Kako ’skinuti’ pesticide s voća i povrća? Provjerili smo s nutricionisticom pali li trik sa sodom bikarbonom

FOTO: istockphoto

24.5.2023. | 10:28 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 1577

Doznali smo da neki koriste čak deterdžente, drugi pak i salatu operu u četiri ili pet voda. Stručnjaci otkrivaju što je na rang-listi hrane najzagađenije pesticidima, a što najmanje

Na tržnica i u trgovinama sve vrvi voćem i povrćem, a kad se kupi, pojavi se ono vječno pitanje - kako ga oprati i riješiti se pesticida. Je li rješenje voda, soda bikarbona ili nešto treće?

Vlado iz Zagreba kaže da sve uglavnom lagano ispere. "Ja nisam od onih koji se boje bakterija, virusa i ostalih kerefeka", otkriva nam Vlado.


Biba otkriva zašto ne koristi deterdžent, kao neki: "Vele da onda treba 17 litara vode da se ispere pod tekućom vodom, tko bi to trošio toliko vode?"

Ipak, ima i takvih. No, nutricionisti deterdžente baš i ne preporučuju zato nutricionistica Karmen Matković Melki, Ovo su najbolja rješenja za pranje voća i povrća.

Kaže koja su najbolja rješenja: "Ispiranje pod mlazom hladne vode se pokazalo kao prvo i najučinkovitije rješenje. druga je opcija namakanje, ali ono ne bi smjelo biti dugo. A tek onda kombinacije iz kućne radinosti, otopine sa sodom bikarbonom ili kombinacija vode s octom ili limunskom kiselinom."

No negdje pranje i nije toliko nužno jer je dovoljno namirnice i oguliti.

Sanja iz Zagreba guli koru krastavca, ostalo pere u vodu, dok Nevenka guli i rajčicu. "Salatu operem u četiri ili pet voda, što je sigurno, sigurno je", kaže Nevenka

U SAD-u, na temelju ispitivanja i analize hrane svake se godine sastavlja lista voća i povrća na koje treba pripaziti.

Nutricionistica Matković Melki otkriva kao izgleda ta rang-lista: "Kad govorimo o prljavim namirnicama, najčešće je na prvom mjestu jagoda zbog činjenice da je jako osjetljiva namirnica, zbog svoje opne pa lako apsorbira sve moguće tvari iz okoliša. Na listu su i špinat, kelj, različite salate, drugo bobičasto voće."

Postoji i lista najčišćih, a to su primjerice avokado, ananas, mrkva, buče i krumpir koje od pesticida štiti tvrđa kora.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI