Gradski muzej dobio sliku Roberta Emila Tanaya

FOTO: GMP

25.5.2023. | 10:07 | GMP
IZVOR: GMP
Pregleda: 2202

Požežanka Željka Roksandić rođena Škritek Gradskom muzeju Požega na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja darovala je sliku Roberta Emila Tanaya, akademskog slikara čija je obitelj živjela u Županijskoj ulici, nedaleko njezine obitelji. Slikar Tanay naslikao je darovateljicu, tada mladu djevojku koja je te 1972. godine imala 17 godina. Iako je Tanay rođen u Zagrebu djetinjstvo i mladost proveo je u Požegi. Šetnje uz Orljavu kraj tvornice „Zvečevo“ kroz Balog – Fleissigov park s ocem rođenim Požežanom iz Vučjaka, uljepšavale su mu djetinjstvo, a dani provedeni u požeškoj Gimnaziji mladost.Diplomirao 1967. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (A. Mezdjić), na kojoj od 1989. predaje metodiku likovnog odgoja i obrazovanja; od 2016. profesor emeritus. Bio je suradnik Majstorske radionice K. Hegedušića (1967–72). Djelovao u likovnoj skupini Biafra (1971–78). Od 1987. vodi vlastito Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay. Slikar je figuralnih kompozicija u kojima aktualizira egzistencijalnu tjeskobu suvremenoga čovjeka i autor je većega broja stručnih članaka o likovnom odgoju i obrazovanju.


Lidija Španiček, v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega zahvalila se gospođi Željki na darovanoj slici koja za Muzej, ali i za Požegu ima posebnu vrijednost.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI