FOTO: Dolazna Erasmus grupna mobilnost učenika iz Estonije u Tehničku školu

21.4.2024. | 12:34 | Marina Mirković
Pregleda: 2234

Tehnička škola u Požegi od 8. do 12. travnja 2024. bila je domaćin dolazne Erasmus grupne mobilnosti učenika iz Kanepi Gümnaasium u Estoniji.
Ove dvije škole surađivale su u dva Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva: TESLA i SKILLS u razdoblju od 2019. do 2022. godine. Suradnja se nastavlja preko dva Erasmus+ KA122 projekta u prodručju odgoja i općeg obrazovanja.
Osam učenika i dvije nastavnice iz Kanepi Gümnaasium zadovoljni su i puni lijepih dojmova posjetom Tehničkoj školi i požeškom kraju u njihovom Erasmus+ KA122 projektu „Empowering Students and Teachers with Innovative 5E Learning Model”.
Prvog dana, nakon upoznavanja, učenici su sudjelovali u eTwinning radionici eTwinning projekta “Carefree and environmentally sustainable school”. Nakon obilaska škole sudjelovali su u radionici upravljanja dronovima koju su organizirali profesori Marina Mirković i Tomislav Živković. Poslije nastave slijedila je šetnja gradom vođena učenicima škole domaćina. Pri tome su posjetili Požešku kuću.
Drugog dana sudionici su na putu do Geo info centra u Voćinu posjetili jezero na Novom Zvečevu i Rupnicu.
Obilazak Geo info centra započeo je u višeosjetilnoj 6D kino dvorani s filmom koje je posjetitelje vremeplovom vratio u davna vremena prošlosti Papuka, ali i dalje u vrijeme Panonskog mora do doba razvoja sisavaca i dinosaura. U postavama centra kroz interaktivne ekrane i zid ekosustava prikazana su staništa Papuka, njegovo kulturno, geološko i biološko bogatstvo.
Trećeg dana gosti iz Estonije sudjelovali su u radionici "We are all connected" koju je vodila pedagoginja Andreina Bekafigo Starčević, a potom na radionici ”Artificial intelligence in everyday life” koju su pripremili profesorica Marina Mirković i učenik Jakov Peica.
Na nastavi engleskog jezika, profesor Alen Farkaš održao je predavanje Smart Vehicles. Poslije podne posjećen je Muzej bećarca u Pleternici.
Četvrtog dana dolazne Erasmus grupne mobilnosti učenika iz Kanepi Gümnaasium u Estoniji, učenici su sudjelovali u radionici kulturne baštine "Culture Jars Art Lesson: How to Celebrate Cultural Heritage" koju su održale profesorica Antonia Petrović Klaić i knjižničarka Meri Bajić. Cilj nastave je da učenici prihvate različitosti te prikažu tradicionalnu hranu, jela i običaje. Učenici su crtali svoje motive na predlošcima staklenki koristeći različite tehnike i medije. Radovi su izloženi u glavnom holu škole s duhovitim nazivom „Teglimo baštinu“.
Pod nastavom fizike tema je bila Eksperimentalno određivanje perioda, frekvencije, kružne brzine i obodne brzine rotacije ljepljive trake. Potom je slijedila nastava matematike gdje su učenici obrađivali prikupljene podatke eksperimenta na fizici. Nastavu matematike i fizike održale su profesorice Ivana Đaković i Karolina Kraljević Malvić.
Sportske aktivnosti vodio je profesor Davor Ljubić.
Poslije podne posjećena je Gradska knjižnica Požega gdje je profesorica Žana Marinović održala nastavu geografije o georaznolikosti i geobaštini Parka prirode Papuk. Učenici su izrađivali svoj "bookmarker" sa slikama iz Parka prirode Papuk.
Nastavu hrvatskog jezika održala je profesorica Tamara Pavlović Žilić s temom Poetry in the Golden Valley. Učenici podijeljeni u manje grupe, prevodili su pjesme Dobriše Cesarića. Surađivali su u povezivanju znanja o analizi pjesme, prepoznali ključne riječi u pjesmi te zatim izdvojili omiljene stihove i upisali ih u "bookmarkere".
Zadnji dan sudionici ove mobilnosti nastavili su rad na eTwinning projektu “Carefree and environmentally sustainable school”. Četiri međunarodna tima pripremili su i prezentirali prezentacije u kojima su izrazili i svoje dojmove o onome što su učili, radili i posjetili:
1. HR vs EE learning systems
2. Secrets of Pannonian Sea and Papuk
3. Technology in our life
4. Guardians of cultural heritage.
Predstavljen je rad Tehničke škole u stjecanju statusa međunarodne Ekoškole. Profesorica Marina Mirković objasnila je razloge uključivanja u ovaj program te metodologiju rada. Ravnatelj Zoran Galić predstavio je vrste solarnih stabala te rad na pametnom solarnom stablu Tehničke škole. Profesorica Antonia Petrović Klaić sudionike je upoznala s aktivnostima brojnih eko-radionica odrađenih u školi od početka ove školske godine. Partneri iz Estonije zainteresirali su se za ovaj program, te izrazili želju da i oni krenu našim putem. Povezanost međunarodnih Ekoškola važna je za Erasmus projekte i prioritete na koje su fokusirani.
Slijedila je evaluacija mobilnosti, razmjena dojmova susreta i podjela certifikata. Rastanci su tužni ali grupe učenika uskoro će se ponovno vidjeti u Estoniji. U Erasmus+ KA122 projektu „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“ početkom svibnja, 8 učenika Tehničke škole posjetiti će Kanepi Gümnaasium. Nastavnici u pratnji bit će profesor Alen Farkaš i profesorica Marina Mirković (koordinatorica projekta).
Učenici i djelatnici Tehničke škole uspješno su organizirali i održali dolaznu mobilnost - prvu u školi u okviru novih oblika Erasmus+ KA1 projekata.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI