NASLOVNADRUŠTVO
Dinko Zima: ʺVeć godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu i zdravlja građanaʺ

FOTO: M.M.

Dinko Zima: ʺVeć godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu i zdravlja građanaʺ

19.10.2020. 13:06 | Mladen Mirković PREGLEDA: 2217

Potpredsjednik GO SDP-a Požega Dinko Zima i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić danas su održali tiskovnu konferenciju s temom; Sportska borilišta.

"Našem gradu i našoj djeci treba razvoj sporta tako da svoj djeci sport bude dostupan i takav način provođenja slobodnog vremena da bude prioritet za našu djecu i naše građane kako bi dostupnost sportskog sadržaja bio maksimalno dostupan.

U današnjem vremenu kada je internet taj koji oduzima dosta slobodnog vremena našoj djeci, a pogotovo u ovoj koronakrizi kada je internet dostupan i tako da se nastava održava putem online-a. Sve to skupa nas udaljava od zdravog načina provođenja slobodnog vremena i zapravo ništa ne donosi rast i razvoj djece." - rekla je Martina Vlašić Iljkić

"Nakon objave u medijima da je Ministarstvo turizma i sporta odobrilo općini Velika oko pola milijuna kuna za početak izgradnje atletskog stadiona ne možemo ne osvrnuti se na nesposobnost požeških gradskih čelnika oko sporta i sportskih borilišta. Pitamo se kako je moguće da 22 godine od otimanja atletskog stadiona građanima Požege niti jedna vlast nije našla volje, a posebice znanja da izgradi atletski stadion koji je bila dužna izgraditi.

Čak nisu našli niti adekvatnu lokaciju!

A u isto vrijeme manje sredine Kutina, Križevci, Knin i drugi su iz EU projekata dobili sredstva za izgradnju istih. Ovdje bih istakao sposobnost načelnika općine Velika Vladu Bobana koji je prepoznao i iskoristio priliku za nešto što naši gradonačelnici nisu sposobni.

A situacija je slična i sa ostalima sportskim objektima. U bazen je 2016. godine prema pisanju medija uloženo 13 milijuna kuna, a gradonačelnik Neferović je govorio o dodatno je vrijednosti. Pitamo se što je na bazenima dodatna vrijednost osim što su obnovljeni? Nikakva. A još su obnovljeni gradskim novcem dok drugi gradovi to rade uz pomoć EU fondova.

Nadalje, niti jedna škola u Požegi nema adekvatnu sportsku dvoranu (!). Djeca nam u sklopu nastave hodaju po brdima jer nemaju uvjete za bolje. Roditelji u zimskom periodu djecu na treninge nogometa voze u Brestovac, Veliku itd." - rekao je Dinko ZimaZar se moramo stidjeti da svaka općina ima sportsku dvoranu, a Požeške gradske vlasti tolike godine nisu bile u stanju napraviti niti jednu.

Ali barem su se mogli potruditi da osiguraju sportskim udrugama adekvatne uvjete za treniranje tijekom zime. Najjednostavnije i jeftino rješenje je moglo biti postavljanje grijanog balona sa dva terena sa umjetnom travom u kojem bi moli trenirati nogometaši. Ta investicija nije velika, ali opet nema volje, želje, znanja a niti sposobnosti da se građanima omogući kvalitetniji i zdraviji život.

Što reći za ruglo od stadiona Slavonije. Izgrađen još 1953. Još prije četiri godine gradonačelnik Puljašić obećava da će stadion ići u rekonstrukciju, da su rupe na terenu itd. Kraj mandata se bliži, a rekonstrukcije nigdje. I sada je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo gotovo 10 milijuna kuna za sportsku infrastrukturu. Zašto Požega nije aplicirala na neke od projekata za obnovu stadiona? Bitno je da je obećano.

I tako, dalo bi se nabrajati još puno toga, ali to nije ništa čudno ako znamo da naš grad nije izradio niti Strategiju razvoja sporta u Požegi, kao što ima većina uljuđenih gradova. U viziji grada sport je spomenut na tri stranice i to nabrojane udruge i napisano nekoliko riječi o povijesti sporta. Bez jasne vizije jasno je da nema niti pomaka na bolje, a nema ga.

Nije dovoljno samo otvoriti rekreacijski centar čiju je gradnju započeo tvoj prethodnik, potrebno je i ulagati u njega.

Bitno je da se kroz projekt nabavilo 10 električnih bicikala vrijednosti 112 000 kuna koje su trebali koristiti turisti i djelatnici grada. Pitamo otvoreno gdje su ti bicikli? Gdje ih turist može besplatno posuditi? Ili uložiti 100 000 kuna u obnovu skejt parka.

Dakle zaključak je da već godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu, a samim time i do fizičkog i mentalnog zdravlja građana.

Iz svega navedenog vidimo da ima prostora za boljitak i napredak sporta jer Požega ima sportsku tradiciju. Puno stvari se može uz malo volje i želje, a nadasve sposobnosti popraviti." - dodao je Zima

SDP na lokalnim izborima će se zalagati za

- izradu kvalitetne Strategije razvoja sporta u Požegi,

- izradu atletske staze na kojoj će se moći održavati službena sportska natjecanja

- izgradnju ili sanaciju sportskih borilišta

- izgradnju biciklističkih staza

- pokretanje zajedničkih projekta razvoja sporta i turizma,

- za nabavku bicikala za vožnju po gradu po uzoru na Koprivnicu,

- oživljavanje Požeškog gorja za održavanje sportsko turističkih manifestacija. Trail, mtb, hodanje, vinske utrke – čime se mora baviti Turistička zajednica grada Požege. Takve manifestacije ne mogu biti prepuštene sportskim udrugama.

- uvođenje reda u brojnost članova u sportskim udrugama te izradu kriterija raspodjele sredstava sportskim udrugama, a sve preko Sportskog saveza. Ovako kako je do sada rađeno gradonačelnik je dodjeljivao sportskim udrugama sredstva kako je želio te, na taj način, mogao njima manipulirati

- za to da predsjednici udruga ne budu nekompetentni političari ili osobe koje se nisu nikada bavile tim sportom. Dakle, dati sport sportašima a ne političarima.

- za transparentnost rada Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima i dovođenje ljudi koji će biti kompetentni za ono što rade.

- za poticanje malih sportova. Zašto Požega nebi bila poznata po npr. badmintonu ili zašto uz malo novca ne omogućiti građanima da se bave squošem

- za nastavak onoga što je bilo dobro do sada, a toga je bilo doista malo, a to je npr. prijevoz sportaša, koji treba biti pod kontrolom. Ne smije se dogoditi da pojedine udruge koriste kombi sportskog saveza u privatne svrhe

- uvođenje besplatne sportske rekreacije za građane svih naraštaja

- za vraćanje jedinstvenu školu nogometa kao vrlo dobar produkt za napredovanje najbolji

Da zaključimo poticat ćemo aktivnije bavljenje sportom pod geslom Sport za sve što znači da ćemo promovirati zdrav i dugovječan život kroz bavljenje sportom svih vrsta i tako ublažiti negativne zdravstvene trendove, uzrokovane sve manjim kretanjem. - rekli su Vlašić Iljkić i Zima


Tagovi: SDP, tiskovna, zima, martina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Tri mlade djevojke ovog Božića unijet će veselje u domove mnogih obitelji

.

Održana završna konferencija projekta Export-Expert

.

Saša Srića: Ostat će nam lockdown, kao jedino rješenje

.

U koritu Save pronađeno beživotno tijelo

.

Rezultati unutarstranačkih izbora HDZ-a u GO Požega

.

KUGLAČKA PRVENSTVA: U neizvjesnim završnicama do tri boda

.

Hrvatska danas ima 1973 novopozitivnih osoba, preminulo 45 osoba

.

Slasni ručak: Recept za pohane palačinke punjene sirom i šunkom

.

Gradonačelnik Puljašić posjetio Fitness klub Play

.

24-godišnji recidivist zbog 1,97 promila ʺzaradioʺ prijedlog kazne zatvora od 60 dana i oduzimanje vozačke na 12 mjeseci

.

Požežanin (23) prevaren za nekoliko tisuća kuna jer je na ʺfejsuʺ uplatio novac za namještanje utakmica

.

Obavijest o izmjeni radnog vremena upravnih poslova u trenutnim okolnostima epidemije

.

FOTKA DANA: Vatreno jutarnje nebo iznad Požege

.

Stožer piše da je u Požeštini danas 258 aktivnih slučajeva, 77 manje nego jučer

.

Svetkovina Krista Kralja i završetak Godine Božje riječi u Požegi

.

Danas će bez struje biti...

.

Evo što Capak kaže o online nastavi

.

Danas djelomice sunčano

.

Neslužbeni rezultati unutarstranačkih izbora u HDZ-u

.

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je glumac Mustafa Nadarević

.

Kad cjepivo dobije ʺzeleno svjetloʺ ne znači da se odmah može cijepiti tko god hoće

.

U tijeku su unutarstranački izbori u HDZ-u

.

I dalje visoki broj zaraženih u Hrvatskoj

.

Recept za legendarni kolač koji budi uspomene na djetinjstvo

.

U tri požeške ulice postavljena suvremena javna rasvjeta

.

Znanstvenici otkrili kada su oboljeli od covida-19 najzarazniji

.

2020. godina nam oduzima i radost Adventa. Izgleda da Požega ove godine neće imati klizalište

.

Pismo biskupa Škvorčevića vjernicima na svršetku Godine Božje riječi

.

U listopadu porast nezaposlenih osoba na području Požege

.

Antonio Đurčević pobijedio na polumaratonu u Zagrebu

.

Naša županija prešla 330 aktivnih slučajeva, 35 osoba hospitalizirano

.

Požeška Noć kazališta u znaku obnovljene suradnje između osječke Akademije i požeškog kazališta

.

Danas pretežno sunčano

.

U tijeku je eutanazija purana, zbog potvrđene ptičje gripe osnovan krizni stožer

.

Svi žele tenisice iz Lidla: Koštaju 100 kn, a na eBayu se prodaju za 2500 eura

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Vatreno jutarnje nebo iznad Požege