Po Trudine rajčice došla čak iz Bosne: ¨Ovdje je toliko neobičnih vrsta¨

Borislavka je po Trudine rajčice došla iz Laktaša
(FOTO: Lidija Galić)

02.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6864

Borislavka Krivić došla je čak iz Laktaša pored Banja Luke u Požegu po presadnice rajčice. Na Gospinom brdu danas se, četvrtu godinu, na imanju Trudi i Stjepana Boršoš održava razmjena presadnica.






- Moja susjeda je iz Švicarske i poznaje Trudi. Rekla mi je čim se bavi i već drugu sam godinu došla po flance. Lani sam uzela neke neobične vrste, a sada ću pokušati posaditi vrstu koja naraste čak četiri metra. Uvijek isprobavam neke druge vrste. Okusi su različiti, neki pomalo neobični. Volim eksperimentirati,a ovdje je toliko neobičnih vrsta – kaže Borislavka.


Odaziv Požežana je puno bolji nego prijašnjih godina i Trudi, koja je u Požegu iz Švicarske došla živjeti prije šest godina, zbog toga je vrlo sretna.

- Traže uglavnom neobične vrste. Danas ovdje imamo oko 45 vrsta, kod kuće ih sadim oko 600, a već sada imam sjeme za 1 500 vrsta rajčica – kaže Trudi koja se uzgojem rajčica bavi više od 20 godina.

- Ovo je prva godina da ljudi nisu došli ovdje na brdo i tražili Amerikanca i Jabučara. Shvatili su da se isplati probati i neke druge, neuobičajene vrste potpuno drukčije arome. Ovdje imam sadnice iz Perua, Bolivije, Brazila, čak i Kine. Sve te vrste moraju uspijevati i u ovom podneblju. Imam čak i sjeme kikirikija. I on ovdje uspijeva – nabraja Trudi.





Do sada je degustirala oko 700 vrsta i svaka je od njih,kaže, ukusna na svoj način.

Izdvojila bih kao najukusniji američki Evergreen. To je velika, zelena i slatka rajčica, zatim Big rainbow, žuta, velika, slatka rajčica s crvenim prugama. Puno ih je, a svaka je vrsta priča za sebe – kaže trudi.

Flance Trudi dijeli jer, kaže, ne želi uzimati novac već postići da se ljudi povežu i razmjenjuju ono čega imaju previše.

- U kolovozu trebate doći i degustirati rajčice iz domaćeg uzgoja pa ćete vidjeti kolika je razlika u odnosu na one koje kupujete u poslovnim centrima. Ne moramo jesti rajčice tijekom cijele godine. Rajčica se jede kad je sezona i nije obavezno da ih cijele godine imamo na stolu – poručuje Trudi te dodaje da se rajčica bez imalo problema može uzgajati u posudama, na balkonu ili u dvorištu.





- Najbolje ih je uzgajati u glinenim posudama, ali može i u plastičnim. To je daleko bolje nego kupiti u prodavaonicama, a i svojevrstan je odmor od svakodnevice – kaže na kraju Trudi čije su rajčice u potpunosti ekološki uzgojene.

Razmjena flanaca održava se danas do 16 sati, na Gospinom brdu, na kraju Vinogradske ulice.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI