Od palente i naranče: Rustikalna torta s okusom juga koju morate samo zamutiti, izliti i - pojesti

23.5.2023. | 09:27

Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 1948

NOVO

U Požegi proslavljen blagdan sv. Nikole s djecom s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom
U Požegi proslavljen blagdan sv. Nikole s djecom s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom
Pijani vozači kao tempirane bombe: Požeška policija spriječila moguću tragediju
Pijani vozači kao tempirane bombe: Požeška policija spriječila moguću tragediju
Opasan trend na cestama: 21-godišnjak u Požegi zatečen pod utjecajem droge za volanom
Opasan trend na cestama: 21-godišnjak u Požegi zatečen pod utjecajem droge za volanom
Dobri ljudi Ivanovu dobrotu nagradili poklonom koji mu olakšava životne tegobe
Dobri ljudi Ivanovu dobrotu nagradili poklonom koji mu olakšava životne tegobe
Motomrazovi donijeli radost: Pleternički motociklisti razveselili stotine djece povodom svetog Nikole
Motomrazovi donijeli radost: Pleternički motociklisti razveselili stotine djece povodom svetog Nikole
Toplina koja grije dušu: Sveti Nikola donio radost najmlađima u Požegi
Toplina koja grije dušu: Sveti Nikola donio radost najmlađima u Požegi
Prosinac u Slavonskoj kući Vinkomir- mjesec bogatog programa, vrhunske gastronomije i blagdanskog ugođaja
Prosinac u Slavonskoj kući Vinkomir- mjesec bogatog programa, vrhunske gastronomije i blagdanskog ugođaja
Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Od palente i naranče: Rustikalna torta s okusom juga koju morate samo zamutiti, izliti i - pojesti

FOTO: Shutterstock

23.5.2023. | 09:27 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1948

Ova ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.

Lagana i sočna torta od palente i naranče jedna je od onih torti koje su najjednostavnije za pripremu – svi se sastojci umute u smjesu i izliju u lim za pečenje. Nema biskvita koji se reže ili slaže, nema kreme ili više njih, pa nema ni gomile posuđa s kojim se još morate boriti nakon što napravite desert.

Ta rustikalna torta nadahnuta je Italijom, a osim mirisom, osvojit će vas i teksturom. Ona zbog krupice malo podsjeća na turske i bliskoistočne kolače sa semolinom, ali sirup je ovdje puno nježniji i neusporedivo manje sladak.

Ta ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.

Zapravo, zašto biste čekali posebne prilike da biste uživali? Poslužite je sa sladoledom od limuna i kada ste sami, zaslužili ste.

Sastojci za tortu od palente i naranče:

Za tortu:

250 g neslanog maslaca 250 g zlatnog šećera 4 velika jaja 140 g palente 200 g glatkog brašna 2 čajne žličice praška za pecivo korica i sok od 2 naranče (minus 100 ml za glazuru)

Za glazuru:

100 ml soka od naranče 100 g zlatnog šećera

Priprema torte od palente i naranče: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Dno i stranice okruglog kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Kada se smjesa sjedini, dodajte sve suhe sastojke te koricu i sok od naranče nakon što ste odmjerili i odvojili 100 ml soka za glazuru. Prebacite smjesu u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite i pecite oko 45 minuta (ili dok čačkalica kojom ubodete sredinu torte ne izađe čista). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Za glazuru stavite sok i šećer u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha još pet minuta, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Glazuru od naranče prelijte po ohlađenoj torti. Poslužite sa sladoledom od limuna.

(Izvor: punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI