Želite ustupiti smještaj izbjeglicama iz Ukrajine? Hrvatska će plaćati najam do najviše 3600 kuna...

24.3.2022. | 10:53

Andrea Lužanac

Pregleda: 4485

izbjeglice
(FOTO: Izvor: EPA / Autor: Darek Delmanowicz)

24.3.2022. | 10:53 | Andrea Lužanac
Pregleda: 4485

U Hrvatskoj trenutno boravi 9357 izbjeglica iz Ukrajine, a iz dana u dan pristiže ih sve više. Kako bi svi dobili smještaj, Vlada je donijela Odluku o financiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju.

Naime, ukoliko ste vlasnik neke stambene jedinice koja ima minimalno 30 metara četvornih površine stambenog prostora za jednu osobu i ako ste voljni ustupiti isti stambeni prostor na korištenje izbjeglicama iz Ukrajine, Vlada će podmiriti trošak korištenja na mjesečnoj razini u iznosu od 3600 kuna.

Troškovi će se podmirivati temeljem ugovora o najmu s MUP-om, a koji će se sklapati na rok od šest mjeseci, s mogućnošću produženja najviše do godinu dana. Iznos od 3600 kuna isplaćivat će se vlasnicima stambenih prostora jednom mjesečno,  a obuhvaćat će najam prostora i režije. 


Detalji podmirivanja troškovaZa samca trošak će se podmirivati u iznosu od 50 kuna po danu, a za više osoba tako da će za prvog člana to biti 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana po 10 kuna. Stambena jedinica treba imati minimalno 30 metara četvornih površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva po pet metara četvornih, piše net.hr.


Prostor mora imati kuhinju i kupaonicu sa sanitarnim čvorom, treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima te imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu.

Vlada je za provedbu ove odluke zadužila MUP i ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite biti će objavljeni javni poziv za ustupanje stambenih jedinica za pojedinačni smještaj.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI