NASLOVNADRUŠTVO
Branko Matić: SOS za požeški trg- Trgu Sv. Trojstva prijete arhitektonske improvizacije

FOTO: 034 portal

Branko Matić: SOS za požeški trg- Trgu Sv. Trojstva prijete arhitektonske improvizacije

9.2.2021. 10:38 | Branko Matić PREGLEDA: 2082

Sljedeći tekst u potpunosti prenosimo iz priopćenja vezanog za rekonstrukciju Trga sv. Trojstva koje smo dobili na email adresu, a koje potpisuje Branko Matić, dipl.ing.

Modernizacija i betonizacija Trga Sv. Trojstva

Kao što je poznato okončan je natječaj za urbanističko-arhitektonsko uređenje Trga Sv. Trojstva te je nagrađeno pet pristiglih radova, s tim da je prvonagrađeni rad, po kojemu bi se trebalo, u daljnjem postupku, izvršiti preuređenje Trga ,doživio je mnogobrojne, raznorodne i opravdane kritike ( betonizacija, odsustvo zelenila i td.) od strane naših građana na društvenim mrežama. Kod toga treba istaći da je i sam predstavnik Grada Požege u tročlanom Ocjenjivačkom sudu dao , isto tako, oštre negativne ocjene za prvonagrađeni rad.


Građane se ne pita za mišljenje

Ne mali broj naših građana na društvenim mrežama izrazio je svoje ne zadovoljstvo što njima, ali i našoj stručnoj javnosti nije dana prilika kako bi i oni mogli iznijeti svoje mišljenje i želje oko uređenja našega, naširoko poznatog trga, Trga Sv. Trojstva, požeške urbanističke i građevinske "svetinje" (ovdje ćemo se zadržati samo na ovom tipu primjedbi ) . Sve to natjeralo je Grad Požegu da na svom portalu izađe sa očitovanjem o nastalom ne zadovoljstvu (buntu ) građana.

Gradonačelnik i njegova izvršna svita snose odgovornost

Njime se izbjegava izreći mišljenje i ocjena projektnog rješenja , ono ima pilatovski karakter, budući da u cijelosti gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Puljašićem snose odgovornost za nastalo stanje. Naime, gradonačelnik je donio akt ,Odluku danu na usvajanje Gradskom vijeću kojom građanima nije dana prilika da izraze svoje želje i viđenja vezana za uređenje Trga. Odluka je sačinjena na krajnje nezakonit način sa obmanjujućim tekstom koji se protivi i zdravom razumu.

Neshvatljiva i štetna odluka Gradskog vijeća

Ovu gradonačelnikovu Odluku , nažalost, potvrdilo i usvojilo je uspavano, nezainteresirano i izmanipulirano Gradsko vijeće i time otvorilo prostor devastacije najvećeg,srednjovjekovnog baroknog trga u Hrvatskoj.

U nastavku se prilaže navedena Odluka dana na usvajanje Gradskom vijeću uz napomenu da je dolje potpisani izostavio, minimalno, nevažne dijelove teksta Odluke i nešto malo više iz dijela njenog obrazloženja kao nebitne, a one dijelove koji nedvosmisleno dokazuju gore navedenu blamažu, zamastio .

O D L U K U o prihvaćanju Programa, te uvjeta i načina provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva

I.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti i način provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva (u daljnjem tekstu: Odluka).

II.

Javni natječaj u smislu propisa kojim se uređuje javna nabava je postupak koji prethodi namjeri sklapanja ugovora o javnim uslugama.

III:

Program natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva s prilozima izradio je Marijan Pandžić, ovlašteni arhitekt sukladno Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, nutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza.

IV.

Urbanističko-arhitektonski natječaj raspisat će Grad Požega kao raspisivač, sukladno Programu iz točke III. ove Odluke, a provesti će ovlašteni provoditelj natječaja upisan u Registar provoditelja natječaja u Republici Hrvatskoj. Detaljniji uvjeti, način provedbe i rokovi propisat će se samim natječajem, a trebaju biti u skladu s Programom i Pravilnikom iz točke III. ove Odluke

V.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenim novinama Grada Požege…

Dakle ova Odluka govori da se njome prihvaćanju Program i uvjeti a o kojima Gradsko vijeće nema nikakvih saznanja jer ti materijali nisu dani na uvid vijećnicima Gradskog vijeća ( U svih pet glava ove Odluke nema nikakvih tragova Programa i uvjeta, osim spominjanja )

U nastavku prikazuje se obrazloženje gornje Odluke ( izostavlja se nevažno)

O b r a z l o ž e n j e

uz Odluku o prihvaćanju Programa te uvjeta i način provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva

Člankom 55. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine, broj: 153/13., 65/17., 114/18., 39/19., 98/19.), definirano je da uvjete i način provedbe javnog arhitektonskog natječaja propisuje predstavničko tijelo posebnom odlukom, a članak 109. GUP-a Grada Požege da programe za urbanističko-arhitektonske natječaje treba potvrditi Gradsko vijeće.

Sukladno tome, potrebno je donijeti ovu Odluku kojom se određuju uvjeti i način provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja, te kojom se verificira Program natječaja.

Zakon je grubo izigran

Kako vidimo gornji tekst obrazloženja Odluke poziva se na 55. čl. Zakona o prostornom uređenju pa je razvidno da je predstavničko tijelo trebalo, ali nije " propisalo" nikakve" uvjete" , a traži se da to bude učinjeno "posebnom odlukom" koja,dakako , ne postoji.

Dakle čl. 55. Zakona o prostornom uređenju u cijelosti je izigran, koji je temelj cijelog procesa.

Isto tako predstavničko tijelo nije" potvrdilo "Program natječaja za koji se u nastavku ovoga obrazloženja kaže da je on ovom Odlukom čak i "verificiran"

Treba reći da je taj Program natječaja sačinjen je na dvadeset (20) stranica koji vijećnici nisu imali prilike ni vidjeti a kamoli ga razmotriti i raspravljati o istome.

Dakle, Gradsko vijeće je verificiralo Program na neviđeno, što još nigdje nije viđeno niti zabilježeno.

Vijećnici šutnjom zaliveni

U službenom izvodu zapisnika sa 21. sjednice Gradskog vijeća, vezano uz ovu Odluku, navodi se da pročelnica J. Vodinelić " daje kratko obrazloženje predmetne odluke, Predsjednik otvara raspravu, u raspravi je sudjelovao Gradonačelnik " . To je sav tekst vezan uz raspravu o donošenju Odluke. Potom je ista ( 17 vijećnika ) jednoglasno izglasana.

Gradonačelnikov govor je nezabilježena podvala i cinizam

Da stvari mogu biti još i gore to je vidljivo na nekim manje zapaženim portalima koji su pak citirali gradonačelnikov raspravni govor, kao uvod u predstojeće usvajanje Odluke pa ga vrijedi integralno prenijeti : " Pozivam sve sugrađane neka se uključe, jer je bitno da upravo građani Požege kažu što žele s Trgom Sv. Trojstva. Struka će dati svoje smjernice i ograničenja, a ja bih volio da svatko od nas da svoj mali doprinos i kaže što želi da na tom Trgu bude. Vizija odražava želju da se grad Požega, u bliskoj budućnosti, prometne u mjesto visoke kvalitete života, pružajući jednake mogućnosti za sve. Kako bi se ostvarila vizija potrebno je na adekvatan i okolišno prihvatljiv način razviti i prilagoditi postojeću urbanu infrastrukturu te osigurati veću učinkovitost i ponudu javnih usluga za sve građane".

Maćehinski odnos prema Trgu Sv. Trojstva

Potom su vijećnici nakon ovih gradonačelnikovih riječi, kako je navedeno, donijeli sramotnu Odluku kojom su ti "pozvani" građani odmah,istog časa, bačeni u šturc a Trg Sv.Trojstva u neizvjesnu budućnost (Očigledno je da gradonačelnik Puljašić nije doživio vijećnike kao građane, niti su ovi imali osjećaj da predstavljaju građane).

Ovakav odnos prema Trgu Sv. Trojstva je za svaku osudu pa je za vjerovati da će se u narednom periodu pronaći rješenja koja će znati i moći otkloniti prijetnju njegovoj devastaciji.

Branko Matić dipl. ing.

Tagovi: trg sv. trojstva, rekontrukcija, projekt, polemika, beton, pobuna, građani, objašnjenje, modernizacija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima

.

Ukradena prije tri godine! Obitelj Fridrih iz Čaglina jedva prepoznala svoju Bebu

.

Reciklažno dvorište uskoro i u Kutjevu

.

DP Kandidatkinja za gradonačelnicu Požege- Dijana Krpan

.

Meki, a hrskavi njoki iz tave koji fino pašu uz svaki umak

.

U HR danas opet preko 3000 novopozitivnih osoba

.

Ako ste pomislili da gore ne može...

.

Biskup Škvorčević krstio jedanaesto dijete roditelja Mihić

.

U nedjelju 2. svibnja motocross se vraća na Matkovac

.

Danas moguća probijanja zvučnog zida

.

Unatoč zabrani upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,59 promila

.

Policija u Kadanovcima višestrukom počinitelju prekršaja (30) oduzela vozilo, dobio 15 dana zatvora

.

PSŽ: I danas veliki dio novopozitivnih osoba, 19 osoba hospitalizirano

.

Sinoć potres kod Zagreba, a kasnije još dva potresa na području HR

.

Danas će bez struje biti...

.

Djelomice sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova

.

Policajcima trebaju veće ovlasti zbog recidivista

.

Grad Pakrac zapošljava u javnim radovima

.

Policija upozorava na nove prijevare koje kruže internetom: Žena ostala bez 450.000 kn, muškarac bez 580.000 kn

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke: U posljednja 24 sata zabilježeno je 2106 novih slučajeva, 42 osobe preminule

.

Plesni studio Ilijane Lončar: Najava 5. DanceOnNet radionice Požeškog plesnog kreatorija pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld

.

Ministar Fuchs vraća stara pravila, školska godina opet se pada s tri jedinice

.

Reciklažno dvorište Velika ponovno je otvoreno

.

Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom koje mogu zamijeniti faširance

.

OPAAA: Država tjedan dana prije izbora počinje isplaćivati povrat poreza

.

Sjajni rezultati učenika OŠ Dobriša Cesarić na županijskim natjecanjima

.

Šokantna izjava Brođanke Renate u popularnom showu danas je glavna tema na internetu

.

Na jezeru Požega u Turniću proteklog vikenda održan 4. Kup Grada Požege u Lovu šarana

.

Najava 24-satnog nadzora brzine – Speed Marathon

.

U prometnoj nesreći između Pleternice i Frkljevaca lakše ozlijeđene tri osobe

.

PSŽ: veliki broj zaraženih, od jučer njih 52, ukupno je 354 slučaja zaraze

.

Danas promjenjivo oblačno uz kišu

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ