OBITELJ IZ UKRAJINE U LIPIKU: „Ovdje smo pronašli utočište i sigurnost!“

10.4.2023. | 10:35

Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr

Pregleda: 4210

VEZANO

Građani u Hrvatskoj koji u svoj stan prime izbjeglice iz Ukrajine morat će na to platiti porez
POSLJEDICA PANDEMIJE I RATA: Cijene ljetnih guma dramatično rastu!
Želite ustupiti smještaj izbjeglicama iz Ukrajine? Hrvatska će plaćati najam do najviše 3600 kuna...
POBJEGLE OD RATA: Utočište u Požegi našlo čak 14 studentica iz Ukrajine
POŽEŽANI UZ UKRAJINCE: Pridružite se akciji prikupljanja proljetne odjeće i obuće
Svitlana Pasičnik bivša igračica ŽRK Požega prijavila se u ukrajinsku vojsku
Razvoj projekata dolazne mobilnosti studenata iz Ukrajine, Indije i Gruzije
Prijeti li nam svima glad zbog rata?
Humanitarna pomoć za osobe izbjegle iz Ukrajine prikupljati će se i u prostorijama GDCK Požega
ZBOG RATNOG STANJA U UKRAJINI U Pakracu pripremljena 52 mjesta za izbjeglice

Obitelj iz Ukrajine u Lipiku
(FOTO: Lipički kompas)

10.4.2023. | 10:35 | Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 4210

U društvu predsjednice Udruge ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva Irine Matijević posjetili smo Ukrajinku Olenu Žurenkovu koja je sa svojom obitelji utočište iz ratom razorene Ukrajine pronašla u Lipiku.

U bijegu iz Ukrajine, obitelj Žurenkov u našu je zemlju stigla u travnju prošle godine. Smještaj su prvotno pronašli u Novskoj i tih dana nisu puno znali o Hrvatskoj. Njezina obitelj, uključujući kćer Alinu i sina Artema, u izbjeglištvo je otišla samo s jednim koferom. Nisu imali odjeće ni hrane te je bilo potrebno odmah pronaći posao kako bi se uzdržavali. Olena je medicinska sestra, ali zbog jezičnih poteškoća, posao nije mogla pronaći u struci. Stoga se zaposlila u kafiću na željezničkoj stanici u Novskoj. Čak je i Alina putovala svakodnevno vlakom na studij u Zagreb. Zahvaljujući programu razmjene studenata mogla je studirati na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a kasnije je uspjela pronaći i malenu sobu u Zagrebu kako ne bi svaki dan morala putovati. U međuvremenu se vratila na svoj matični fakultet u Dnjipru.
Zahvalni za sigurnost i podršku koju su dobili


Unatoč izazovima, Olena i njena obitelj zahvalni su za sigurnost i podršku koju su dobili u Hrvatskoj. Tako su, uz pomoć Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva i Civilne zaštite, uspjeli brzo pronaći smještaj i posao u Lipiku. Smješteni su u privatnom aranžmanu u Starčevićevoj ulici, a Olena sada radi u programu "Zaželi", brinući se za starije žene i povezujući se s njima. Izuzetno je zadovoljna svojim poslom i toplim odnosima koje je uspostavila sa ženama za koje skrbi. Kada je prvi put stigla, suočila se s poteškoćama zbog jezične barijere i kulturnih razlika, ali se ustrajno borila i naposljetku se snašla u našoj sredini.

Iako je Lipik malen grad u usporedbi s Oleninim rodnim gradom Zaporižyam, koji ima milijunsku populaciju i u kojem je čak smještena atomska elektrana, ljubaznost i velikodušnost Lipičana ostavili su veliki utjecaj na Oleninu obitelj. Predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, Irina Matijević, obećala im je sigurnost u Hrvatskoj i svoje je obećanje održala.

Oleninin desetogodišnji sin Artem, koji bi trebao pohađati četvrti razred, trenutno pohađa treći razred osnovne škole u Lipiku i sprijateljio se s razrednim kolegama. Unatoč jezičnoj barijeri, brzo je naučio hrvatski i čak putem online nastave pohađa paralelno ukrajinski program za učenike četvrtih razreda. Olenin suprug je liječnik koji trenutno kao kirurg služi u medicinskom sanitetu na prvoj crti i čuju se tek povremeno.

Tijekom našeg razgovora, Olena je pohvalila zdravstvenu skrb koju imaju kao izbjeglice u Hrvatskoj, a pohvalila je i podršku koju je dobila od Hrvatskog Crvenog križa i lokalne samouprave. Stvorila je bliske odnose s drugim Ukrajincima koji također žive u Lipiku, ali ona i njezina obitelj najzahvalniji su za dobrodošlicu i potporu koju su pronašli u Hrvatskoj i Lipiku. Artem čak ima kućnog ljubimca, hrčka, koji je postao voljeni član njihova novog doma.Humanitarna crta Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

U pozadini ove teške životne priče obitelji Žurenkov, provlači se humanitarna crta Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva i njezine predsjednice. Ne samo da su pružili sigurnost i utočište izbjeglicama iz Ukrajine, već i različite oblike podrške u njihovim svakodnevnim životima. Zgodno je napomenuti i to kako ova vrijedna Udruga promiče kulturu i tradiciju Ukrajine u Hrvatskoj te na taj način također pomaže u integraciji izbjeglica u novom okruženju.

izvor: compas.com.hrSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI