Kako je moguće da se na čelu HGK još uvijek nalazi čovjek koji je državnu tvrtku odveo u stečaj?


(FOTO: Pozega.hr/ HGK)

25.2.2023. | 16:10 | Ante Mandarić
Pregleda: 11355

Čuveni stihovi “nešto je trulo u državi Danskoj” mogli bi se preformulirati i primijeniti u našem kraju i to na način: “nešto je trulo u Požeško-slavonskoj županiji” s obzirom na to da svakodnevno imamo prilike vidjeti kako se lokalni dužnosnici i moćnici bez pardona koriste korupcijskim i klijentelističkim radnjama, a najčešće na uštrb poreznih obveznika odnosno proračun raznih općina, gradova, županije, ali i Republike Hrvatske.

Tako je krajem 2021. godine tvrtka Orljava d.d. u vlasništvu Republike Hrvatske, završila u stečaju, a prilikom čega je 172 radnika ostalo bez posla. Osim radnika, žalosni su bili i mnogi u nekim ministarstvima i državnim agencijama kamo su ''kao mali znak pažnje'' stizale gratis košulje iz propale državne tvrtke, vreće bez dna, koja se na kraju raspucala po svim šavovima. Predsjednik Uprave Orljava d.d. od 2003. godine bio je Luka Balenović, inače suprug sutkinje Visokog kaznenog suda, Marije Balenović, a u Požeško-slavonskoj županiji i među onima koji ondje odlučuju, dakle među HDZ-ovcima, uživao je renome vrhunskog ekonomskog eksperta. 

Iako je dugi niz godina pokušao reorganizirati tvrtku i pronaći potencijalne ulagače, Balenović u tome nije uspio. Balenović je još 2015. godine izabran na mjesto predsjednika HGK za Požeško-slavonsku županiju, a kada je 2019. godine ponovno izabran na isto mjesto, gdje bi mu mandat trebao trajati još ovu godinu. Paralelno uz to što je bio predsjednik Uprave Orljava d.d., primao je i još uvijek prima dodatak od 6.418,00 kuna kao naknadu za poslove koje u HGK obavlja.


Postavlja se pitanje kako je moguće da se na čelu Županijske gospodarske komore nalazi čovjek koji je uspio državnu tvrtku odvesti u stečaj, a time i 172 radnika na Zavod za zapošljavanje, a gdje je pokazao kako nije sposoban upravljati povjerenom mu sustavu. Iako se nalazi na čelu gospodarske komore, Balenović ima priliku pomoći gospodarstvu i pokazati svoju pravu vrijednost, ali mnogi su u tome skeptični tvrdeći kako je on samo još jedan u nizu direktora, predsjednika Uprave koji su državne tvrtke doveli do stečaja.


Inače, Hrvatska gospodarska komora samostalna je stručno-poslovna organizacija, koja promiče, zastupa i usklađuje zajedničke interese svojih članica pred državnim i drugim tijelima u Hrvatskoj i inozemstvu, a gdje su zastupanje interesa članica pred državnim tijelima kod oblikovanja gospodarskog sustava i mjera ekonomske politike, procjena mogućnosti i uvjeta gospodarskog razvoja, unapređivanje razvoja poduzetništva, uspostavljanje i razvijanje svih vrsta poslovnih odnosa s inozemstvom, poticanje istraživanja, razvoja i inovacija itd. samo neki od zadataka s kojima se HGK bavi.

Za Balenovića se moglo čuti tek radi toga što je prije nekoliko godina kada je stekao sve uvjete za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu u istu otišao, da bi se već narednog dana vratio na posao i zamrznuo mirovinu. Osim toga, medijske stupce punio je zbog državne vile u Velikoj, a koja je osim za smještaj dužnosnika, služila i za alkoholna opuštanja probrane klike. Tako su mu u nedavno održanoj anketi naši čitatelji dali veliko priznanje, izabravši ga kao trećeg najvećeg uhljeba Požeštine, a gdje mu je drugo mjesto izmaklo za dlaku.

Kako je od odlaska Orljave d.d. u stečaj prošlo godinu i pol dana, a Balenović nije ni pomišljao dati ostavku na mjestu predsjednika HGK Požeško-slavonske županije, postavlja se pitanje kakva se poruka sve ovo vrijeme šalje gospodarstvenicima, ali i samom društvu?

Ovakve situacije dovode do gubitka povjerenja u institucije ili ljude na vlasti, do smanjenja motivacije za rad i uspjeh ili do osjećaja nepravde i frustracije. Upravo iz tog razloga važno je da pojedinci i institucije preuzmu odgovornost za svoje postupke i pokažu smjer uspjeha i odgovornog ponašanja u cjelini, a također da prepoznaju kada je trenutak za dostojanstveno povlačenje.

Možda je i krajnje vrijeme da se stanovnici Požeško-slavonske županije zapitaju tko ih sve predstavlja, i zastupa...


Komentari (1)
1.3.2023.
Oj Luka, tko udari na te, sa Sajmišta padat će granate.
* Komentari su mišljenja korisnika i ne odražavaju stav nakladnika ili uredništva 034portala. 034portal ne može biti odgovoran za stavove iznesene u komentarima korisnika. Svaki korisnik odgovara za svoj komentar ponaosob. Zabranjeno je vrijeđanje, klevetanje, širenje mržnje i svako drugo kršenje Zakona RH. Ako smatrate da su u komentarima povrijeđena Vaša prava, javite nam na adresu [email protected].

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI