TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA: Na putu do međunarodne Ekoškole

Ekoškola- Tehnička škola
(FOTO: Ustupljene fotografije)

16.10.2023. | 09:44 | Marina Mirković
Pregleda: 1603

Tehnička škola u Požegi krenula je s postupkom stjecanja statusa međunarodne Ekoškole. Ovaj program idealan je način za odgojno-obrazovne ustanove da krenu na smislen put ka unaprjeđenju okoliša u njihovoj ustanovi i lokalnoj zajednici, te pozitivno utječu na život mladih ljudi, njihovih obitelji, školskog osoblja i lokalnog stanovništva. Kombinirajući učenje s praktičnim iskustvima, cijeli se program izvodi prema sveobuhvatnom, participativnom pristupu koji uključuje učenike, nastavnike te lokalnu zajednicu u cjelini.



Konstituirajuća sjednica Eko-odbora Tehničke škole održana je u četvrtak, 12. listopada 2023. godine. Uz brojne nastavnike i učenike škole te tehničko i administrativno osoblje škole, sudjelovali su i predstavnici lokalne zajednice, udruga i tvrtki grada i županije. Vanjski suradnici u Eko-odboru su:


· Požeško–slavonska županija


· Komunalac Požega d.o.o.

· ENERGIESPAR j.d.o.o. Požega

· Šulc d.o.o.

· Društvo energetičara Požega

· Hrvatsko planinarsko društvo “Sokolovac” Požega

· ELPOS d.o.o., Radnovac

· TEKIJA d.o.o.

Škola im zahvaljuje na potpori i pomoći na putu ostvarenja statusa Ekoškole.



Ovaj program provoditi će se paralelno s odobrenim Erasmus+ KA122 projektom mobilnosti učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“.



Članovi Eko-odbora škole krenuli su s prvim aktivnostima. Istog dana, 12. listopada, u školi su obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vjeroučitelj, profesor Zvonimir Zelenika, u suradnji s kapelanom vlč. Tomislavom Varela te djelatnicima i učenicima škole organizirao je susret u kojem su svi zahvalno blagovali i družili se uz glazbu tamburaša. Ovaj dan je prilika za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. Dani kruha su također povezani s bogatom tradicijom koja se prenosi kroz generacije. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje kulturne baštine te ukazivanje na važnost rada i znanja koji su potrebni za proizvodnju kruha i drugih pekarskih proizvoda.



Dana 13. listopada 2023., u sklopu tjedna obilježavanja Dana Erasmusa i aktivnosti vezanih uz Ekološku družinu Tehničke škole Požega, učenici prvih, drugih i trećih razreda dekorirali su posude od recikliranog materijala. Uz pomoć prirodnih materijala poput morskih školjki, ljuski pistacija i konopčića učenici su stvorili prava mala umjetnička djela, koja su naposlijetku napunili zemljom za cvijeće i zasadili čuvarkućama, nezahtjevnim biljkama za početak druženja u vrtlarskim aktivnostima.



Školske koordinatorice programa međunarodne Ekoškole su profesorice Marina Mirković i Antonia Petrović Klaić. U okviru Erasmus+ KA122 projekta, sudjelovati će na mobilnostima u zemljama EU

putem strukturiranih tečajeva edukacije o upravljanju, zaštiti i uređenju okoliša kako bi osnažili učenike da istinski djeluju u očuvanju našeg planeta.























Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI