MORH se oglasio o utrci na Glavici: Bilo je pritužbi građana

FOTO: Arhiv

30.8.2023. | 20:39 | Redakcija 034 portala
Pregleda: 8249

Nakon što smo prije nešto više od 15-ak dana dobili obavijest od URPMS Sokol Požega kako se ove godine neće održati moto utrka na Glavici, a koja ima višedesetljetnu tradiciju te je neizastovan sportski praznik svih ljubitelja mirisa oktana, ne samo iz Požege i Slavonije već i cijele Republike Hrvatske, s obzirom na to da su kružile brojne priče i navodni razlozi neodržavanja ovog događaja, odlučili smo se MORH-u poslati novinarski upit.

Zanimalo nas je zbog čega URPMS Sokol Požega nije dobila suglasnost za održavanje tradicionalne moto utrke na objektu Glavica u Požegi, iako je imala preporuku Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Osim toga, provjerili smo je li točna informacija da je bilo pritužbi građana upućenih MORH-u zbog navodne nesnosne buke.

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske izvjestili su nas kako za 2023. godinu nije sklopljen Ugovor s navedenom Udrugom za korištenje vježbališta „Glavica“. Također, eksplicitno su nam potvrdili informaciju da je bilo pritužbi građana na buku kao i niz nepridržavanja odredbi Ugovora.


Bolje upućeni u sportske prilike uvjeravaju nas kako su pojedinci godinama i sustavno MUP-u, ali i MORH-u prijavljivali buku, iako su se treninzi i vožnje održavale u „normalan sat“ uz postojanje i poštivanje Ugovora o korištenju vježbališta Glavica. Također, postavlja se pitanje ako URPMS Sokol Požega nije uspjela za 2023. godinu pribaviti potreban Ugovor, nejasno je zbog čega taj dio posla na sebe nije preuzela neka druga lokalna sportska udruga ili novoosnovani Upravni udjel za društvene djelatnosti Grada Požege, kojim rukovodi pročelnica Maja Petrović, a kojem je, između ostalog domena poticanje, održavanje, sufinanciranje i sl. sportskih događaja na području Požege, pogotovo onih događaja koji imaju višedesetljetnu tradiciju i nacionalnu prepoznatljivost.

Zanimljivo, upravo nadležna pročelnica Maja Petrović ima prebivalište uz vježbalište Glavica, a neslužbeno doznajemo kako je njezin muž (podaci poznati redakciji) jedna od osoba koje su se revno borile protiv motorista na vježbalištu Glavica i to na način da je prijavljivao „nesnosnu buku“. Možda upravo u tome možemo tražiti razlog zbog čega se nadležna pročelnica Petrović nije nešto posebno angažirala kako bi Požežani još jedanput mogli biti domaćini sportskog događaja koji je prepoznat u cijeloj Republici Hrvatskoj, ali i šire, već naprotiv, možda ga je s izvora moći i sama sabotirala, a što bi značilo da je sustav koristila za privatan, a ne društveni interes.

Izjave više susjeda demantiraju probleme buke, odnosno kažu kako se buka može izdržati i da je bolje da se motoristi voze po poligonu u kontroliranim uvjetima nego li po cesti, a gdje može stradati puno veći broj građana nego li na vježbalištu Glavica. Dodaju još kako se većina obiteljskih kuća uz Glavicu izgradila naknadno odnosno kasnije nego li je poligon izgrađen za potrebe nekadašnje JNA, a koji je prošlog stoljeća bio gotovo u svakodnevnoj uporabi uz puno veću buku tenkova i ostale vojne mehanizacije.

S druge strane, neslužbeno doznajemo kako je URPMS Sokol Požega korištenje vježbališta Glavica zabranila ni manje ni više nego li Vojnoobavještajna agencija, a moguće temeljem raznih prijava i zakulisnih igara koje su nerijetko dolazile i sa samog izvora moći.

Bilo kako bilo, žalosno je vidjeti kako se zbog nečijeg nemara i hira uništava višedesetljetna tradicija održavanja moto utrka na Glavici, a nadajmo se kako se ovakva situacija više neće ponoviti u budućnosti.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI