02.05.2015.
Lidija Galić
Pregleda: 6881
Borislavka je po Trudine rajčice došla iz Laktaša
(FOTO: Lidija Galić)
Borislavka Krivić došla je čak iz Laktaša pored Banja Luke u Požegu po presadnice rajčice. Na Gospinom brdu danas se, četvrtu godinu, na imanju Trudi i Stjepana Boršoš održava razmjena presadnica.
- Moja susjeda je iz Švicarske i poznaje Trudi. Rekla mi je čim se bavi i već drugu sam godinu došla po flance. Lani sam uzela neke neobične vrste, a sada ću pokušati posaditi vrstu koja naraste čak četiri metra. Uvijek isprobavam neke druge vrste. Okusi su različiti, neki pomalo neobični. Volim eksperimentirati,a ovdje je toliko neobičnih vrsta – kaže Borislavka.
Odaziv Požežana je puno bolji nego prijašnjih godina i Trudi, koja je u Požegu iz Švicarske došla živjeti prije šest godina, zbog toga je vrlo sretna.
- Traže uglavnom neobične vrste. Danas ovdje imamo oko 45 vrsta, kod kuće ih sadim oko 600, a već sada imam sjeme za 1 500 vrsta rajčica – kaže Trudi koja se uzgojem rajčica bavi više od 20 godina.
- Ovo je prva godina da ljudi nisu došli ovdje na brdo i tražili Amerikanca i Jabučara. Shvatili su da se isplati probati i neke druge, neuobičajene vrste potpuno drukčije arome. Ovdje imam sadnice iz Perua, Bolivije, Brazila, čak i Kine. Sve te vrste moraju uspijevati i u ovom podneblju. Imam čak i sjeme kikirikija. I on ovdje uspijeva – nabraja Trudi.
Do sada je degustirala oko 700 vrsta i svaka je od njih,kaže, ukusna na svoj način.
Izdvojila bih kao najukusniji američki Evergreen. To je velika, zelena i slatka rajčica, zatim Big rainbow, žuta, velika, slatka rajčica s crvenim prugama. Puno ih je, a svaka je vrsta priča za sebe – kaže trudi.
Flance Trudi dijeli jer, kaže, ne želi uzimati novac već postići da se ljudi povežu i razmjenjuju ono čega imaju previše.
- U kolovozu trebate doći i degustirati rajčice iz domaćeg uzgoja pa ćete vidjeti kolika je razlika u odnosu na one koje kupujete u poslovnim centrima. Ne moramo jesti rajčice tijekom cijele godine. Rajčica se jede kad je sezona i nije obavezno da ih cijele godine imamo na stolu – poručuje Trudi te dodaje da se rajčica bez imalo problema može uzgajati u posudama, na balkonu ili u dvorištu.
- Najbolje ih je uzgajati u glinenim posudama, ali može i u plastičnim. To je daleko bolje nego kupiti u prodavaonicama, a i svojevrstan je odmor od svakodnevice – kaže na kraju Trudi čije su rajčice u potpunosti ekološki uzgojene.
Razmjena flanaca održava se danas do 16 sati, na Gospinom brdu, na kraju Vinogradske ulice.