NASLOVNADRUŠTVO
Mljekara BiZ sama sebe predložila za stečaj; ʺ Naša najveća vrijednost je - nismo se posvađali!ʺ

FOTO: LOKALNI.HR

Mljekara BiZ sama sebe predložila za stečaj; ʺ Naša najveća vrijednost je - nismo se posvađali!ʺ

12.9.2019. 09:31 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 2432

Nakon što je 1. kolovoza prestala raditi Mljekara BiZ iz Buka - dojučerašnji svijetli primjer udruživanja proizvođača mlijeka u proizvođačku organizaciju, no koju nije, ocjenjuje i njezin direktor Miroslav Kovač, "pojelo" udruživanje nego preuzeti dug prethodnih vlasnika - Općinskom sudu u Osijeku, Stalnoj službi u Slavonskom Brodu dostavljen je prijedlog za njezin tečaj. Podnositelj prijedloga je dužnik, sama Mljekara, i to samo približno mjesec dana otkako je prestala raditi. S danom 23. kolovoza ima imovinu od 1,272.500 kuna, a obveze su joj dvostruko veće - 2,754.700 kuna. Osnovana je 1994. godine, a 2017. prelazi u vlasništvo Proizvođačke organizacije PZ UPOCentar Simentalac, koju čini 13 zadrugara od kojih je njih 11 iz Požeštine.

Nisu prepoznati - Unatoč svim nastojanjima, kupca nismo pronašli, a nismo htjeli ni odugovlačiti s nečim što je ostala jedina neizbježnost i predložili smo stečaj - kaže Kovač. On je uoči prvokolovoškog prestanka isporuke proizvoda BiZ-a poslovnim partnerima otvorenim pismom poručio da nije pronađena institucija koja bi ih financijski pratila u razvoju projekta mljekare, a ni poslovnog partnera. Dodao je i da su u dvije godine, otkako su u nju ušli, uložili više od pet milijuna kuna, no da su vlasnici sada iscrpili sve svoje zalihe, da dalje sami ne mogu.

- Što je najbolje, 2018. završili smo pozitivno, kao i prvu polovicu 2019. Bila je to kvalitetna proizvodnja, nismo plaćali nikakve penale. Nije nas ubilo trenutačno poslovanje, nego preuzeti dug - kaže Kovač.


- Zapravo, kada smo kupovali mljekaru, ispada da nismo kupili neku vrijednost, nego dug za koji smo prvotno mislili da je dva milijuna, a na kraju je ispalo da je oko 3.500.000 kuna - kaže jedan od zadrugara, vlasnika - mljekara, Željko Strapač iz Vetova-Ozdakovaca. Strapač kaže da je prvi izašao iz BiZ-a i to prije tri mjeseca, te priznaje da je time "povukao" i mljekaru.

- Nisam više mogao, samo na razlici u cijeni mlijeka u BiZ-u i drugim mljekarama poput Vindije izgubio sam oko 500.000 kuna - kaže Strapač.

- Nismo mogli dobiti obrtna sredstva, a bez njih nismo više mogli sami. Kada smo krenuli u ovaj projekt, imali smo potporu sa svih razina. Trinaest ljudi, zadrugara, odvažilo se na ovakvo nešto i eto sada ovakvog odgovora zajednice - kaže Kovač, dok Strapač dodaje da je bilo potrebno oko 1,5 milijuna kuna da BiZ nastavi dalje.

- Bez tih 1,5 milijuna kuna mi ne radimo! No na razumijevanje nismo naišli, ni kod HBOR-a - dodaje Strapač, svjestan, kaže, da će ishod stečaja biti likvidacija. Bez nekretnina
- Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je prezadužen. Imovina dužnika višestruko je manja od postojećih obveza, a s obzirom na to da je dužnik prestao s poslovanjem - ne proizvodi mliječne proizvode, nema dobavljače, pokrenuo je postupak kolekivnog otkazivanja svih radnika, odnos imovine dužnika i postojećih obveza svakim se danom pogoršava, odnosno obveze dužnika se povećavaju, a imovina smanjuje. Iako se dužnik ne nalazi u blokadi, postoje vjerovnici s ovršnim ispravama koji svakog dana mogu predati zahtjev za izravnu naplatu i na taj način izvršiti blokadu. Također, s obzirom na to da je dužnik prestao s poslovanjem jedine djelatnosti, bit će u nemogućnosti isplatiti plaće radnicima za kolovoz, te svih ostalih plaća, imajući na umu činjenicu da 7. rujna istječe razdoblje od 30 dana zabrane otkazivanaj propisane čl. 128. st. 1 Zakona o radu i činjenicu da radnici imaju pravo na otkazni rok - stoji u prijedlogu, gdje se u odnos stavlja vrijednost imovine i visina obveza, a koja ju nadmašuje. Mljekara nije vlasnik nijedne nekretnine pa je dostavila samo popis pokretnina. Kovač kaže da je BiZ samo na ime poreza državi platio 4,5 milijuna kuna, a da radnicima plaća nije isplaćena samo za kolovoz.

Suzana Župan za Glas Slavonije

Tagovi: mljekara biz, zatvaranje, Buk, stečaj

48 SATI NA 034PORTALU

.

Završno euharistijsko slavlje Biskupijskoga dana u Požegi

.

Šesta Ljetna škola povijesti 2019.

.

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste

.

Uzbudljiva 1. ŽNL - Hoće li danas u Mihaljevcima ostati tri boda i mjesto na vrhu tablice !?

.

2. Lipičko slavonsko sijelo- FOTO

.

Alilovčanin Miroslav Bartolović državni prvak u natjecanju orača u kategoriji ʺPlugovi ravnjaciʺ - predstavljat će RH u Rusiji

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Prodajem Banseg Metabo

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

FOTO: Dan nacionalnih manjina Grada Lipika, 21.9.2019.

.

Danas u ʺPlodovima zemljeʺ pogledajte lipičkog Nizozemca Barta i njegovu rižu u Skenderovcima

.

Uživajte u zadnjem danu ljeta, temperatura danas u Požegi ide i do 23°C

.

Glazbeno-duhovni koncert “Otvorite vrata Kristu 2019“ u dvorani “Tomislav Pirc” u Požegi 21.9.2019.

.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ

.

U Vidovcima nepoznati počinitelj oštetio parkirani automobil i pobjegao - ʺNadam se da će mu savjest proraditi i da će se javitiʺ

.

Sunčana subotnja šetnja Požegom 21.9.2019.

.

Policija obavijestila da se Alen Pastorčić nakon skoro dva tjedna vratio kući

.

Forum žena GO SDP-a Požega obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

.

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.

.

Hladnoća, mraz, vjetrovi... Vakula najavio prvu pravu jesensku kišu!

.

EKSKLUZIVNO - SBonline jedini medij koji je razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska-pročitajte njegovu izjavu!

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste