Od palente i naranče: Rustikalna torta s okusom juga koju morate samo zamutiti, izliti i - pojesti

23.5.2023. | 09:27

Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 1624

FOTO: Shutterstock

23.5.2023. | 09:27 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1624

Ova ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.

Lagana i sočna torta od palente i naranče jedna je od onih torti koje su najjednostavnije za pripremu – svi se sastojci umute u smjesu i izliju u lim za pečenje. Nema biskvita koji se reže ili slaže, nema kreme ili više njih, pa nema ni gomile posuđa s kojim se još morate boriti nakon što napravite desert.

Ta rustikalna torta nadahnuta je Italijom, a osim mirisom, osvojit će vas i teksturom. Ona zbog krupice malo podsjeća na turske i bliskoistočne kolače sa semolinom, ali sirup je ovdje puno nježniji i neusporedivo manje sladak.


Ta ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.


Zapravo, zašto biste čekali posebne prilike da biste uživali? Poslužite je sa sladoledom od limuna i kada ste sami, zaslužili ste.

Sastojci za tortu od palente i naranče:

Za tortu:

250 g neslanog maslaca 250 g zlatnog šećera 4 velika jaja 140 g palente 200 g glatkog brašna 2 čajne žličice praška za pecivo korica i sok od 2 naranče (minus 100 ml za glazuru)

Za glazuru:

100 ml soka od naranče 100 g zlatnog šećera

Priprema torte od palente i naranče: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Dno i stranice okruglog kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Kada se smjesa sjedini, dodajte sve suhe sastojke te koricu i sok od naranče nakon što ste odmjerili i odvojili 100 ml soka za glazuru. Prebacite smjesu u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite i pecite oko 45 minuta (ili dok čačkalica kojom ubodete sredinu torte ne izađe čista). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Za glazuru stavite sok i šećer u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha još pet minuta, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Glazuru od naranče prelijte po ohlađenoj torti. Poslužite sa sladoledom od limuna.

(Izvor: punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na lokalne izbore?
1. Da, izaći ću - 34,75%
2. Ne, neću izaći - 33,24%
3. Još uvijek ne znam - 32%
Ukupno glasova: 21174
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI