I OPORBA SE DOGOVORILA: Ovih 10 stranaka ide zajedno na izbore

SDP- koalicija
(FOTO: SDP Hrvatske- Facebook)

5.3.2024. | 20:49 | Index
IZVOR: index.hr
Pregleda: 1561

10 političkih stranka ljevice i centra postiglo je dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore o čemu je, nakon sastanka održanog u središnjici SDP-a u utorak navečer, izvijestio čelnik te stranke Peđa Grbin rekavši da je riječ o koaliciji Za bolju Hrvatsku.

"Ovdje je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno", rekao je Grbin nakon sastanka u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu. Hrvatska zaslužuje bolje, Hrvatska zaslužuje promjene, dosta je onih koji su nas krali, dosta je lopovluka, korupcije, dosta je HDZ-a, poručio je.

Uz Grbina su bili predstavnici stranaka - Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak).


Slijede razgovori o izbornim listama


Čelnik SDP-a najavio je da razgovori o mjestima na izbornim listama slijede u idućim danima. "Modalitet nastupa koji se tiče se i izbornih jedinica i suradnje s Možemo!, s kojim SDP razgovara o točkastoj koaliciji, bit će predmet razgovora u danima koji slijede", rekao je.

"To što smo danas dogovorili je načelni stav i vrlo jasan, ono što je naša dužnost i naša obaveza, a to je da zajedno idemo mijenjati Hrvatsku", istaknuo je te na pitanje koje je ime koalicije odgovorio: "Ovo je koalicija za bolju Hrvatsku".

Novinare je zanimalo kako će u koaliciji biti pomireni animoziteti koji postoje, primjerice između Orešković i Puljka, a Grbin je odgovorio protupitanjem "bi li stajali ovdje zajedno da postoje animoziteti kao što ste ih vi opisali", dok su Orešković i Puljak istaknuli da imaju zajednički cilj – smjenu HDZ-a.

Na današnjem se sastanku razgovaralo i o prosvjednim aktivnostima koje bi se trebale održati 23. ožujka u pet gradova, a tom je dijelu razgovora na Iblerovom trgu sudjelovala i Sandra Benčić iz Možemo!.

Grbin je naglasio da ti prosvjedi imaju "ogromnog smisla" te kazao je i da ih novinari mogu zvati i "predizbornim skupovima". "Mi moramo nastaviti s našim zajedničkim aktivnostima, svih onih stranaka koje su danas svjesne da treba mijenjati Hrvatsku, a sutra žele zajedno sudjelovati u formiranju jedne vlade koja će Hrvatsku okrenuti u pravom smjeru, a to naravno onda uključuje i naše kolege iz Možemo!", rekao je.

Idemo zajedno mijenjati Hrvatsku, idemo zajedno formirati vladu koja će Hrvatsku odvesti u pravi smjer, poručio je.

Razgovori s Možemo! o točkastoj koaliciji

Slijede razgovori o točkastoj koaliciji s Možemo! u četiri izborne jedinice, a Grbin je naglasio da, dok oni ne završe, nitko neće davati komentare o pojedinim izbornim jedinicama, ni o tome tko će biti na kojem mjestu na listi, "niti hoće li u konačnici biti baš te četiri izborne jedinice, možda neke druge".

"To je stvar razgovora i oni dok traju neće se komentirati javno. Kada završe točno ćemo vam reći i to će biti vrlo skoro", dodao je.

Na pitanje može li doći i do proširenja koalicije, s primjerice Nezavisnom platformom Sjever ili Socijaldemokratima, odgovorio je da je "u ovom trenutku" dogovorena ova koalicija, a za svaku sljedeću fazu "prvo će se to međusobno dogovoriti, a onda reći javno".

Benčić: Točkasta koalicija ondje gdje sinergija SDP-a i Možemo! stvara mandat više

Prilikom dolaska na Iblerov trg, Benčić je u kratkoj izjavi novinarima ponovila da Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno, a s SDP-om razgovara o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, ocijenivši dobrim ako će na izborima postojati dva ili tri bloka, jer drži da će tako biti i veća izlaznost.

Naši birači su nešto mlađi, SDP ima konsolidirano biračko tijelo, a mi imamo prostor za mobilizaciju onih koji možda ne izlaze izbore i zato su dobre odvojene nacionalne kampanje, smatra Benčić. A točkasta koalicija uključivala bi, objasnila je, izborne jedinice u kojima njihovi i SDP-ovi glasovi stvaraju pozitivnu sinergiju i zajedno daju još jedan dodatni mandat koji bi bio oduzet HDZ-u.

"Šeks kaže da sam zmija otrovnica. Sad ću mu to i pokazati" Uoči sastanka kratke su izjave dali Beljak, Mrak Taritaš i Orešković poručivši kako je potreban dogovor s glavnim ciljem - micanjem HDZ-a s vlasti, a pritom im nije važno na kojem će mjestu biti na izbornoj listi.

"Očekujem da ću imati priliku u kampanji dati sve od sebe, pa kad je već Vladimir Šeks rekao da sam zmija otrovnica koja šiklja otrov iz šupljih zubi, da mu to i pokažem. I to je ono što na sastanku tražim - tražim priliku da točno to napravim", rekla je tako Orešković.

Različito gledaju na to što danas na razgovorima nema Socijaldemokrata, pa tako Beljak drži da su trebali biti na sastanku, ali "ne želi ulaziti odnose drugih stranaka", a Mrak Taritaš i Orešković imaju "razumijevanja" za to što ih nema. Orešković je podsjetila da su Socijaldemokrati nastali odlaskom ljudi iz SDP-a te dodala da "razumije kolege iz SDP-a koji su rekli da svatko ide svojim putem".

Plenković: Nasuprot nas po treći put kobasičasta koalicija

Premijer Andrej Plenković gostovao je na HRT-u i komentirao lijevo-liberalnu koaliciju.

"Nasuprot nas imamo po treći put neke kobasičaste koalicije sklopljene s konca i konopca. Morali su čuti našu odluku, naše nositelje lista da se brzo nađu i kažu, eto nas ima 10. Zadnji put ih je bilo 11, rezultat je bio, košarkaškim rječnikom, 25 razlike za nas. Idemo s postignućima, vizijom Hrvatske, činjenicama i istinom", rekao je Plenković.

"Razlika između nas i njih je što se sustavno pripremamo za naš treći mandat. Mi smo, kad smo izašli s odlukom - upoznali parlamentarnu većinu i imali jasan smjer aktivnosti. Izašli smo spremni s nositeljima lista od prve do 11. izborne jedinice", rekao je.

izvor: Index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI