Evo zašto je proljeće došlo 20.ožujka, a ne 21.3. kako smo učili

Proljeće, cvijeće
(FOTO: 034 portal)

20.3.2024. | 08:43 | 24sata
IZVOR: 24sata.hr
Pregleda: 2600

Službeno danas, 20. ožujkau 16:33 počinje najljepše godišnje doba - proljeće, kada nastupa ravnodnevica koja najavljuje kraj zime. Na današnji datum noć i dan bitće jednake duljine. Učili smo kako sva godišnja doba, osim jeseni, počinju 21. u mjesecu, međutim proljeće nam već otprilike dva desetljeća unatrag stiže dan ranije.

Najljepše godišnje doba počinje na proljetni ekvinocij kada noć i dan traju jednako, po dvanaest sati. A od danas se će se i svaki dan produljivati.

Zašto se mijenja datum prvog dana proljeća?


Proljetna ravnodnevica može pasti bilo kada između 19.03. i 21.03. - ovisno o tome kada se Sunce nađe iznad ekvatora Zemlje. Postoje dvije različite metode koje utvrđuju početak i kraj godišnjih doba - meteorološka i astronomska.


Meteorološkom metodom - meteorolozi promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. To se određuje klimatološki, praćenjem statistike o temperaturama i koordinira prema kalendaru - kako bi se godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Prema ovoj metodi svako godišnje doba traje tri mjeseca.

Druga, astronomska metoda, temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca.

izvor: 24sata


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI