Recept za baklavu s pistacijama i narančom koja uvijek uspijeva

Baklava s pistaciom i narančom
(FOTO: Shutterstock)

27.2.2024. | 11:06 | Pun kufer
IZVOR: Pun kufer
Pregleda: 1915

Baklava je poslastica koja je davno – i dakleko – prešla granice Bliskog istoka s kojega potječe. Tradicionalno se radi i u Grčkoj i Turskoj, a varijacije su beskonačne. Ako ste se ikada našli u Istanbulu pred izlogom sa svježim baklavama, taman da ih i ne volite, sigurno ste ostali zadivljeni bogatstvom i maštovitošću punjenja tih privlačnih zlatnih jastučića koji plivaju u mirisnom sirupu.

Baklava od pistacije klasik je bez premca. Iako tradicionalna izvedba s domaćim vučenim korama zahtijeva i vještinu i strpljenje, s kupovnim korama možete malo prevariti tradiciju i za samo malo više od sat vremena uživati u nevjerojatno aromatičnom desertu koji se rastapa u ustima i časti vas fantastičnim aromama.

A fantastična aroma upravo je glavna osobina ove ukusne baklave s pistacijama koju sirup od naranče jednostavno podiže na neku drugu, nezemaljsku razinu. Nemojte se bojati probati, bit ćete oduševljeni rezultatom!


Sastojci za baklavu s pistacijama i narančom:


3 šalice pistacija

1 čajna žličica mljevenog cimeta

450 g kora za pite i savijače

230 g maslaca, otopljenog

1 naranča

¾ šalice šećera

¾ šalice vode

⅓ šalice meda

1 čajna žličica vodice cvijeta naranče

Priprema baklave s pistacijama i narančom:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Namastite lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra.

U blender stavite cimet i pistacije i fino ih sameljite.

Dvije kore tijesta za pite stavite u lim za pečenje i premažite ih rastopljenim maslacem.

Ravnomjerno pospite smrvljenim pistacijama.

Ponovite još jednom: 2 kore, maslac pa pistacije.

Završite slaganje s dvije kore i premažite ih maslacem.

Nožem po duljini izrežite na šest redova. Ako želite baklavu u obliku rombova, sada napravite 10 dijagonalnih rezova, a ako želite baklavu kvadratnog oblika – napravite deset rezova okomitih na prvih 5.

Pecite 45-50 minuta, dok baklava ne počne dobivati lijepu zlatno smeđu boju.

Dok se baklava peče, naribajte koricu naranče i iscijedite sok i stavite ih u manji lonac. Dodajte šećer, vodu, med i vodicu cvijeta naranče.

Kada zakuha, nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane..

Vruću baklavu prelijte sirupom tako da je zalijete u dva navrata kako bi se sirup bolje upio.
Poslužite toplo i uživajte.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI