Lipik brani titulu prošlogodišnjeg pobjednika u ekološkom projektu Od izvora do mora

2.4.2024. | 11:18 | Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 643

U ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta "Od izvora do mora" koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova sudjelovat će 30 gradova.

U kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjeluju: Lipik, Pakrac, Benkovac, Otočac, Vrgorac, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar).

U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjeluju: Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno.


U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjeluju gradovi: Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.


Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Stoga su pravo sudjelovanja na natječaju, koji je trajao mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka), imali svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada.

Obveza gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Podsjetimo kako se na prošlogodišnji natječaj projekta "Od izvora do mora" prijavilo 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili.Među najuspješnijim gradovima u tome,uz Varaždin i Vinkovce, bio je upravo i naš Lipik.

Krajem prošle godine u Lipiku je posađeno 126 stabala

Naime,zahvaljujući pobjedi Lipika u ovoj nacionalnoj akciji čišćenja okoliša i prikupljanja otpadau kategoriji malih gradova, na Ramincu je krajem prosinca prošle godine posađeno 126 stabala vrijednih 14 tisuća eura - točno onoliko koliko je iznosila glavna nagrada.

Tom je prigodom lipički gradonačelnik Vinko Kasana pohvalio djelatnike gradskih ustanova i tvrtki koje su pripremile projekt, kao i brojne volontere za sudjelovanje u akciji. Istaknuo je da ova nagrada predstavlja važan korak za Lipik koji je na najboljem putu prema potpunoj transformaciji u zeleni i zdravi grad, s ciljem promicanja u vodeću oazu zdravlja i rehabilitacije. "Ovakve inicijative i nagrade novi su korak prema izgradnji okoliša koji promiče održivost i gradi identitet Lipika kao mjesta gdje se bez razlike brine o prirodi i ljudima", poručio je gradonačelnik.

izvor: compas.com.hr

Projekt "Od izvora do mora"Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog planaSvijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati, što je u Hrvatskoj već ostvareno. U proteklim godinama samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizijeSvijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.


Komentari (1)
jolinecrimson
2.4.2024.
Supruga je kupila kapsule koji su promijenili naš sks, sada isti kao i prije vjenčanja dugačak, strastven, S kamenom rkcijom i osjećam se kao pastuh, a supruga želi još i još. Savjetujem svima da isprobaju ove kapsule, moja supruga je kupila ovdje---- httpsdo.mybkmaca
* Komentari su mišljenja korisnika i ne odražavaju stav nakladnika ili uredništva 034portala. 034portal ne može biti odgovoran za stavove iznesene u komentarima korisnika. Svaki korisnik odgovara za svoj komentar ponaosob. Zabranjeno je vrijeđanje, klevetanje, širenje mržnje i svako drugo kršenje Zakona RH. Ako smatrate da su u komentarima povrijeđena Vaša prava, javite nam na adresu [email protected].

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI