NASLOVNADRUŠTVO
Ne tako davno kilogram je koštao 50 kuna, sada ide i do 300 kuna, evo zašto cijena ove namirnice toliko raste

FOTO: L.G.

Ne tako davno kilogram je koštao 50 kuna, sada ide i do 300 kuna, evo zašto cijena ove namirnice toliko raste

13.1.2021. 11:50 | Poslovni.hr IZVOR: Poslovni.hr PREGLEDA: 1693

U posljednjih nekoliko godina postali su pravi gastronomski hit, a tu popularnost prati i osjetan rast cijena

Čvarci su u posljednjih nekoliko godina postali pravi gastronomski hit, a tu popularnost prati i osjetan rast cijena. Kilogram čvaraka ne tako davno stajao je oko 50 kuna, a danas se prodaju i po 300 kuna za kilogram. Uz klasične čvarke, na policama se sve češće mogu naći i inovativni proizvodi poput namaza i snackova od čvaraka. Povećanu potražnju su ulaganjima u proizvodnju popratile i domaće tvrtke, a predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac i potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK Igor Miljak pojasnio je zašto cijena čvaraka tako rapidno raste i zašto postaju sve privlačniji kupcima.

„Glavni razlog njihovoj relativno visokoj cijeni je činjenica da kvalitetan čvarak zahtijeva kvalitetnu sirovinu do koje nije lako doći. Suvremeni uzgojni trendovi preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog i manje masnog tkiva. Budući da se čvarci proizvode od čvrstog masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine za njihovu proizvodnju.


Od jedne svinje, koja u trenutku klanja u prosjeku teži od 125 do 130 kg, moguće je dobiti tek tri do četiri kilograma kvalitetne masnoće za topljenje, a od te ulazne sirovine, nakon topljenja dobijemo svega oko 10 posto prešanih čvaraka, odnosno oko 15 posto ukoliko se radi o neprešanim čvarcima. Treba napomenuti i da je cijeli proces, uz sve nužne standarde proizvodnog procesa, baziran na tradicionalnoj tehnologiji“, naglašava Miljak, uz napomenu kako su i moderni trendovi zdrave prehrane također odigrali ulogu u popularizaciji čvaraka. Naime, zbog značajnog udjela proteina od čak 31 grama u 100 grama proizvoda, čvarci su visokokvalitetan proizvod za sve koji paze na nutrititivnu vrijednost hrane.

Takav uzlet na tržištu u PPK-u su popratili i ulaganjima u proizvodnju. U sklopu velikog investicijskog ciklusa započetog prije tri godine pustili su u rad pogon za proizvodnju masti i čvaraka opremljen najsuvremenijom tehnološkom opremom, koji je u ovom trenutku među nekoliko najvećih u EU. Danas na godišnjoj razini proizvode 250 tona čvaraka, dio u vlastitom brendu, a ostatak u brendovima robnih marki trgovačkih lanaca. Miljak procjenjuje da se godišnje, regularnim putem, proda između 400 i 450 tona čvaraka, a zanimljivo je da uvoza praktički nema.

„Osim plasmana na domaćem tržištu, izvozimo ih i diljem Europe, u susjednu Sloveniju i Srbiju, ali i Njemačku, Austriju, Švicarsku, Švedsku i druge zemlje Europske unije. Dio čvaraka iz našeg pogona odlazi i u pekarsku industriji gdje se dalje koristi u proizvodnji“, rekao je Miljak i dodao su uz klasične prešane čvarke u pakiranju od 250 grama izbacili i snack varijantu u vrećici od 100 grama, a rade i namaz od čvaraka koji je također naišao na odličan odaziv kupaca.

 

(Izvor: Poslovni.hr)







Tagovi: čvarci, cijena, namirnica, kilogram

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Taman za vikend: Tortilje s jajima i puno sira na francuski način

.

Ništa od popuštanja mjera do sredine veljače, a moguće i dulje?

.

Ovo su najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Psihologinja kaže kako će se blagdanska depresija ove godine javiti kasnije nego inače

.

Buča od skoro 900 kg pobijedila na festivalu divovskih lubenica i bundeva

.

TRAGEDIJA: Slavonac smrtno stradao za vrijeme posla u Njemačkoj

.

PSŽ: od jučer 5 novozaraženih, ukupno je 174 slučaja zaraze

.

Nestala 15-godišnja Magdalena Šašković

.

Požeški vatrogasci i dalje aktivni na potresom pogođenom području

.

Britanski epidemiolog upozorio: ‘Ovo je sve češći simptom korone’

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičan snijeg

.

FOTO: 29. obljetnica oslobađanja zarobljenika logora Bučje, 16.1.2021.

.

TOPLICE LIPIK: Bazen ponovno otvoren za rekreativno kupanje

.

500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata

.

Nakon potresa Šarava se otelila u utočištu, njezina beba simbol je nade

.

Subotnja šetnja Požegom, 16.1. 2021.

.

Medicinska sestra koja svakodnevno radi s koronapacijentima dobila 120 kuna veću plaću

.

Brzi čokoladni kolač koji se neće lijepiti za bokove

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Najljepše božićne okućnice imaju obitelji Pleše iz Lipika i Marković iz Gaja

.

Helena, Martina i Ana su nogometašice iz Pakraca u 1. ŽNL: ʺObožavamo nogomet, želimo jednom i u inozemstvo!ʺ

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 245 slučajeva zaraze korona virusom

.

Kraj ere duge 14 godina: Razišli se Vinko Ančurovski i Slavija, poznat je i novi klub

.

Obavijest: Početak drugog polugodišta u OŠ Julija Kempfa i OŠ ʺDobriša Cesarićʺ

.

Biskup Škvorčević i episkopi Jovan Ćulibrk i Gerasim Popović posjetili glinsko područje nastradalo potresom

.

Danas oblačno uz malo snijega

.

Građani iz gotovo svih dijelova županije nam se žale na neočišćene i zaleđene prometnice

.

Požežanke i Požežani ne žele promjene!?

.

Donosimo popis tvrtki iz Požeštine koje su radile na poslijeratnoj obnovi u potresom pogođenom području

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji