Od palente i naranče: Rustikalna torta s okusom juga koju morate samo zamutiti, izliti i - pojesti

FOTO: Shutterstock

23.5.2023. | 09:27 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1090

Ova ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.

Lagana i sočna torta od palente i naranče jedna je od onih torti koje su najjednostavnije za pripremu – svi se sastojci umute u smjesu i izliju u lim za pečenje. Nema biskvita koji se reže ili slaže, nema kreme ili više njih, pa nema ni gomile posuđa s kojim se još morate boriti nakon što napravite desert.

Ta rustikalna torta nadahnuta je Italijom, a osim mirisom, osvojit će vas i teksturom. Ona zbog krupice malo podsjeća na turske i bliskoistočne kolače sa semolinom, ali sirup je ovdje puno nježniji i neusporedivo manje sladak.


Ta ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.


Zapravo, zašto biste čekali posebne prilike da biste uživali? Poslužite je sa sladoledom od limuna i kada ste sami, zaslužili ste.

Sastojci za tortu od palente i naranče:

Za tortu:

250 g neslanog maslaca 250 g zlatnog šećera 4 velika jaja 140 g palente 200 g glatkog brašna 2 čajne žličice praška za pecivo korica i sok od 2 naranče (minus 100 ml za glazuru)

Za glazuru:

100 ml soka od naranče 100 g zlatnog šećera

Priprema torte od palente i naranče: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Dno i stranice okruglog kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Kada se smjesa sjedini, dodajte sve suhe sastojke te koricu i sok od naranče nakon što ste odmjerili i odvojili 100 ml soka za glazuru. Prebacite smjesu u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite i pecite oko 45 minuta (ili dok čačkalica kojom ubodete sredinu torte ne izađe čista). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Za glazuru stavite sok i šećer u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha još pet minuta, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Glazuru od naranče prelijte po ohlađenoj torti. Poslužite sa sladoledom od limuna.

(Izvor: punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI