01.05.2014.
Lidija Galić
Pregleda: 10060
Mato Klinčić skuhao je najbolji slavonski čobanac
(FOTO: Lidija Galić)
Mato Klinčić iz Pleternice pobjednik je petog Požeškog kotlića održanog danas, u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege, u parku pokraj Orljave.Njegov je čobanac dobio maksimalnih 100 bodova. Ocjenjivala se boja postojanost, okus i opći dojam, a u ocjenjivačkom su sudu bili kuharica Marijana Pranić te profesori Zvonimir Škopec i Zdenko Došen iz Obrtničke škole u Požegi.
- Za dobar čobanac treba za početak dobra volja, najmanje tri vrste mesa i to svinjetina, divljač i junetina. Začini moraju biti isključivo domaći i što je najvažnije treba imati dobra drva. Bez dobrih drva nema ništa. Ponio sam suhu grabovinu jer ako je vatra loša čobanac nikako ne može biti dobar – kaže Mato.
Iako je ribič samo dvaput je sudjelovao na Fišijadi jer, kaže, fiš baš i ne voli kuhati.
- Kad dođe lijepo vrijeme malo-malo kuham čobanac. Kuhao sam u prošlu subotu, danas, a već planiramo novu feštu – dodaje.
- Znala sam da će pobijediti. Imamo tu jednu pticu koja je zaslužna za to. Triput nam je najavila pobjedu, jednom se pokakala kuharu po kecelji i dvaput po stolu. Rekla sam mu odmah da je to znak da će pobijediti – smije se Matina supruga Irena ponosna na njegovu pobjedu.
- To je moja pomoćnica – hvali je i ljubi Mato.
Na natjecanju je sudjelovalo 47 ekipa. Drugo je mjesto osvojio Zlatko Kraker iz Požege kojem je ovo prvo natjecanje.
- A što ću kad znam? – našalio se kratko.
Treća je nagrada otišla u Pleternicu, a osvojio ju je Vladimir Milković koji je pobjedu pripisao cijelom timu s kojim je pripremao današnji čobanac.
FOTO Više fotografija s Požeškog kotlića pogledajte u galeriji.