Ministarstvo dopustilo kolinja u većini područja. U Slavoniji i dalje zabrana!

Kolinje- ilustracija
(FOTO: Lipički kompas)

14.12.2023. | 10:19 | sib.hr
IZVOR: sib.net.hr
Pregleda: 4938

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je u srijedu stupila na snagu nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje ASK,kojom su svi subjekti obvezani kontinuirano dojavljivatibrojno stanje svinja koje drže na objektima, a i dalje na snazi ostajezabrana klanja za vlastite potrebe na područjuVukovarko-srijemske teodređenimpodručjimaBrodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

Kako je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede u Narodnim novinama objavljena je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj koja je stupila na snagu u srijedu 13. prosinca 2023. godine.

"U Naredbi je određena obveza subjekata da kontinuirano dojavljuju brojno stanje svinja koje drže na objektima. Također, svi subjekti koji drže svinje, a nisu dojavili brojno stanje svinja od mjeseca srpnja 2023. godine,dužni su u roku od 10 dana od stupanja na snagu ove Naredbe odnosno do 23. prosinca 2023. godine prijaviti brojno stanje svinja na svojim objektima.Svi subjekti koji drže svinje dužni su prijavljivati premještanje svinja i obvezno svaku promjenu brojnog stanja (uginuće, prasenje, premještanje, klanje na vlastitom objektu i dr.). Dojava se radi samostalnim unosom u VetIs aplikaciju, putem ovlaštene veterinarske organizacije ili putem djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u roku od 3 dana od nastale promjene", priopćilo je Ministarstvo.


Biosigurnosne mjere


Na objektima na kojima se drži pet i više rasplodnih svinja ili više od 50 svinja ukupno uz minimalne biosigurnosne mjere propisane

Naredbom o provedbi i financiranju mjera sprječavanja, kontrole i nadziranja bolesti životinja na području Hrvatske i ovom Naredbom moraju imati plan biosigurnosti koji mora obuhvaćati barem:

-određivanje „čistih“ i „prljavih“ područja za osoblje ovisno o tipu objekta
-određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za ulazak novih držanih svinja u objekt
-postupke za čišćenje i dezinfekciju prostora, prijevoznih sredstava i opreme te osobnu higijenu
-pravila za osoblje o hrani u objektu i zabranu osoblju da drže svinje
-ciljani periodični program informiranja osoblja objekta
-određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za osiguravanje primjerenog odvajanja različitih epidemioloških jedinica te za sprečavanje dolaska svinja u izravan ili neizravan kontakt s nusproizvodima životinjskog podrijetla i drugim jedinicama u objektu -postupke i upute za primjenu mjera biosigurnosti tijekom gradnje ili popravka prostora ili nastambi
-interne revizije ili samoprocjenu provedbe biosigurnosnih mjera

izvor: sib.net.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI