HPD GOJZERICA: Petrova gora i Kestenijada u Petrinji

16.10.2023. | 08:54

HPD GOJZERICA

Pregleda: 3231

16.10.2023. | 08:54 | HPD GOJZERICA
Pregleda: 3231

Upravo je završio veoma zanimljiv dvodnevni planinarski izlet u organizaciji HPD Gojzerica Požega, pod stručnim vođenjem Višeslava Turkovića, na Petrovu goru i Kestenijadu U Petrinji. Planinari su u subotu u ranim jutarnjim satima otputovali prema Petrinji, gdje su domaćini iz HPD Zrin Petrinja uz pomoć TZ Grada Petrinje organizirali tradicionalnu kestenijadu. Kao i svake godine planinari su se okupili u centru Petrinje, gdje je za njih organiziran doček od strane domaćina. Ove godine zahvaljujući prekrasnom jesenskom danu, odaziv je bio jako dobar. Okupilo se tu nekoliko stotina planinara iz cijele Hrvatske, kao i iz susjedne BIH. Sve nazočne planinare pozdravila je Kristina Suppe, predsjednica društva i direktorica TZ Petrinja. Nakon pozdravnog govora planinari su krenuli na stazu prema planinarskom domu Matija Fijak na obližnjoj Hrastovačkoj gori, gdje su domaćini za sve organizirali veoma bogat program. Bilo je tu zanimljivih štandova s proizvodima lokalnih OPG-a i obrtnika. Sve je bilo popraćeno izvrsnim zvucima rok glazbe, koju je izvodioGlory days revival bandte dobrom ponudom hrane i pića. U blizini doma nalazi se metalni vidikovac na vrhuCepeliš KT HPO 7.5., 415 mnv, koji je ujedno najviši vrh Hrastovačke gore. Gojzerice su tijekom programa uhvatile vremena i popele se na vidikovac, osvojivši tako još jedan zanimljiv vrh.Prije završetka programa organizirane su različite igre za posjetitelje, koje su dodatno podigle raspoloženje poput bacanje kamena s ramena u muškoj i ženskoj kategoriji. Nakon službenog djela zabava se nastavila do kasnih noćnih sati, u krugu organizatora i gostiju iz Požege. A onda je uslijedio odmor u prekrasno uređenim sobama, matičnog doma u vlasništvu PD Zrin Petrinja.

U ova dva dana osim Kestenijade u Petrinji, planinari HPD Gojzerica Požega posjetili su i Petrovu goru, gdje su ispenjali njen najviši vrhVelikiPetrovac KT HPO 7.4., 512 mnv. Osim njega obišli su ostatke obližnjeg pavlinskog samostana Sv. Petra iz srednjeg vijeka i grob posljednjeg hrvatskog kralja Petra Snačića (Svačića).Hrvatski kralj poginuo je ovdje u bitci s Ugarima 1097 godine, poznatijoj pod nazivom Bitka na Gvozdu. Danas se ova planina kao njegovo posljednje počivalište, zove prema njemu Petrova gora. Osim svih povijesnih znamenitosti ovo područje bogato je gljivama i kestenjem, tako da su planinari mogli uživati prikupljajući plodove jeseni. Kući su se vratili zadovoljni, puni dojmova i novih prijateljstava.Do iduće zgode i nezgode!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI