Evo što će sve poskupjeti od 1. ožujka: Stiže 60 novih cjenika

FOTO: Arhiv

22.2.2023. | 12:25 | Index.hr
IZVOR: index.hr
Pregleda: 5319

OD 1. OŽUJKA trebalo bi doći do novih poskupljenja. Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, što znači da nas od 1. 3., po svemu sudeći, čeka novi skok cijena u trgovinama.

Trebalo bi poskupjeti gotovo sve - od mesa, preko toaletnog papira i banana do sokova i kave.

"Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom - ona pokriva sve", rekao je za RTL Danas Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico.


Inače, prekjučer je RTL-u izjavu dao i Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina. "Radi se o 60-ak dobavljača - o povećanjima koja će stupiti na snagu 1. ožujka, neka će stupiti na snagu u travnju - do onda imamo najave novih cjenika", kazao je Evačić.


Evačić: Bit će poskupljenje, ali neće poskupjeti najbitnije namirniceEvačića smo nazvali za širi komentar oko povećanja cijena.

"Mislim da je jučer oko ovog priloga ipak izvučen malo krivi zaključak. Poskupljenja će biti, ali ne baš takvog. Neće doći do poskupljenja svih prehrambenih proizvoda 10 posto. Neki proizvodi će poskupjeti 10 posto, neki više od 10 posto, ali neće one najbitnije živežne namirnice", rekao je on.

Dodaje kako u cjelini ne bi rekao da će košarica prehrambenih proizvoda biti skuplja više od tri do četiri posto. Pitamo ga što će točno poskupjeti.

"Teško je precizirati, ovisi o proizvođačima. Prvenstveno je to roba iz uvoza, domaća proizvodnja ne bi trebala. Imamo najave oko poskupljenja prehrambene i neprehrambene industrije. Ali kupci će imati izbora. Okrenut će se brendovima koji su jeftiniji. To će očito biti neminovno", govori on.

"Smirivanje cijena u drugoj polovici godine"Navodi da će poskupljenja biti tijekom cijele godine.

"Ali ne očekujem enormna poskupljenja kao prošle godine kad je bila opća panika oko rata u Ukrajini. Smirivanje cijena se očekuje u drugoj polovici godine. Činjenica je da i dalje puno toga ovisi o tome kako će se razvijati rat u Ukrajini, s tim je povezan onda i rast cijena energenata, kao i nafte. Sve ovisi o nafti. Sad vidimo da cijena nafte pada, trebalo bi to dovesti do smirivanja cijena", rekao je on.

Istaknuo je da ne treba očekivati povratak na stare cijene kakve su bile prije nekoliko godina.

"To nije realno. Nije realno da mlijeko košta 0.50 eura. Ili da šećer košta 0.40 eura. To više nikad neće biti. Europa je imala ogromne viškove koje je plasirala tamo gdje je našla tržište, a to je bila i Hrvatska koja ima visoku zastupljenost uvoza. Sve to se prenijelo na nerealno niske cijene. Kažem, realna cijena mlijeka je oko jednog eura, možda jeftinije za neke robne marke. Ali ta cijena će se zadržati. Nema povratka na staro", zaključio je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina.

Novotny: "Nemoguće je da će cijene pasti na razinu iz 2020. godine"Komentar nam je dao i ekonomski analitičar Damir Novotny. Govori da je opći trend da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama i u zapadnoj Europi usporava.

"Stopa inflacije se smanjuje, iako ne možemo isključiti ponovni rast jer središnje banke još nisu odlučile boriti se protiv inflacije tako da naglo povećavaju kamatne stope i smanjuju količine novca u opticaju. Nije nemoguće da će se ta stopa inflacije održavati na oko šest posto", govori.

"Nemoguće je da će cijene pasti na razinu iz 2020. godine, to se neće dogoditi. Hrvatska je dio europodručja, prepustila je odgovornost za borbu protiv inflacije na Europsku središnju banku, ona još uvijek ne slijedi zaoštravanje monetarne politike kao što to već radi američki FED", govori on.

"Vlada je negativno utjecala na kretanje inflacije"Dodaje da je u Hrvatskoj problem bio pokušaj vlade da utječe na inflaciju.

"To ne može nijedna vlada pa tako ni ova hrvatska. Ne može se kroz fiskalne ili porezne politike slati različite signale. Sa svojim mjerama vlada je negativno utjecala na kretanje inflacije, odnosno u korist rasta cijena.

Vlada je neke cijene i ograničila, ali one će morati narasti kad se cijene liberaliziraju. A to se mora dogoditi. No inflacija neće biti problem kao prošle godine, makroekonomska slika će biti pod kontrolom", navodi. "Ali moram naglasiti i da plaće neće pratiti taj stupanj rasta, plaće uvijek gube bitku u utrci s inflacijom, to je tako", objasnio je Damir Novotny.

Ministar Primorac: Ne znam čime su potkrijepljene najave rasta cijenaMinistar financija Marko Primorac izjavio je danas da svaki porast cijena zabrinjava te da mu nije jasno čime su potkrijepljene najave rasta cijena, rekavši i da treba razgovarati s ključnim dionicima da do toga ne dođe.

Primorac je rekao da "nije siguran" kako bi uopće komentirao takve najave o podizanju cijena. Naime, rekao je ministar, rast cijena na godišnjoj razini usporava, pa se inflacija nakon 13.5 posto u studenom smanjila na 13.1 posto u prosincu prošle godine, dok je u siječnju ove godine iznosila 12.7 posto.

"Mi smo prognozirali da je došlo do vrhunca i da će sada polako taj rast cijena usporavati", napomenuo je, istaknuvši i da se u posljednje vrijeme na svjetskim tržištima bilježi pad cijena energenata i ostalih inputa. "Ne znam čime potrebe za podizanjem potkrepljuju oni koji dižu te cijene. Nisam siguran", izjavio je Primorac.

Ustvrdio je da treba razgovarati s ključnim dionicima koji su to najavili, informirati se prije svega o čemu se radi, a onda razmisliti i o tome što se može napraviti da do toga ne dođe. "Trgovci kažu da im dobavljači najavljuju nove cjenike pa treba vidjeti što je s dobavljačima", rekao je Primorac, dodavši i da je o svemu već razgovarao s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem.

(Izvor: Index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI