Mljac! Recept za sočni kolač od griza i kokosa

Mljac! Recept za sočni kolač od griza i kokosa

FOTO: Shutterstock

6.9.2021. | 10:38 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 5307

Sladak, mirisan i pomalo egzotičan kolač idealan je za lijena popodneva i uživanje uz šalicu kave ili čaja..

Volite li baklavu, i druge deserte sa šećernim sirupom, mogla bi vam se svidjeti i basbousa, tradicionalni bliskoistočni kolač od griza i kokosa. U basbousi se tradicionalno uživa uz šalicu kave od kardamoma, ali poslužit će i šalica čaja ili mlijeka. U receptu se osim griza koristi i ghee, pročišćeni maslac koji predstavlja ukusnu zamjenu za ulje i druge masnoće. Osobit štih daje i tahini, pasta od sezama koja daje fini orašati štih.

Sastojci za basbousu:


1 2/3 šalice (300 g) griza
1/2 šalice gheeja
1 žlica meda
1/2 šalice (116 g) šećera
1/2 šalice (97 g) jogurta.
1/2 žlice (6 g) praška za peciva
1/2 šalice (45 g) ribanog kokosa
1/2 žlice tahinija
1 žlica gheeja za namastiti posudu

Za sirup:

1 šalica šećera
1 šalica vode
1 žličica soka od limuna
2 žlice meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Bademi ili orasi za ukrašavanje (prema želji)

Priprema:

1. U dubokoj zdjeli pomiješajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos pa dobro promiješajte. Rastopite ghee u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku, a zatim otopite med u njemu. Dodajte ghee s medom u zdjelu suhih sastojaka i dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte jogurt pa promiješajte.

2. Okruglu posudu za pečenje od 30 cm premažite tahinijem i gheejem pa ravnomjerno rasporedite smjesu za kolač. Na vrh prema želji ravnomjerno rasporedite bademe ili orahe.

3. Pecite u sredini pećnice dok rubovi ne počnu tamnjeti, oko 10 minuta. Zatim pomaknite kolač na višu razinu u pećnici pa ostavite da se peče oko 15 do 20 minuta.

4. U malom loncu na umjerenoj vatri pomiješajte sastojke za sirup i pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Prelijte kolač sirupom pa ga prekrijte folijom i vratite u isključenu pećnicu na 5-10 minuta.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
KOLAČ
GRIZ
KOKOS
SASTOJCI
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI