NASLOVNASPORT
Dino Prohaska: Pakračanin u kineskom rukometnom projektu

FOTO: Pakrački list

Dino Prohaska: Pakračanin u kineskom rukometnom projektu

12.9.2019. 12:35 | Dinko Kliček IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 472

Rukometnu SEHA ligu, koja je startala prije nepuna dva tjedna, od ove je sezone obogatila, zasad više atraktivnošću nego kvalitetom, Beijing Sports University – momčad iz Kine. Sastavljena je uglavnom od kineskih reprezentativaca, koji će tijekom sezone bez rezultatskog imperativa u utakmicama s vrlo jakim protivnicima prikupljati sportsko iskustvo. Po povratku kući stečeno će znanje pokušati primijeniti i nastojati gospodarsku svjetsku silu učiniti takvom i na svjetskoj rukometnoj pozornici.
Ovaj razvojni projekt pekinškog sportskog sveučilišta trenira pod paskom naših proslavljenih rukometnih reprezentativaca Vlade Šole i Tončija Valčića, a nama je interesantan podatak da u kineskom stručnom timu svoje mjesto ima i Pakračanin Dino Prohaska kao jedan od dvojice fizioterapeuta.

Uskoro diploma i na kineziologijiOvaj diplomirani prvostupnik fizioterapije tijekom listopada će braniti i diplomski rad na integriranom studiju kineziologije i steći zvanje magistra kineziologije u edukaciji i kineziterapiji. „Kineziterapija je medicinska disciplina koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija, bolesti ili povreda. Osnovni je segment svakog rehabilitacijskog procesa. Da bi bila uspješna, poželjno je paralelno provoditi i fizikalnu terapiju“, kaže Dino i objašnjava kako je uopće postao dijelom ove sportske priče:
„U Beijing Sports University sam došao zajedno s Matijom Rajnovićem, koji je od ranije kao klupski fizioterapeut radio s Vladom Šolom u RK „Dubravi“ pa je suradnja nastavljena i u Beijingu. Matija je uz to i vlasnik terapijskog centra Tensegrity gdje sam zaposlen pa sam tom linijom uz njega i ja angažiran u klubu u kojem vodimo brigu o zdravstvenom stanju kineskih igrača“.
Na posao u novom rukometnom članu SEHA lige, u zagrebačkoj „Kutiji šibica“, dnevno potroši oko tri sata: „Matija i ja se izmjenjujemo na dnevnoj bazi i radimo samostalno. Prije treninga rješavamo eventualne probleme ozlijeđenih i procjenjujemo koliko je igrač spreman za trening. Ako nije, preuzimam ga, odradim 45 minutnu fizikalnu terapiju, magnet, ultrazvuk ili slično i nakon toga ga predajem kondicijskom treneru na opet prilagođen program. Ostajem do kraja treninga i nakon toga u slučaju potrebe ponovo interveniram. Na klupske utakmice za sad ne idem, ići će Matija, dok sam ja aktivan više u trenažnom djelu“.
S Kinezima nikad dosadnoVan terena s Kinezima nikad nije dosadno, drugačiji je to narod, kultura, jezik pa nije rijetkost da obične svakodnevne situacije za čas postanu komplicirane. Na primjer, posebno je veselo, obzirom na jezičnu barijeru, kad fizioterapeutu objašnjavaju „gdje boli“. Bez obzira na uvijek prisutnog prevoditelja koji s kineskog relativno točno prevodi na engleski, Dino se u komunikaciji najčešće oslanja na mobilnu aplikaciju Voice Translator koja s kineskog prevodi na engleski jezik…“aplikacija spašava stvar, barem u općoj konverzaciji, dok je u stručnom djelu treninga to nemoguće koristiti pa je trener Šola osuđen na prevoditelja koji opet nije previše rukometno educiran, pa nije teško pretpostaviti kakvi problemi u prijevodu nastaju“, smješkajući se objašnjava Dino.Ono što ističe kao zanimljivost, jest kineska predanost treningu: “Ispočetka su bili u čudu kad su treninzi završavali nakon sat i pol vremena ili maksimalno dva sata. U Kini su im treninzi trajali dvaput po 3 sata dnevno. Možete misliti kako će igrač pristupiti treningu kad zna da ga čeka 6 sati rada. Štedjet će se maksimalno pa se dogodi previše kvantitete, a jako malo kvalitete. Sada se to polako svodi u europske konture i naziru se neka poboljšanja“.
Važnije pomake ne treba očekivati brzo pa iako rezultati ili sportski uspjesi prve godine nisu u fokusu, najbolje je premijernu sezonu u jednoj rečenici oslikao trener Vlado Šola: “ Ovo je kao da Košarkaški klub Dubrava upadne u NBA ligu“.
Hoće li sportske batine, koje očito slijede u ovoj vrlo zahtjevnoj sezoni, poboljšati rukometnu krvnu sliku naših dalekoistočnih prijatelja pokazat će vrijeme, no ovo stručno iskustvo svakako će pomoći Dini da izbliza upozna sportski profesionalizam i u budućnosti otvori vrata možda nekog drugog kluba i sjedne na klupu pored terena. Ne nužno rukometnog…


Tagovi: pakrac, dino prohaska, rukomet, pakračanin

48 SATI NA 034PORTALU

.

Završno euharistijsko slavlje Biskupijskoga dana u Požegi

.

Šesta Ljetna škola povijesti 2019.

.

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste

.

Uzbudljiva 1. ŽNL - Hoće li danas u Mihaljevcima ostati tri boda i mjesto na vrhu tablice !?

.

2. Lipičko slavonsko sijelo- FOTO

.

Alilovčanin Miroslav Bartolović državni prvak u natjecanju orača u kategoriji ʺPlugovi ravnjaciʺ - predstavljat će RH u Rusiji

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Prodajem Banseg Metabo

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

FOTO: Dan nacionalnih manjina Grada Lipika, 21.9.2019.

.

Danas u ʺPlodovima zemljeʺ pogledajte lipičkog Nizozemca Barta i njegovu rižu u Skenderovcima

.

Uživajte u zadnjem danu ljeta, temperatura danas u Požegi ide i do 23°C

.

Glazbeno-duhovni koncert “Otvorite vrata Kristu 2019“ u dvorani “Tomislav Pirc” u Požegi 21.9.2019.

.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ

.

U Vidovcima nepoznati počinitelj oštetio parkirani automobil i pobjegao - ʺNadam se da će mu savjest proraditi i da će se javitiʺ

.

Sunčana subotnja šetnja Požegom 21.9.2019.

.

Policija obavijestila da se Alen Pastorčić nakon skoro dva tjedna vratio kući

.

Forum žena GO SDP-a Požega obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

.

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.

.

Hladnoća, mraz, vjetrovi... Vakula najavio prvu pravu jesensku kišu!

.

EKSKLUZIVNO - SBonline jedini medij koji je razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska-pročitajte njegovu izjavu!

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste