Bolesti štitnjače: ¨Važno je riješiti se svega što vam smeta, od prehrane do negativnih ljudi¨

Ivana Miličević
(FOTO: Lidija Galić)

05.02.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 18771

Bolesti štitnjače među vodećim su bolestima današnjice i u značajno većem omjeru pogađaju žene nego muškarce. Jedna od njih je i Požežanka Ivana Miličević. Štitnjaču je izvadila prije sedam godina. Imala je tada 33 godine. Danas, uz terapiju lijekovima i pravilnu prehranu, još uvijek osjeća posljedice teškog perioda kroz koji je prolazila.

- Imala sam lupanje srca, čak i predinfarktno stanje. Bila sam strašno umorna i imala ispupčenje očiju. Jedno sam vrijeme čak spavala s otvorenim očima jer su toliko bjeloočnice bile vani da ih kapci nisu mogli prekriti. Bila sam u fazi da sam se budila  s napadima panike i gušenja. naglo sam smršavjela i što sam više jela to sam bila mršavija. Bila sm depresivna i spavala bih po cijeli dan, ali ponekad sam bila hiperaktivna i mogla sam bez problema raditi po 16 sati - prepričava Ivana.

Operirana je u Zagrebu i život joj je nakon toga puno kvalitetniji i bolji, no posljedice su još uvijek tu.


- Moram jako paziti na prehranu. U potpunosti sam izbacila žitarice zbog glutena i na to bi trebala paziti većina oboljelih. Emocionalno sam puno bolje, no teško je pogoditi pravu dozu lijeka koja odgovara organizmu. S tim se borim već 4-5 godina. I dalje imam problema sa srcem, umaram se, ali bolje je nego što je bilo. Jako je važno riješiti se svega što vam smeta, od prehrane do negativnih ljudi i energije. Mora se čovjek okrenuti sebi i sam sebi pomoći - poručuje Ivana.


U Požegi ja, kaže, dosta oboljelih. Vjeruje da će se o toj bolesti više govoriti jer vrlo malo je poznatih stvari o njoj. Predavanje o bolestima štitnjače u Gradskoj je knjižnici danas održala Morana Rozić, tajnica Udruge za pomoć i potporu oboljelima od bolesti štitnjače, Bioleptir iz Zagreba.



- Krive i takozvane dijagnoze veliki su problem oboljelih. Štitnjača utječe na sve pa tako možete imati simptome poput umora, iscrpljenosti, debljanja, mršavljenja, ispadanja kose, loših noktiju, suhe ili masne kože, titranja očiju, loše ravnoteže te do spontanih pobačaja - kaže Rozić.

Dodatni su problem emocionalni simptomi zbog kojih pacijentice nerijetko ostaju neshvaćene i ismijane.
- Postoje brojni mitovi o prehrani kod bolesne štitnjače, no puno toga nije istina. I sama sam to prošla. Obišla sam 19 liječnika u Italiji, Švicarskoj i Hrvatskoj. Uvijek sam išla po drugo mišljenje i uvijek su mi nudili antidepresive i govorili mi da se moram naviknuti da je život sada drukčiji. S bolešću štitnjače može se ipak normalno živjeti, no uz puno truda. Izuzetno je važna zdrava prehrana jer riječ je o autoimunoj bolesti. Ako imamo zdrava crijeva, autoimuna se bolest neće moći razviti. Zbog toga je prehrana jako važna, a uz žitarice su nepoželjni mliječni i proizvodi - dodala je.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI