Donosimo novi detalj afere kran

FOTO: 034 portal/Ustupljene fotografije

5.5.2024. | 21:41 | Redakcija 034
Pregleda: 10519

Nakon što smo pisali o “Aferi kran”, a koja se tiče Požeških bolti, jednog od najznačajnijih financijskih projekata Grada Požege, ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz europskih fondova iznose 33.499.999,97 kn, otkrivamo još jedan zanimljiv detalj uz jednog od aktera cijele priče.

Podsjetimo, u “aferi kran” riječ je o korištenju krana plaćenog novcem Europske unije i Grada Požege, odnosno novcem poreznih obveznika, a koji je korišten na stambeno-poslovnoj zgradi čiji investitor je bila tvrtka Piper d.o.o., inače jedna od tvrtki okupljenih oko Željka Romića, požeškog poduzetnika i prijatelja aktualnog gradonačelnika Požege, Željka Glavića. Koliko su prisni, svjedoče i brojna druženja uz pečenu janjetinu, a koja su se odvijala na kraju Alaginaca. Tada se kran koji je korišten i plaćen za rekonstrukciju Muzeja koristio i na Romićevoj investiciji.
Izvođač radova na toj stambeno-poslovnoj zgradi bio je Presoflex gradnja d.o.o., a da investitor Piper d.o.o. nije imao razloga znati hoće li na izgradnji njegove stambeno-poslovno zgrade, izvođač koristiti kran, muzejski prostor kao skladište, radnike koji istovremeno rade na obje zgrade ili ne, jasna je stvar, no ono što bi trebao biti problem za "glavne investitore" tj. Europsku uniju, ali i Grad Požegu je korištenje krana na privatnoj investiciji, a koji su upravo oni platili novcem poreznih obveznika. Na naš upit o trošku postavljanja i korištenja krana iz Grada su nam glatko i bahato komentirali da, citiramo:“…nisu posebno ugovoreni kran, čekić, lopata i druga oprema i alati potrebni za izvršenje radova…“, a što jednostavno ne može odgovarati situaciji, s obzirom na to da bi se u troškovniku stavka visine i do čak nekoliko stotina tisuća kuna morala nalaziti u istom.
Inače, samo kran korišten u rekonstrukciji zgrade Gradskog muzeja Požega, ali i na izgradnji stambeno-poslovne zgrade u vlasništvu tvrtke Piper d.o.o. plaća se u rasponu od 10 do 15 tisuća eura mjesečno, ovisno o duljini najma u što je također uračunata kompleksna montaža i demontaža krana velike nosivosti. U svemu tome, kao i činjenici da se iznad najfrekventnije ulice u Požegi prebacuju tereti težine do nekoliko tona, dok se ispod odvijao promet, gradonačelnik Požege Željko Glavić očito nije vidio ništa sporno. Samo pukom srećom u tih nekoliko mjeseci nitko od prolaznika nije stradao.

Podsjetimo i na to da smo u jednom od članaka provodili anketu s pitanjem:”Smatrate li da USKOK i DORH štite gradonačelnika Požege, Željka Glavića?”, a prilikom čega čak 83,28% ispitanika smatra da ga štite jer je u HDZ-u, dok samo 16,72% smatra da ga ne štite jer nije kriv. Broj ispitanih bio je 323, a što je reprezentativan uzorak.Da su aktualni gradonačelnik Glavić i poduzetnik Romić u vrlo bliskim odnosima svjedoči i fotografija nastala na sam dan Lokalnih izbora 2021. godine, kasnije nazvana fotografijom koja govori više od tisuću riječi, a kada su sjedili na terasi jednog ugostiteljskog objekta na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, opuštajući se uz kavu.Upravo zanimljiv detalj dogodio se ubrzo nakon nastanka fotografije, a kada je poduzetnik Romić pokušao Glaviću osigurati većinu u Gradskom vijeću Grada Požege. Iako se Romić formalno politikom ne bavi, moguće da je u svemu vidio neku svoju potencijalnu korist, kontaktirao je jednog od vijećnika MOST-a koji ga je glatko odbio, a što nam je i neslužbeno potvrđeno. 

HDZ-u je tada nedostajala samo jedna ruka za većinu, a koju su na kraju ipak pronašli u tadašnjim članovima Domovinskog pokreta u kompletu Penava-Krpan što su nazvali “programskom suradnjom.” Nakon što je Penava, barem formalno izašao iz programske suradnje, iako je znakovito još uvijek član nadzornih odbora za koje dobiva mjesečnu naknadu, a što amenuje Glavić skupa s HDZ-ovom većinom, pisali smo o mogućoj političkoj trgovini između Glavića i Krpan, a što do sada nitko od nadležnih institucija nije istražio.Činjenica da je upravo jedan od aktera afere kran Glaviću pokušao osigurati većinu u Gradskom vijeću Grada Požege može sugerirati da je cijela operacija i korištenje krana unaprijed dobro isplanirano i dogovoreno. Kako do sada nitko nije dostavio račun o trošku postavljanja i korištenja krana, kako na zgradi Gradskog muzeja Požega, tako i na privatnoj stambeno-poslovnoj zgradi, kao niti objašnjenje samog izvođača radova, ostali smo zakinuti za informaciju koliko je Europska unija odnosno Grad Požega platio njegovo postavljanje kao i to je li investitor Piper d.o.o. platio korištenje krana na svojoj zgradi? S pravom se postavlja pitanje je li se pred očima javnosti događao dobar posao u Požegi? 

Nadalje, još jedan veliki problem veže se uz projekt rekonstrukcije zgrade Gradskog muzeja Požega, a riječ je o ovjerenim situacijama i vantroškovnim radovima koje zbog SAFU-a gradonačelnik Glavić i Grad Požega ne mogu i ne žele platiti, pa će izvođač biti tobože primoran tužiti Grad kako bi naknadno dobio troškove koji mu, kažu nam dobro upućeni, ne pripadaju, da ih dobije, a bit će dovoljno pratiti koji će odvjetnik/ca zastupati u tom slučaju Grad, jer bi mogao “pasti” i postupak mirenja, naravno na štetu poreznih obveznika odnosno građana.

Farsa, da ne kažemo kriminalno-gangsterske radnje, na čelu s gradonačelnikom Glavićem, a kojeg je baš briga za sve, osim sebe i njegove gojence, i koji ide u ugodne klube Hrvatskog sabora, iako ga politika “ne zanima”, ide dalje. 

Narode, ili “stoko sitnog zuba” samo gledajte, šutite, podržavajte i birajte!

P.S.
Da gradonačelnika Glavića itekako zanima biznis, nogomet, bankarstvo, medicina, građevina, politika... i tako dalje, svjedoči i jedna od brojnih fotografiju koju objavljujemo.

S brda, s ljubavlju...


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI