Mediji o Požegi još prije 21 godinu: Grad atletike bez atletskog stadiona!

12.5.2024. | 20:21

Redakcija 034 / Ivan Jakovina

Pregleda: 1959

VEZANO

Sa stadiona u Mihaljevcima ukraden gol
Gradonačelnik ne odustaje od pješačkog mosta preko Orljave zbog kojeg su se sprdali i HDZ-ovci
Počeli radovi na izgradnji zapadne tribine na igralištu Nogometnog kluba Slavonija
Postavljeni novi aluminijski golovi na Stadionu Grabovac u Mihaljevcima
Hoće li Dinamo za vrijeme rekonstrukcije svog stadiona igrati u Velikoj?
Dva pijana muškarca za vrijeme utakmice ušla na pleternički stadion i bacali limenke na teren
Stadion NK Slavonije osvanuo u novom ruhu
Sponzori šminkaju stadion, a Bijelo crni treniraju za kvalifikacije: »Ovaj grad to ne smije propustiti«
Tko će prvi kroz cilj!? Graničar, Omladinac ili... !?
FOTO Visoka obljetnica organiziranog obrtništva u Požegi: “Neka nam 150 godina bude motivacija za još uspješniju budućnost“

FOTO: PŠS

12.5.2024. | 20:21 | Redakcija 034 / Ivan Jakovina
Pregleda: 1959

O problematici nepostojanja atletskog stadiona u Požegi i o tome da je upravo Požega jedino županijsko središte u Republici Hrvatskoj koje nema svoj atletski stadion, pisali smo već u nekoliko navrata, nažalost bezuspješno.

Nekadašnji požeški političari godinama unazad, ili oni današnji, nisu imali ili nemaju volju, želju ili pak nešto treće, pozabaviti se ovim pitanjem. Nemamo namjeru iznositi već poznate činjenice o tome tko je zaslužan da se stari atletski stadion sruši, bez da se u već više od 25 godina nije uspjelo iznaći rješenje za lokacijom na kojoj će se novi atletski stadion izgraditi.

Donosimo vam članak bivšeg požeškog novinara, pokojnog Ivana Jakovine napisan još davne 2003. godine pod naslovom: “Grad atletike bez stadiona!”, na koji nas je podsjetio jedan požeški umirovljenik. Tekst prenosimo u cijelosti:


“Ministrica obrane Željka Antunović nedavno je boravila u Požegi. Tom prilikom svesrdno je podržala projekt o gradnji atletskog stadiona. Riječ je o sportskom objektu koji bi zajedniki sagradili i koristili građani Požege i pripadnici Hrvatske vojske koji služe rok u požeškom središtu za obuku. Dakako, sve to uz materijalnu potporu Ministarstva obrane i gradskih vlasti. Jedino nije precizirano do kada će stadion biti sagrađen. Zapravo, njegova gradnja je dug građanima nakon uzurpiranja atletskog stadiona sagrađenog prije pola stoljećea i pretvorenog u građevnu parcelu.


Atletika u Požegi ima dugu tradiciju, koja počinje 1911. godine. Njegovana je u sastavu “Hrvatskog sokola” te među polaznicima Gimnazije. Prvog državnog prvaka Požežani su iznjedrili 1928. godine. Bio je to bacač koplja Vilim Mesner. Drugo slavno ime požeške i hrvatske atletike je Boris Hanžeković. Rođen je 1916., a poginuo je na današnji dan 1945. godine za proboja zatvorenika iz koncetracijskog logora u Jasenovcu. Hanžeković je bio državni prvak u trčanju na kratkim stazama i štafeti te prvak Balkana na 110 metara s preponama.

Između brojnih talentiranih požeških atletičara, najzaslužniji za promicanje tog korisnog sporta, svakako je bio profesor požeške Gimnazije Zvonko Panežić Pande. Poslije aktivnog bavljenja nogometom, posvetio se “kraljici sportova”.

Uz rad u klubu, stječe zvanje trenera i međunarodnog atletskog suca. Prije tridesetak godina utemeljio je i atletsku utrku koja se održava, uz Dan proljeća, na relaciji od Požege do Velike, te natjecanje atletičara veterana na stazi od Požege do Kutjeva. Preminuo je 1989. godine na ulici voljenog grada, vraćajući se s treninga. Od tada utrka od Požege do Velike nosi naziv “Memorijal Zvonka Panežića Pande”.

Kada bude dovršen novi atletski stadion, neće biti problem po kome ga nazvati. Svi spomenuti atletičari mogući su kandidati, jedino ako se gradnja odulji pa ih netko od današnjih nada svojim rezultatima nadmaši!”

I eto… prođe od objave ovog članka 21 godina, izgradnja stadiona se oduljilja, stadiona ni danas nema, atletičarske nade bez odgovarajućih uvjeta nisu uspjele nadmašiti prethodnike, a čini se kako je atletika u Požegi, nažalost, u procesu izumiranja.

Ipak, gradonačelnik Požege Željko Glavić u predizbornoj kampanji parlamentarnih izbora izjavio da atletski stadion nije projekt u planu već projekt u provedbi, a koji bi se trebao provesti kroz ITU mehanizam.

Na kraju, ostaje nam samo vjerovati mu na riječ te nadati se da će se ovaj projekt uskoro i realizirati.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI