NASLOVNADRUŠTVO
GO SDP-a Požega: ʺ Tko odlučuje čije dijete zadovoljava kriterije upisa u vrtić Grada Požege ??ʺ

FOTO: M.M.

GO SDP-a Požega: ʺ Tko odlučuje čije dijete zadovoljava kriterije upisa u vrtić Grada Požege ??ʺ

27.6.2019. 14:02 | GO SDP Požega PREGLEDA: 3154

Objavljena je lista djece primljenih u vrtiće u Rudinskoj i Cvjetnoj livadi za pedagošku godinu 2019/2020. Prema dostupnim informacijama od ukupno nešto manje od 150 prijavljene djece primljeno je njih 48 što čini samo 32 posto. Čak 72-je djece se nalazi na listi čekanja, 30 djece nisu uspeli niti doći na listu za čekanje (bez dodatnog objašnjenja roditeljima). Objavljena, nazovimo je, rang lista, ne sadrži niti bodove, a niti potpise tko ju je sastavio (povjerenstvo ili pojedinac). Uobičajeno je da rang liste sadrže bodove, te da se transparentno zna tko je „ispod crte“ ako dođe do pomicanja. Ovdje se postavlja pitanje tko će naknadno biti upisan i prema kojim kriterijima?Prilikom otvorenja Gradonačelnik je izrekao: „Dugo smo promišljali kako i gdje, ulagali i evo – možemo pričati o milijunima, milijuni su utrošeni, ali kvalitetno – 15,2 milijuna kuna najbolje uloženih u mom životu! Uloženi su u budućnost Požege, u budućnost Hrvatske, u budućnost mog grada i moje domovine. Vrtić i škola mjesta su od kojih se počinje, gdje možemo učiti kako postati bolji ljudi. …Jer, nadamo se kako će ovaj vrtić biti poticaj i da ovdje mladi ljudi, roditelji osnivaju svoje obitelji, grade kuće te žive ovdje, u Hrvatskoj. Nigdje nije ljepše, no u domovini, treba ju voljeti, ali i raditi. Nadam se da ćemo nastaviti proširivati vrtić, a mlade roditelje pozivam - dajte da nas bude što više!“.

Analizirajući izrečeno te usporedivši s objavljenom listom primljene djece moramo primijetiti kako nešto od toga ne stoji! Kako je moguće da se enormno skupi MONTAŽNI vrtić ne može nadograditi da primi dodatnu djecu? Kakva se poruka šalje roditeljima odbijene djece ali i onima koji važu da li ostati u Požegi te da li zasnovati obitelj? Svi oni moraju sudjelovati u financijskim obavezama koje proizlaze iz „milijunima, milijuni su utrošeni novaca“ (citat Gradonačelnika) ali nemaju pravo uživati u blagodatima vrtića.

Jedan od kriterija je da su oba roditelja zaposlena. Kako da nezaposleni roditelj pronađe posao kada nema kuda zbrinuti dijete? Da tijekom razgovora s potencijalnim poslodavcem naglasi kako je voljan raditi ako se Grad smiluje i poveća kapacitete u vrtići???Pozivamo krajnje ozbiljno i po tko zna koji putu da se nadležni trgnu po pitanju budućnosti naše zajednice. Nemojte neradom i zanemarivanjem ugrožavati budućnost djece. Dajte našim sugrađanima priliku da rade i odgajaju djecu. Svjedoci smo velike migracije mladih na nacionalnoj razini a demografski pokazatelji su u konstantom padu. Čak i u tim uvjetima nisu ostvareni uvjeti za svu djecu da ostvare pravo na vrtić. Drugi gradovi i opčine u našoj županiji povukli su novce za nove vrtiće dok grad Požega nije ništa učinio na tom području. Rezultat takvog rada je skupo izgrađeni vrtić i velika lista čekanja za primanje u isti vrtić .Tražimo od gradske vlasti da omogući djeci ovoga Grada pohađanje vrtića, budući vrtić financiraju svi koji žive i rade u ovom Gradu, a ne samo oni koji su imali sreće biti primljeni u vrtić.

SDP-e smatra da je Priopćenje za medije, koje je danas ispred grada Požege medijima uputila službenica za informiranje grada Požege, motivirano opravdanim revoltom roditelja koji nisu mogli upisati svoju djecu u gradske vrtiće a i današnjom tiskovnom konferencijom SDP-a, koja je bila unaprijed najavljena. U Priopćenju se navode napori Grada vezani za brigu o djeci predškolske dobi, što zasigurno neće utješiti roditelje čija djeca nisu mogla biti upisana u gradske vrtiće, jer je očito da tako nabrojana velika ulaganja nisu dostatna kako bi se zadovoljile potreba za boravkom u gradskim vrtićima.U Priopćenju se navodi da Grad nastavlja s investicijama u povećanje kapaciteta svojih vrtića, a mi u SDP-u takve investicija u našem Gradu ne vidimo. Pokušaj prebacivanja problema na pojedine privatne vrtiće, koji su unatoč sufinanciranju od strane Grada podigli cijene, zbog čega nisu dostupni našim građanima, smatramo potpuno promašenim. Prošle godine je jedan privatni vrtić u Gradu bio pod mjerama Ministarstva zbog broja djece koji nije odgovarao pedagoškim standardima, te je morao uskladiti broj djece s uvjetima s kojima je raspolagao. Grad koji sufinancira privatne vrtiće mora imati utjecaj na kvalitetu rada u tim vrtićima i voditi računa da se rad u vrtićima odvija u okviru pedagoških standarda.

Mislimo da bi Grad morao voditi računa i o predškolskom odgoju koji provode privatne ustanove, te ako utvrdi da netko od privatnih vrtića ne udovoljava pedagoškim standardima ili ako neki vrtić koristi nedostatak smještajnih kapaciteta u Gradu za prekomjerne cijene, prestati sufinancirati takav boravak djece, sve dok se njihov rad ne uskladi sa standardima koji su prisutni i gradskim vrtićima. Nadamo se da će ovaj opravdani revolt roditelja potaknuti gradsku vlast da vrtićke kapacitete prilagodi potrebi, kako kvantitetom tako i kvalitetom, građana ovog grada.


Tagovi: sdp, požega, vrtić, tiskovna

48 SATI NA 034PORTALU

.

Održana radionica za prijavu na projekt Naukovanje za obrtnička zanimanja za 2019. godinu

.

POTVRĐENO - Sutra nema nastave u školama četiri županije, u ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj

.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u Požegi

.

Brucošijada 2019. u Platinumu

.

Uskoro uvođenje novog HD signala! Stariji TV prijemnici neće više biti od koristi bez dodatne opreme

.

Zvijezda Supetalenta Ron Holsey pozvan da u Pakracu zapjeva s Pejakovićem

.

Samo u Požegi !? Prometni znakovi i putokazi ʺgovoreʺ jedno, a oznake na kolniku drugo

.

Tenisači Požege Ino Horvat i Marko Lukić uspješni na turnirima u Vinkovcima

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Zajam ponuda izmedu osobito

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Policija je jučer zabilježila šumsku krađu i dvije prometne nesreće

.

Obilazak kanala i vodotoka na području Grada Lipika

.

ʺSkrivanjeʺ ruševina: Na robnoj kući gradska obilježja

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, najviša dnevna temperatura između 19 i 24 °C

.

OŠ Julija Kempfa domaćin četvrtoga Erasmus+ projekta Coding in cultural Europe-digitalne tehnologije u službi obrazovanja

.

OŠ Antuna Kanižlića obilježila Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 16.10.2019.

.

Katolička osnovna škola među najboljima na državnoj Smotri školskih zadruga

.

U petak (18.10.) štrajk u osnovnim i srednjim školama Požeško-slavonske županije

.

Održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt energetske obnove zgrade Policijske uprave

.

20. listopada održat će se 6. Etno susreti Požeštine, Čvarkijada i Šokački vašar

.

Svečana proslava blgadana sv. Terezije u požeškoj katedrali

.

Jučer dragovoljna predaja oružja

.

Problem vodoopskrbe u Kusonjama: Kraj seoskim vodovodima

.

Obilježili međunarodni dan Bijelog štapa

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme i dalje sunčano te toplije od prosjeka

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste