Maske u školama potpuno se ukidaju, prestaje i samotestiranje, a vraćaju se učeničke ekskurzije?

24.2.2022. | 11:20

Slobodna Dalamcija
IZVOR: Slobodna Dalmacija

Pregleda: 2719

NOVO

Subotnja šetnja Požegom, 30.09.2023.
Skupljate kestene? Nakon skupljenih 10 kg slijedi paprena kazna. Oprezno i s češerima, mahovinom, lišćem...
Benefiti razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje na znanstveno-stručnom skupu „Pametna poljoprivreda„
U Požegi porslavljen sv. Vinko Paulski
Recept za savršeni jesenski ručak s pancetom i kestenima
Pogledajte tjednu ponudu poslova na području naše županije
Dvije djevojke ’operiraju’ po Požegi, policija ih u sred bijela dana uhvatila kako prose novac u centru grada
Sinoć zaustavljen pijani vozač (24) s 2,12 promila, a jučer su se dogodila i dva bijega s mjesta prometne nesreće
Provala u kuću i dvorišne zgrade, tučnjava u centru grada, dragovoljna predaja oružja...
Ususret dječjem tjednu prepunom aktivnostima: „Ljubav djeci prije svega“

Maske u školama potpuno se ukidaju, uskoro prestaje i samotestiranje, vraćaju se učeničke ekskurzije?
(FOTO: Unsplash)

24.2.2022. | 11:20 | Slobodna Dalamcija
IZVOR: Slobodna Dalmacija
Pregleda: 2719

Učenici u osnovnim i srednjim školama bi od idućeg tjedna, nakon povratka sa zimskih praznika, mogli nastavu uživo u učionicama pratiti bez nošenja medicinskih maski. Da se mogućnost ukidanja maski ozbiljno razmatra potvrdio je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

-Razgovaramo i dogovaramo varijantu da skinemo maske djeci u učionicama, što ćemo još do kraja morati usuglasiti s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Idemo u tom smjeru i nadam da ćemo već od sljedećeg tjedna moći funkcionirati na način da djeca u školama neće trebati imati maske – kazao je ministar Fuchs, otkrivajući da su razgovori u završnoj fazi.

Kako neslužbeno doznajemo, ako se dogovor postigne maske bi se gotovo potpuno ukinule, odnosno njihovo (ne)nošenje ne bi više bilo uvjetovano osiguravanjem razmaka između učenika. Eventualno bi ih mogli nositi samo oni učenici i djelatnici koji to žele i smatraju da je to potrebno, a kao preporuka ostalo bi i za učenike i djelatnike s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19. Prijedlog je i da nošenje maski ubuduće ne bude obvezno ni za posjetitelje škole, osim ako ravnatelj ne odluči drukčije. Nošenje maski za učenike ostalo bi obvezno u javnom prijevozu, uključujući i organizirani prijevoz.


Mogućnost ukidanja nošenja maski na nastavi otvorila se nakon uvođenja samotestiranja učenika kod kuće na koronavirus, što je postupak koji je uveden prije tjedan dana, a nastavit će se redovito provoditi još tri tjedna nakon što se učenici u ponedjeljak vrate u školske klupe. Nakon toga samotestiranje bi se provodilo samo u onim razredima u kojima netko od učenika bude pozitivan na koronavirus, te bi se s vremenom potpuno ukinulo.

Uvođenjem samotestiranja ukinuta je samoizolacija za zdravu djecu, to jest za onu koja su negativna na kućnom testu i koja nemaju znakova bolesti, čak i onda kada dođu u kontakt s COVID pozitivnom osobom. Kako je kazao ministar Fuchs, u prvom tjednu samotestiranja identificirano je oko 2000 asimptomatskih slučajeva kod djece, ali broj zaraženih učenika izrazito pada.

Ukidanje nošenja maski nije jedina novost koju Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže za ublažavanje epidemioloških mjera u školama. Neslužbeno doznajemo da su epidemiolozima predložili i vraćanje učeničkih ekskurzija. Kod jednodnevne izvanučioničke nastave bez noćenja postupalo bi se kao u slučaju nastave u učionicama, a kod višednevne izvanučioničke nastave preporučuje se organizacija unutar Hrvatske. Za učenike koji sudjeluju u mjeri redovitog rutinskog samotestiranja kod kuće u tom slučaju ne bi bilo nikakvih ograničenja.

Na snazi bi ostale mjere poput dopuštanja miješanja grupa učenika različitog uzrasta, odnosno ne bi bilo potrebno odvajati učenike iz različitih razrednih odjela, a ne bi više bilo ni ograničenja za tjelesne aktivnosti i glazbenu kulturu, to jest ne bi bilo ograničenja za miješanje učenika različitih razreda i škola. Iako je pitanje tko od roditelja to još uvijek provodi, sada se i službeno traži da roditelji ubuduće ne moraju mjeriti temperaturu učenicima prije dolaska u školu.

Prihvate li epidemiolozi prijedloge prosvjetne vlasti, u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama praktički bi od epidemioloških mjera ostale samo one higijenske prirode – redovito pranje ruku te dezinfekcija i provjetravanje prostora, kao i uobičajeno postupanje prilikom sumnje na zarazu koronavirusom.

(Izvor: slobodnadalmacija.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI