijeli tartuf već se radi o vrsti vijugava mirisnica (Choiromyces meandriformis). To pouzdano znamo iz više razloga: jer se bijeli tartuf pojavljuje tek u kasnu jesen na potpuno različitim staništima i u blizini drugih vrsta drveća. Vijugava mirisnica je nejestiva gljiva, lošeg je okusa i može ukoliko se konzumira izazvati proljeve. Zabilježena je u više europskih zemalja i ograničena je na područje Europe. U RH je do ove godine bilo poznato samo nekoliko lokaliteta ali su klimatski uvjeti pogodovali da se više ljudi iz kontinentalne Hrvatske od Petrinje, Sinja, Novske do Slavonskog gorja, obraćalo sa upitima vezano uz ovu gljivu sa novih lokaliteta.

Nekoliko primjeraka pronašli su i članovi Gljivarskog društva Požega a primjerci su stigli sa područja Požeške gore, Psunja i Papuka. Plodište vijugave mirisnice je gomoljasto, nepravilno okruglo i tvrdo, u početku bijeložućkasto a potom smeđe i pjegavo. Često je i duboko izgrižena poput kratera. Meso joj je čvrsto i kompaktno a miris podsjeća na mladi kuhani kukuruz dok je kod starijih gljiva miris intenzivan, vrlo neugodan a okus je blago gorak. Vremensko pojavljivanje vezano je za ljeto i početak jeseni, uglavnom u vapnenim i ilovastim tlima.





Iz navedenih razloga i opisa pozivamo zaljubljenike očaravajućeg svijeta gljiva na oprez ali isto tako i da nam pruže informacije o eventualnim nalazima i novim lokalitetima u Gljivarsko društvo Požega ili Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Požeškoj javnosti uskoro će, čim dozvole okolnosti, biti i javno predstavljena prva knjiga u Hrvatskoj o podzemnim gljivama pod naslovom Podzemne gljive Požeške kotline i Slavonskog gorja, autora Matije Josipovića i Ivice Samarđića, u kojoj su detaljno opisane 32 vrste podzemnih gljiva Požeške kotline i Slavonskog gorja.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i Gljivarsko društvo Požega,
dr.sc. Ivica Samarđić



VIŠE NA TEMU:
GLJIVE
BIJELI TARTUF
OPREZ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI