„STRuKA i TI“ učenicima Tehničke škole Požega donosi bolju budućnost i kvalitetnije poslove

FOTO: Ustupljena fotografija

4.12.2023. | 10:13 | Sponzorirani članak
Pregleda: 1421

S krajem ove godine završava trogodišnja provedba projekta “STRuKA i TI”, čiji je nositelj Tehnička škola Karlovac. Projekt će u budućnosti rezultirati razvojem i modernizacijom strukovnog obrazovanja iz podsektora strojarstva s većim naglaskom na praktični rad. Konačno, omogućit će učenicima i odraslima kvalitetnije i lakše uključivanje na tržište rada i/ili nastavak obrazovanja.

Redovni učenici, školujući se za CNC operatere, tokare, alatničare, strojobravare, instalatere grijanja i klimatizacije, vodoinstalatere, limare JMO, autolimare JMO, automehaničare JMO, računalne tehničare za strojarstvo, strojarske računalne tehničare ili automehaničare, u budućnosti će postati konkurentna radna snaga. Praktična znanja, s kojima će biti spremni odgovoriti na zahtjeve tržišta rada, stjecat će u novom Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Karlovac, smještenom na prvom katu zgrade Oružane u centru Karlovca. Njegove benefite osjetit će u budućnosti i učenici Tehničke škole Požega koji će u Karlovcu moći stjecati praktična znanja.

Uz Tehničku školu Karlovac kao nositelja projekta, među školama partnerima su i Strukovna škola Gospić, Obrtničko tehnička škola Ogulin te i Srednja škola Slunj.


Projekt „STRuKA i TI“ važan je i za odrasle osobe s invaliditetom koje će se moći osposobiti za strojarskog računalnog tehničara i tako postati konkurentni za realne potrebe tržišta rada. Također, projektom se omogućuje i modernizacija, prilagodba i provedba programa strojarskog tehničara za učenike s teškoćama.


Facebook objavu možete pogledati OVDJE.

Programi obrazovanja odraslih

Projektom „STRuKA i TI” modernizira se i standard zanimanja i kvalifikacija, kurikuluma, programa osposobljavanja i usavršavanja odraslih i osoba s invaliditetom u podsektoru strojarstva.

Razvija se šest formalnih programa obrazovanja odraslih, među kojima je Certificiranje proizvoda, Upravljanje CNC strojevima, Aditivna proizvodnja, Upravljanje CNC tokarilicom, Upravljanje CNC glodalicom i Zavarivanje. Razvija se i novi program - Tehničar održavanja numerički upravljanih strojeva.

Među neformalnim programima su Aditivna proizvodnja, Umjetna inteligencija te Upravljanje kvalitetom u tehničkim poslovnim subjektima. Također, moderniziraju se i programi obrazovanja odraslih u području Teorije i tehnike mjerenja, Mjerenja i kontrole ispitivanja materijala, Strojarske konstrukcije, Tehničke mehanike, Pneumatike, Mehanike fluida i hidraulike, Robotike, Osnova

financijskog upravljanja poduzetničkim pothvatom u podsektoru strojarstva, 3D ispisa s aditivnom tehnologijom te Osnova aditivnih tehnologija.

Presjek projekta u 2023. godini

Tijekom 2023. godine provedene su brojne aktivnosti na projektu kako bi u budućnosti učenici i odrasli dobivali modernizirana znanja. Između ostalog, provedena je modernizacija postojećih programa kroz inovativne metode poučavanja i učenja. Izrađeni su digitalni priručnici za modernizaciju strukovnih kurikuluma te priručnici za nastavnike. Također, kreirana je i brošura o specifičnim teškoćama učenja, razvija se 6 formalnih i 3 neformalna programa obrazovanja odraslih, a uz njih se izrađuju i pripadajući priručnici za nastavnike. Nabavljena je specijalizirana i mrežna oprema za Tehničku školu Karlovac, a odrađena je i modernizacija, koordinacija te razvoj programa za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom.

Učenicima viših razreda osnovnih škola u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji strojarstvo je predstavljeno i kroz igranu predstavu R.U.R. o nastanku prvih robota i njihovoj komunikaciji s ljudima.

Nadalje, tijekom 2023. godine analizirani su kapaciteti ravnatelja, stručnih suradnika, nastavnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, provedene su edukacije nastavnika za formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih, održane su edukacije nastavnika za rad s učenicima s teškoćama, kao i edukacije mentora zaposlenih u tvrtkama. U 2023. učenici i nastavnici posjetili su Regionalne centre kompetentnosti u podsektoru strojarstva, a sudjelovali su i na nekoliko studijskih putovanja i posjeta proizvodnim pogonima.

Facebook objavu možete pogledati OVDJE.

U rujnu i listopadu učenici partnerskih škola i nositelja projekta okušali su svoja znanja i sposobnosti na natjecanju u upravljanju dronovima, solarnim automobilima te u 3D printanju.

Instagram objavu možete pogledati OVDJE.

„Provedba projekta „STRuKA i TI“ omogućit će razvijanje kvalitetnih kadrova koji će kroz školovanje ovladati svim vještinama i kompetencijama traženim od strane realnog sektora. Broj učenika uskladit će se s potrebama tržišta rada te će se nakon završetka školovanja moći uspješno uključiti na regionalno tržište rada. S druge strane, odraslima se otvaraju nove mogućnosti za obrazovanje i profesionalno usavršavanje“, priopćeno je iz Tehničke škole Karlovac.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI