FOTO: recipeci.com
Kada odlučite napraviti kolač s makom, odlučili ste napraviti jednostavan biskvitni kolač u kojemu će uživati svi, i mali i veliki. Ovdje se radi o kolaču koji se jednostavno priprema, a nakon pečenja može se lijepo narezati na kocke, pospremiti u kutije s poklopcem i biti na raspolaganju nekoliko dana. Naravno, ako uspijete sačuvati koji komad ..
Kolači s makom mogu se napraviti na nekoliko načina i recepata ima doista puno. Često ga ljudi rade u kombinaciji s jogurtom, neki dodaju malo ruma ili rakije, neki koriste mljeveni mak, neki neobrađeni.
POTREBNO: (mjera je čaša od 200 ml)
Za biskvit:
3 jaja1 čaša šećera1 čaša brašna1 čaša mlijeka2 vanilin šećera1 prašak za pecivo1/2 čaše suncokretovog ulja6 žlica maka5 žlica kokosa
Za premaz:
5 žlica pekmeza (jabuka, marelica…)
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje4 žlice suncokretovog ulja80 g maslaca
PRIPREMA:
Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom par minuta dok masa ne postane svjetlo žuta. Tada postepeno dodavati najprije ulje, pa promiksati da se sjedini. Zatim naizmjence mlijeko, brašno i prašak za pecivo, te na kraju mak i kokos.Biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ako nemate papir za pečenje, lim prethodno namastite i pobrašnite. Kolač peći u pećnici na 180*C 25 minuta.Pečeni kolač prohladiti, pa cijelu površinu premazati mekanim pekmezom.Pripremiti čokoladnu glazuru: otopiti čokoladu, maslac i ulje uz neprestano miješanje. Glazura ne smije provrijeti!Tekućom čokoladnom glazurom preliti kolač sa makom. Pustiti da se glazura stisne i prohladi, pa poslužiti kolač rezan na kocke.Dobar tek!
(IZVOR: www.recipeci.com)